SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY - Teprve nyní fungujeme lidsky i hudebně! (rozhovor s Radkem Hajdou)

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY - Teprve nyní fungujeme lidsky i hudebně! (rozhovor s Radkem Hajdou)

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY - Teprve nyní fungujeme lidsky i hudebně! (rozhovor s Radkem Hajdou)

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY - Teprve nyní fungujeme lidsky i hudebně! (rozhovor s Radkem Hajdou)

Skupina SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY bezpochyby patří k absolutní špičce domácí metalové tvorby a svědčí o tom i mnohá ocenění jejich posledního albového počinu „Relic Dances“. O nové sestavě, o budoucnosti skupiny, o domácí i zahraniční metalové scéně a mnoha dalších věcech jsem zapředl rozhovor s kytaristou a zakládajícím členem souboru Radkem Hajdou.

Je to již nějaký čas, co jste ze své dílny vypustili do světa kotouč nazvaný Relic Dances. Jak jsi s ním s časovým odstupem spokojen? Udělal bys na něm nyní něco jinak?

Co na to říci? Sebechvála smrdí… :) Nicméně – je to první deska, se kterou jsem i teď, s odstupem téměř roku, opravdu spokojený a určitě budu i nadále. Vždy se dá něco změnit, ale to už jsou jen takové drobnosti. S příchodem Jardy můžeme více zapracovat na kytarách, Hrnec zkouší zpívat čisté hlasy, … To jsou věci, které minulé léto, kdy se deska „Relic Dances“ natáčela, prostě ještě nebyly možné…

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGYJak se album prodává? Má větší odbyt přes REDBLACK nebo při koncertech?

Prodejní čísla neznám přesně, ale vím, že první tisícovka byla pryč takřka za měsíc, takže zatím spokojenost. Doufám, že to bude pokračovat, abychom se Tomovi (REDBLACK) alespoň zaplatili. :) Taky je nutno říct, že ještě téměř žádné kousky nešly ven, protože „Relic Dances“ (v limitované verzi) vychází oficiálně pro zahraničí teprve teď v říjnu. Doufám, že jsme prodejnosti napomohli i svojí pilnou koncertní činností, vždyť jsme od února hráli téměř každý víkend. I když – taková perlička – například na festivalu Masters Of Rock, kde bylo údajně dvacet tisíc lidí, se prodalo zhruba třicet kousků „Relic Dances“, což je stejný počet, který prodáme v malém klubu v Holandsku, kde hrajeme pro sto lidí. Takže asi tak… :)

Mnoho lidí mluví o současné sestavě SSOGE jako o nejsilnější, jak na to nahlížíš Ty? Jaké má současné složení kapely klady či zápory oproti těm předchozím?

To je jednoduché – je to první sestava, která „drží dohromady“, kde to funguje lidsky i hudebně. Vím, že to zní vždycky klišovitě, protože každý o té současné sestavě tvrdí, že je nej, ale snad to můžu jako zakladatel kapely posoudit. Nedovedu si představit, že bychom před rokem 2001 (tedy se starou sestavou) vyjeli na týden hrát a neskončilo to hned nějakým průserem, ostudou nebo hádkou. Poslední rok a půl nám to ale klape a užíváme si to. Ne že by bylo vše OK, osm lidí, osm chutí, ale na podobné výlety se těším a když se pak vrátíme unavení a vykalení, druhý den už přichází absťáček a očekávání věcí příštích… :) I mimo kapelu se vídáme, navštěvujeme, paříme, dokonce jezdíme na dovolené. Holt asi stárneme… :)

Za poslední album jste získali ocenění Akademie populární hudby Anděl 2004. Jakou má toto ocenění váhu? Změnilo se díky němu něco? Zajímá mne, zdali je podobná cena pro skupinu něčím větším než pouhým potěšením nebo určitým zadostiučiněním.

