10th YEAR OF OBSCENE EXISTENCE

10th YEAR OF OBSCENE EXISTENCE

10th YEAR OF OBSCENE EXISTENCE

10th YEAR OF OBSCENE EXISTENCE

Desetiletí existence je nepochybně pěkné jubileum a jedná-li se o české vydavatelství zaměřené na extrémní metalovou muziku, je o další důvod k uznalému pokývání navíc. Zainteresovaným a nepochybně nejen jim asi nemá cenu Obscene Productions nikterak sáhodlouze představovat. Původně malé distro Mr. Čurbyho se přes nesmělé začátky spojené s vydávání sedmipalců postupem času vypracovalo v celosvětově uznávané grindové centrum. Navíc se jménem vydavatelství je velice úzce spjato i pořadatelství dnes již kultovního festivalu Obscene Extreme, jehož sedmý ročník proběhl letos v červenci. Cestu, kterou od roku 1995 až do současnosti tento label musel urazit, zná nejlépe asi jen jeho ústřední postava. Tu hudební štreku se nám pokusí přiblížit právě tato obsáhlá kompilace.

Její nabídka čítá úctyhodných 42 skladeb povětšinou od v Obscene Productions již zavedených kapel. Navíc je rozdělena do tří celků. Ten první nese název „Previously Unreleased“ a jak již název napovídá, jedná se o oficiálně nevydané skladby. Na osmičce grindových zběsilostí se podílely kapely jako SQUASH BOWELS, INGROWING, EXTREME NOISE TERROR, ABORTION, NEGLIGENT COLLATERAL COLLAPSE (N.C.C.) a CRIPPLE BASTARDS, čili všechno v rámci scény velice známá jména. Popisování každé skladby zvlášť by délku recenze natáhlo na úroveň středně dlouhé povídky, a tak se spokojím pouze s konstatováním, že ze zmiňované sestavy se mi nejvíce líbí příspěvek od N.C.C.

ISACAARUM - CurbedProstřední, a co do počtu skladeb i suverénně nejrozsáhlejší, část tvoří vyňaté skladby z novějších i starších alb, které vyšly pod hlavičkou Obscene Productions. 25 záseků povětšinou grindového ražení nabízí velmi ucelený pohled na vydavatelskou politiku tohoto labelu. Současnost zastupují spolky jako PHOBIA, ABORTION, SQUASH BOWELS. Právě americká sebranka PHOBIA se dá řadit ke zdařilým zahraničním úlovkům vydavatelství dokumentujících jeho vzestup a co se nabídky týče i kvalitativní růst. Najdeme zde i skladby z různých období od kapel, které jsou Obscene Productions po léta věrné. Do této skupiny můžeme řadit jihočeské hyperblastery ISACAARUM, děčínské řezníky FLESHLESS anebo další, dnes již legendární Jihočechy INGROWING. Vybočením z klasické grindové stezky jsou pak písně od LYKATHEA AFLAME, kteří nabízejí velmi zvláštní odrůdu death metalu a hlavně pak příspěvek od Necrockockových KAVIAR KAVALIER, který pochází z remastrovaného dema „Dreams Of Kaviar“ (1994), které bylo součástí desky „Studio Y“ z roku 2002. Ačkoliv tvorba tohoto uskupení jde úplně mimo hlavní linii raženou vydavatelstvím, paradoxně si neumím představit žádný jiný label, pod jehož hlavičkou by takováto nahrávka mohla vyjít.

PSYCHOPATHIA - Extreme EmotionsZávěrečná šestice tracků pochází z „pravěkých“ nahrávek, které se dnes pyšní visačkou „Sold Out“. Jedná se o povětšinou různá splitka a sedmipalce. Takhle nějak vypadaly začátky cesty Obscene Productions. Za zmínku stojí hlavně příspěvky od HERMAPHRODIT, kde názvy skladeb byly nezřídka zajímavější, než jejich hudební obsah a hlavně ukázka tvorby legendy domácí grindové scény PSYCHOPATHIA.

Grafické ztvárnění bookletu pochází tradičně z rukou Chymuse a kromě krátké předmluvy hlavní postavy Čurbyho obsahuje ještě fotografie a přebaly většiny vydaných titulů. Na informace v podstatě skromný vnitřek jakoby dokumentoval podmínky, ve kterých se Obscene Productions zrodil a ve kterých si trpělivou prací získával čím dál více příznivců. V takovýchto případech se lehce sklouzne do nasládlého patosu a tak si říkám, že 10 let existence je k alespoň trošku patetickému prohlášení dostatečný důvod. Takže: „Vše nejlepší Obscene a za 10 let, třebas u podobné kompilace, naschle!“

 5

Dalas

Verdikt

Dokonalý průřez historií dnes již legendárního labelu zaměřeného na tu nejextrémnější metalovou muziku.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Skladby

  1. SQUASH BOWELS - Dead Field
  2. INGROWING - Blind Light
  3. EXTREME NOISE TERROR - Short Fuse
  4. ABORTION - Weapons For All
  5. ABORTION - American Dream
  6. N.C.C. - Neurotransmiter
  7. CRIPPLE BASTARDS - Bomb ABC No Rio
  8. CRIPPLE BASTARDS - Respect Or Death
  9. PHOBIA - Extremity Of The Will
  10. PHOBIA - Exterminate To Emancipate
  11. ABORTION - The End Is Near
  12. SQUASH BOWELS - Vulture Ritual
  13. FLESHLESS - Screams Of Decapitated
  14. N.C.C. - Technology Spells Doom For Popular
  15. ISACAARUM - Rhytmic Balls
  16. DEAD INFECTION - Raping The Earth
  17. INGROWING - The Darkness Inverted
  18. SQUASH BOWELS - Flesh Grinder
  19. GARBAGE DISPOSAL - Mind - Grind Machine
  20. ABORTION - God Loves Ignorant
  21. KAVIAR KAVALIER - Exzes In San Salvador
  22. N.C.C. - One Thing Is Sure
  23. SQUASH BOWELS - Breaking Those Who Suspend To Talk ...
  24. FLESHLESS - Red Star Hypocrisy
  25. ISACAARUM - Teenage Cunt Powerplay
  26. INGROWING - Dreams Torn Asunder
  27. CRIPPLE BASTARDS - Cleaning My Ass With Zips & Chains
  28. LYKATHE AFLAME - Land Where Sympathy Is Air
  29. FLESHLESS - A Dank Smell Of Rotting Ovulation
  30. IMPETIGO - Dear Uncle Creepy
  31. ISACAARUM - Arts Of Farts
  32. GRIDE - I Hate Her
  33. SQUASH BOWELS - Stranger Mind: Possessd - Amsend - Passage
  34. FLESHLESS - Evil Odium
  35. AGATHOCLES - Hunt Foxhunters
  36. MALIGNANT TUMOUR - Low Life
  37. DECOMPOSED - Sadists
  38. PSYCHOPATHIA - Extreme Emotions
  39. MALIGNANT TUMOUR - Situs Viscerum Inversus Totails
  40. MALIGNANT TUMOUR - Chemical And Bacterial Analysis
  41. HERMAPHRODIT - Urogenital Sauce With Beef Genital
  42. HERMAPHRODIT - Consumption Of Milk, Eggs, Fat And Meat Increased About 15%