ROOT, INSANIA, ENDLESS - Ostrava, Trinity Music Club - 30. března 2002

ROOT, INSANIA, ENDLESS - Ostrava, Trinity Music Club - 30. března 2002

17:30 v tramvaji směrem ke klubu jsme se dali do řeči s bývalým organizátorem koncertů Death Zone a různých akcí a blízkým přítelem Big Bosse (ROOT) a prokecali s ním v přestávkách téměř celý večer (tak do jedenácti, pak už byl tak zpitý, že...

18:00 Big Boss a nikdo z ROOT ještě nejspíš není v Ostravě jak bylo původně tvrzeno, ve skutečnosti jsem poprvé někoho z ROOT zahlédl až v polovině tahu INSANIE, takže jsme se odebrali do klubu a vybrali si stůl nejblíž pódiu. Klub byl téměř prázdný až na asi pět šest fandů, kteří už byli uvnitř, a barmana.

18:15 na pódium si nosí nádobíčko INSANIA, bicí a aparatura, s kterou budou hrát všechny tři kapely. K vidění jsou již všichni lidi z INSANIE i ENDLESS, dávám se do řeči s Radossem a Liborem z Endless a zjišťuju si nějaké informace ohledně jejich dnešních playlistů.

20:30 klub je již narvaný k prasknutí. Přišlo třista platících lidí, což je na tak malý klub obrovské číslo, vlastně jsem si nedokázal představit, že to může ta místnůstka pojmout. Endless nastupují zvukovou zkoušku a ukazuje se obrovský klad dnešního večera - všechny nástroje jsou skvěle nazvučeny.

21:00 Ano, je to tady, na pódium nastupují Endless, čerství držitelé anděla v kategorii hard´n´heavy. Po muzikantské stránce se neuvěřitelně zlepšili, kytary přecházejí mezi velkým množstvím efektů, prostě Endless je síla s kterou je nutno počítat, dokonale sehraní maníci. Líba (zpěv, kytara) má svázané vlasy, což je zajímavé vzhledem k tomu, že paří nejvíc z kapely, takže na začátku tahu je učesaný a na konci to z něj trčí a teče a valí se a kdovícovšechnoještě. Jarda (kytara) oproti tomu co jsem slyšel to dneska taky pěkně rozpařil, Radoss (bicí) si samozřejmě nezapomněl své asi povinné černé brýle.Endless dokonale splnili svou úlohu nažhavit dav na druhou kapelu. V polovině jejich tahu, kdy se hrál Scream už pařili všichni.Zazněly i starší skladby, Into a Abyss, Under Grey Sky apod. Endless už nehrají živě se zpěvačkou, což ale vůbec nevadí, Libor to utáhně všechno sám, přitom chlastá, žongluje a velí třetí divizi křížové palby, prostě Endless rulezzz ! :)

22:00 INSANIA má nazvučeno, Poly nezapomněl upozornit, že požívá na mikrofon zvukové efekty, jako echo a tak, takže chvílemi jsem měl pocit že ohluchnu, vlastně vokály, to je věc z které dnešní večer lidi nejvíc křepčili na umírání hlukem. INSANIA si vede skvěle.Neudivuje precizními výkony a složitými rify jako ENDLESS, ale předává davu šílenou energii. Poly poskakuje, skáče tam po jakýchsi bednách nebo co to je.Asi si dal na pódium přinést bedny ať na nich může skákat. Zaznělo hodně novějších skladeb, Hell Knows Who We Are, když hráli Rouhání je pro nás evergreen, všichni lidi řvali text a zvedl se mohutný les paží. Dále hráli skvělý Máj, Kill me before I kill you, Vraždu ve staré hvězdárně, prostě skvělé věci a basta. Když skončili, lidi mlčeli a nějak nevypadali, že chtějí přídavek. Nějaký dredáč najednou ale po asi dvaceti sekundách trpaného ticha řekl : "No jo, ale my chcem přídavek vlastně.."
Dav si uvědomil v hrůze, že málem nechal odejít INSANII bez přídavku a o to intenzivněji začal ječet. Poly se nedal dlouho překecávat a tak nakonec zazněla skladba, jak Poly řekl :"pro vás všechny" aneb You´r e dead. Ten je hodný, viďte ? Po koncertě jsem se s ním nechal vyfotit a mám tak příjemný suvenýr a Shnoffe, JÁ SI ŠÁHNUL, NEZÁVIĎ ! :)))

23:30 Pár lidí už je tak namol, že je museli jejich kámoši vynést a nastupuje asi hlavní pecka večera, brněnští ROOT. Dav skanduje "666 je 666", stojím na židli a jsem tak pár centimetrů nad úrovní pódia, takže krásně vidím. Na pódiu se lesknou lisiny, když byli Rooti otočení zády a zkoušeli zvuk, tak jsme se sázeli čí pleš patří komu - Ashok, Igor nebo Big Boss ? :) A pak to začalo, pravé peklo - Festival of Destruction. Dav ve předu šílel, jistý blonďák s dvoumetrovou hřívou se nechal vysadit přímo před Bossův mikrofon a pařil tam celý tah ROOT, z čehož usuzuju, že mu po koncertě upadla palice. Posuzovat hudební zdatnost ROOT je jako nošení dříví do lesa nebo chlastu na koncert. Jsou to prostě géniové, zvukoví a atmosféričtí mágové. Ale abych řekl pravdu, potom, co Big Boss zaječel asi po padesáté jednu ze svých oblíbených průpovídek jako "Aralyon, Lucifer, Satanas" a podobně, přestal mě bavit, narozdíl od několika ztřeštěných černovlasých gothek, které každý Bossův jednoslovný proslov aplaudovali jekotem fúrie. Z BIgg Bossova dokonalého vokálu jsem nemohl, krása krása nádhera ! Root na hrad ! Už vím, koho bych volil jako prezidenta .))

00:30 ulehl jsem do své vyhřáté postýlky s bzučením v uších a vyřvanými hlasivkami.

Krom fotky ENDLESS jsou veškeré ostatní dagerotipie pouze ilustrativní, avšak jedince na nich uvedené bylo možno toho večera zříti živé a dýšící...

 Přidejte svůj názor

Radalf