Svoji váhu nesporně má. Pro nás samozřejmě zejména to zadostiučinění, ale jde vidět, že to funguje i jinak, protože letos jsme si zahráli na akcích, o jakých by se nám dříve ani nesnilo – Wave Gothic Treffen, Masters Of Rock, Benátská Noc, Trutnov… Těžko říct, jestli pořadatele těchto akcí přesvědčila deska nebo Anděl, ale jsme za to rádi. Nedělám si iluze o tom, nakolik můžeme i přes Anděla zaujmout média a „mainstreamové“ publikum, jsme přece jen součástí menšinového žánru, navíc tak trochu proti proudu, pro některé metalisty už trochu „moc měkcí a moc folklór“, pro nemetalisty zase pořád ještě „dost tvrdí“... :) Ale to je fuk, hlavně že nás to i po deseti letech baví…

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY - Radek HajdaProducentem vaší desky se stal Tomáš Kočko, jméno, které je známé hlavně v oblasti „české world music“, pokud to tak mohu říci. Hodláte s touto persónou spolupracovat i po „Relic Dances“?

České? Brrrr, to by se Tomáš osypal. :) Asi myslíš moravské... Ano, předběžně jsme domluveni i na produkci další desky. Vím, že teď Tomáš pracuje na svém dalším albu (Tomáš Kočko & Orchestr), takže my si dáme malinkou pauzu a pak se vrhneme na skládání. Není kam spěchat, i když doufám, že další čtyři roky to už nebudou. :)

Vzhledem k tomu, že Tomáš před střetem se SSOGE příliš zkušeností s metalovou hudbou neměl, musel toho jistě spoustu naposlouchat. Které skupiny mu v rámci tvrdší hudby přirostly nejvíce k srdci?

To by ses musel zeptat jeho. Natlačili jsme mu věci jako OPETH, MESHUGGAH, DEVIN TOWNSEND, ORPHANAGE, AMORPHIS, PORCUPINE TREE… Myslím, že zrovna posledně jmenované poslouchá pořád a z „mešu“ rytmiky byl taky unešený… Pořád jej zásobuju, z poslední doby bych mohl jmenovat např. ORPHANED LAND…

Se současným hudebním materiálem jste se podívali i za hranice naší země, pověz nám, kde všude jste byli, s kým jste hráli a jak to tam probíhalo? Jaké jsou podmínky na zahraničních koncertech ve srovnání s těmi u nás?

Docela jsme se uchytili v Holandsku a Belgii, v současné době máme i holandského managera. Ne že bychom tam byli známí a slavní, ale pravidelně tam jezdíme a lidem se naše muzika líbí, což je fajn. Zatím to bylo tak, že v sobotu hrajeme na festivalu a k tomu se sežene ještě pár klubovek, aby to mělo smysl a zaplatila se cesta. V klubech hrajeme jak s někým „místním“, tak i sami, a protože nás tam nikdo nezná, je supr sledovat, že je naší muzikou oslovíme. I když po Hančině otázce, jestli ví, kde je Morava, moc hlasů slyšet není… :) Škoda jen, že přes (školní) rok tam nemůžeme odjet na delší dobu, ale učitelské povolání obou našich krásek to prostě neumožňuje, takže maximálně stihneme s vyplazeným jazykem čtyři koncerty čtvrtek až neděle. Momentálně nás čeká další cesta na konci listopadu, kdy vystoupíme na holandském Gothronic festu a mimo to je náš manager v kontaktu s ORPHANAGE, tak snad i z tohoto mráčku zaprší a staneme na pódiu s našimi oblíbenci… Jak už jsem zmínil, kromě Beneluxu se nám letos podařilo zahrát i na německém Wave Gothic Treffen festivalu. Trošku jsme sice vybočovali z „gotických mezí“ akce, ale myslím, že lidem se to líbilo. Celé vystoupení snímalo asi dvanáct kamer, tak jen doufám, že se nám k nějakému materiálu podaří dostat. Zatím se mnou organizátoři ovšem příliš nekomunikují. Škoda…

Jací jsou v cizině návštěvníci koncertů, liší se něčím od českých?

