VOIVOD - Negatron

VOIVOD - Negatron

VOIVOD - Negatron

VOIVOD - Negatron

Kanadským VOIVOD se během jejich letité kariéry podařilo v (nejen) metalové muzice zanechat nesmazatelnou stopu. Každé jejich album bylo svým způsobem svébytné, originální a většina se časem stala klasikou. Nezaměnitelný zvuk kapely formovaný na přelomu osmdesátých a devadesátých let dosáhl svého kulminačního bodu právě přesně před deseti lety. Tehdy, na podzim roku 1995, spatřil světlo světa jeden z nejvýraznějších zářezů na pažbě smrtonosně zbraně značky VOIVOD.

VOIVOD„Negatron“ i po letech představuje nezkrotný a nevyzpytatelný živel, s jehož zacházením si případný zájemce musí počínat velmi opatrně. Skrývá totiž v sobě ohromnou sílu, k jejímuž správnému využití a pochopení nestačí jen prostý zápal pro tvrdou hudbu. „Negatron“ totiž skrývá mnohem mnohem více, než jen nashromážděnou energii, jejíž zničující síla se naplno projeví hned v úvodním elektrošoku „Insect“. V tuto chvíli je však již jakýkoliv vzdor marný, protože armáda kybernetických mravenců, ano, jeden z nich se na vás usměje i z obalu, si to už nezadržitelně míří do epicentra vašeho mozku. Jejich mise má jediný úkol – ovládnout vaši mysl a poté předat její kontrolu trojici nekompromisních zvukových mučitelů. Operace, jejíž pracovní název zní „Project X“, je zanedlouho úspěšná a komando VOIVOD vám s grácií sobě vlastní vysvětlí, že jste v jejich předlouhém seznamu jen další „Nanoman“ a pak už se jen zmůžete na zoufalou otázku – „Reality ?“ ... Don’t No Anything ...

Pamatuji si úplně přesně, jak mě „Negatron“ poprvé doslova smetl z povrchu zemského. Byla to první nahrávka, kterou jsem od VOIVOD slyšel a i když jsem očekával mnohé, skutečnost vše předčila. Palba neuvěřitelně ostrých, zničujících a doslova ze všech stran se valících riffů v doprovodu maximálně expresivního vokálu Erica Foresta nahání hrůzu a husí kůži i dnes. VOIVOD se podařilo dokonale skloubit atmosféru s doslova do extrému vyhnanou tvrdostí. Už jen pohled na artwork bookletu, který tvoří rozpixelovaná podobizna ufona a naivně vyhlížejících létajících talířů svým způsobem navodí na hudební obsah „Negatron“, který je však přeci jen poněkud „serióznější“ a sugestivnější. VOIVOD si skutečně mistrně dokáží i s tak relativně omezeným nástrojovým složení pohrávat s náladami jednotlivých skladeb a zároveň si zachovat specifickou atmosféru, která se táhne napříč celou kolekcí. Atmosféru neklidu, apokalyptického očekávání, vzteku, ale i beznaděje. Troufám si tuto desku zařadit do kategorie těch, které v žádném případě nelze doporučovat poslouchat v nepříliš optimistickém rozpoložení.

Léty prověřený skvost, což platí v rámci hudební scény jako celku. VOIVOD totiž výrazným způsobem pomohli metal povznést vysoko nad úroveň hudby pro opilé masy a dokázali, že i z této hudební odnože může vzejít trvalá kvalita. „Negatron“ je zároveň i jedním z nejlepších, nejatmosféričtějších a nejtvrdších alb, co jsem kdy slyšel. Dalších slov netřeba ...

 41

Dalas

Verdikt

Další klenot, kterých mají VOIVOD na svém kontě požehnaně!

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
8,8 / 10

Další informace

Stopáž: 51:39

Studio: Hypnotic Studios, Toronto (Kanada), Produkce: Daryn Barry, Alfio Annibalini & VOIVOD

www.voivod.com

Sestava

Skladby

  1. Insect
  2. Project X
  3. Nanoman
  4. Reality?
  5. Negatron
  6. Planet Hell
  7. Meteor
  8. Cosmic Conspiracy
  9. Bio-TV
  10. Drift
  11. D.N.A. (Don't No Anything)

Jiné pohledy

Píše sa rok 1995 a ja ihneď po tom, ako prišiel tento album na pulty, utekám a jeden si kupujem. Ešte rozhorúčený od behu vkladám kotúčik do prehrávača a neuveriteľne napätý líham do svojej postele, aby som si v pokoji vypočul, čo moji obľúbenci vytvorili. Lenže... čo sa to deje? Nepomýlili sa v obchode a nevymenili mi CD? Vyskakujem z postele a vyberám CD z prehrávača. Nie, potlač na cédéčku tvrdí, že je to VOIVOD. Nepomýlili sa v lisovni? Hmmm, tak tomuto musím prísť na kĺb!!! Vkladám znova kotúčik do prehrávača a teraz už veľmi pozorne po sediačky púšťam znova. Ono to predsa len bude ten VOIVOD, veď tá gitara... a aj tie bicie... Áno, je to VOIVOD!!! Zbytočne som sa stresoval a panikáril, nikto mi nič nepodstrčil, nikde sa nič nevymenilo, nič zle nepotlačilo. Vedel som, že VOIVOD majú nového speváka, vedel som, že sa v mnohých rozhovoroch „vyhrážali“ pritvrdením, no takýto "nárez" a zmenu, som teda nečakal. No je to zlé? NIE!!! V žiadnom prípade! Totálna zmena zostavy a aj produkcie VOIVODU len prospela. „Negatron“ je nesmierne silné a prelomové album, ktoré sa v mojom súkromnom „VOIVOD“ rebríčku vyšplhalo na bronzovú priečku.
Koscj | 8. října 2005