Jak kde. Třeba Němci jsou studení čumáci, Holanďani mají naopak blíže k nám, když se jim něco líbí, nebojí se to dát najevo. Rádi bychom vyjeli i jinším směrem, třeba do Polska nebo Ruska, myslím, že by se naše muzika mohla tamním fandům líbit…

Domníváš se, že zahraniční metalové skupiny mají v něčem snadnější cestu než u nás?

No, těžko říct, všude chleba o dvou kůrkách… Je tam mnohem větší konkurence, ale na druhou stranu mám pocit, že například skandinávské země se o kulturu starají přece jen lépe. Bojím se, že tady bude ještě hodně dlouho trvat, než na nějakém CD bude napsáno „vydáno s přispěním Ministerstva kultury“…

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGYCo myslíš, že by u nás metalové hudbě v tomto ohledu pomohlo?

Přinejmenším trošku vstřícnější postoj směrem od médií. Menšinových žánrů je spousta, ale některé dostávají např. v České Televizi nebo Rozhlase, tj. rádoby „veřejnoprávních“ médiích, nepoměrně více místa na úkor ostatních. Ale to už se asi dostáváme do oblasti „poslouchanosti“, čísel, „píplmetrů“ a „koláčů“, nebo čím vším by se zainteresovaní oháněli. Bohužel postoj vedení tohoto státu ke kultuře je takový, jaký je a lepší už to asi nebude. Co chceš dělat v situaci, kdy si někdo na vlastní náklady otevře klub, který mu za pár měsíců zavřou poté, co pár důchodců sepíše petici, když venku naopak města kluby dotují…

SSOGE již měli nejednou možnost zahrát si se skupinami světového jména - např. SKYCLAD. Jaké další skupiny bys rád viděl po vašem boku? Máš i po těch letech ještě nějaké tajné přání tohoto druhu?

Ale určitě. Netajím se sympatiemi k ORPHANAGE, jsem unešen z ORPHANED LAND, silná je současná severská folk-metalová scéna… Bohužel, u nás by to asi skončilo na pěnězích. Nevím, jaká je situace teď, ale když se před dávnými lety jednalo o tom, že bychom po Evropě jeli s THE GATHERING, stálo to sakra balík, takže přišli nějací Němčouři, zaštěrchali měšcem a bylo vymalováno. Pokud se konečně nechytneme u nějaké západní firmy, můžeme si o podobných věcech asi jen nechat zdát. Money rulzzz… Když jsi zmínil SKYCLAD, nemůžu je nepochválit – supr lidičkové, skromní a pohodáři. Málokdy se stane, že ti někdo půjčí nástrojovku včetně bicích a jenom mávne rukou. A kluci z ANATHEMY to samé. THE GATHERING byli taky vždycky v pohodě, asi máme na kapely štěstí. :)

Prosakují informace o novém a zcela unikátním hudebním materiálu, který chystáte vydat. Přibliž nám, o co půjde a jak jsou daleko práce na tomto dílku.

No, unikátním. Ono už se to párkrát přetřásalo. Jde o to, že jsme pár skladeb z „Relic Dances“ nazpívali v češtině a polštině a s dalším bonusovým materiálem a případným videoklipem by vše mělo vyjít v říjnu na samostatném miniCD… Než si zas nějaký chytrák vymyslí, že jsme podlehli tlaku veřejnosti, musím říci, že jsme s češtinou počítali už při natáčení „Relic Dances“, ale nakonec jsme byli z finančních a časových důvodů rádi, že jsme stihli s odřenýma ušima aspoň samotnou desku… :)

Již delší dobu se mluví i o videoklipu, ke kterému již údajně máte scénář. O čem to tedy celé bude a kdy se na něj můžeme těšit?

Hm, mluví se dlouho a pořád nic. Jsme tak trochu sociálové a peníze prostě nejsou. Rádi bychom natočili klip ke skladbě „I Would Dance“. Scénář je v podstatě v rámci textu, představoval bych si to trošku jako Erbenovu, resp. Brabcovu Kytici. Už by byl opravdu nejvyšší čas začít, abychom to do října stihli…

Po delší době jste začali těšit své posluchače i hojnějšími klubovými koncerty. Jaké to je se po, na můj vkus, celkem dlouhé pauze vrátit do klubů?

No jaké – náročné, ale krásné. Vůbec jsme první polovinu tohoto roku docela prokoncertovali a je fajn, že nás to i přes tu prudu, že v pátek vyjedeš a v neděli se zmordovaný vrátíš, nepřestalo bavit. Přece jen už jsou někteří z nás postarší kousci, máme rodiny, někteří i děti… Na podzim bychom se do klubů rádi vrátili…

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGYJistě je i mezi těmito koncerty rozdíl. Pověz nám, které vystoupení vás z těchto bavilo nejvíce nebo jste si ho užili víc než jiné. Byly i nějaké, o kterých můžeš říci, že se až zas tolik nepovedly?

Některé akce byly docela hektické, např. REDBLACK days v Praze. Hnali jsme se 350km, abychom zahráli pět písniček. Nikdy víc… Naštěstí jsme si hned druhý den v Plzni spravili chuť, takové šílenství už jsem dlouho nezažil, snad kromě (již téměř mateřského) Rožnova. Bereme hraní zodpovědně, většinou máme před koncertem ještě zkoušku, takže nějaká ta chybka se vloudí snad jen v rámci pařby. Ale občas nám zatopí zvukař nebo technické problémy. Mrzí mě, že třeba v rámci letních festivalů jaksi nikdo nepočítal s tím, že nejsme klasický band „bicí, kytara, basa“ a že na nazvučení potřebujeme daleko více času než ostatní… Touto cestou bych chtěl poděkovat našemu zvukaři Rolimu, který, ač v té době bydlištěm v Plzni, s náma odejel skoro všechny letní festivaly. Díky!

Jakou hudbu aktuálně posloucháš? Mohl by ses s námi podělit o nějaké tvé soukromé muzikantské „objevy“?

Jelikož mám na starosti brněnský REDBLACK shop, nářezu mám v práci až až a doma už je to v drtivé většině jen pohodovka. Takže když pominu svoje oblíbence ORPHANAGE, KATATONIA, OPETH, ORPHANED LAND, AMORPHIS atd atd, doma sjíždíme muziku jako BLACKFIELD, GAATE, SOUNDBYTE, MASSIVE ATTACK, DEAD CAN DANCE, BJORK, ANTIMATTER, ULVER a samozřejmě spoustu world-music…

Jak nejraději trávíš volný čas, máš vůbec nějaký?

Různě, záleží na období. Momentálně si dáváme s kapelou menší pauzičku, takže se snažíme s Hankou dohnat, co jsme přes prázdniny nestihli – návštěvy kámošů, víkendové pařby, výlety na kole, hřiby… Po nezbytné generální opravě levého kolena jsem taky začal hrát florbal a docela mě to chytlo, takže se dvakrát týdně dobrovolně mrzačím. Vidíš, aspoň můžu prostřednictvím tohoto rozhovoru ventilovat, že od právě začínající sezóny funguje v Brně oficiální florbalové družstvo REDBLACK. Držte palce, ať postoupíme. :)

Máš na srdci ještě něco, o čem jsme nemluvili? Popřípadě nějaký vzkaz našim čtenářům?

Hlavně bych chtěl poděkovat všem, kterým ještě stojí za to koupit si desku nebo zajít na koncert. Díky!!! A tobě za rozhovor. Dive into the Stream, Listen to the Elegy!

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Další informace

Diskografie

Smutnice (2018)
Návaz (2011)
Osamělí (2006)
Relic Dances (2004)
Themes (2000)
Behind The Shadows (1998)
Iron (1996)
...Amber Sea (demo) (1996)
Apotheosis (demo) (1995)