THE ABSENCE - From Your Grave

THE ABSENCE - From Your Grave

THE ABSENCE - From Your Grave

THE ABSENCE - From Your Grave

Tak tedy ano, pojďme se detailněji podívat na tu nesmírnou troufalost. Taková pýcha, taková neslýchaná drzost! No posuďte sami: „Gothenburg is gonna be thrashed“ anebo dokonce „Florida is beating Sweden at its own game“. Kdo si tu takto sebevědomě vyskakuje? THE ABSENCE. Cože? Ale nějací plážoví mlíčňáci měli to štěstí, že si jejich lokálního vrzání všimnul chtivý mecenáš Mr. Brian Slagel a dovolil jim vydat první desku u svého labelu Metal Blade Records. Ta deska se jmenuje „From Your Grave“ a její kvality prý mají potenciál dokonale zesměšnit posvátné roucho s mocným symbolem žlutého kříže v modrém poli a degradovat jej na obyčejný hadr na podlahu.

THE ABSENCEPonechme teď ale veškeré propagační litanie stranou a podívejme se na nahrávku střízlivým pohledem nezaujatého člověka. Už bylo zmíněno, že „From Your Grave“ je prvním ingotem z nové floridské ocelárny a proto se nemůžeme divit, že jeho krásu hyzdí typicky začátečnické nedostatky pramenící z úzkostlivého dodržování tradičních výrobních postupů. To je však zcela standardní jev, dvojnásob platící v tak úzce vymezeném žánru, jakým melodický death metal bezesporu je. THE ABSENCE se věnovali studiu gothenburských vzorů velmi intenzivně a zvlášť alba „Whoracle“ a „Wages Of Sin“ (interprety snad ani nemusím doplňovat) si v prvních lavicích prošli od prvního do posledního riffu. Na „From Your Grave“ zanechal stopy i moderní thrashing, který byl tentokrát uloven v holandských vodách, kde inspiraci poskytli CALLENISH CIRCLE (především pak album „My Passion // Your Pain“). Vlastních nápadů tady skutečně moc nezaregistrujete, snad jen s výjimkou páté skladby „Heaven Ablaze“, která by mohla představovat kýženou únikovou cestu ven z bludného kruhu. Nastoupit na cestu inovací však bude pro kapelu velkým problémem, neboť je momentálně svázána stylovým klišé až hrůza, přesně cituje nejvýraznější žánrové kapely (vězte, že kytarista není navlečen v dresu ARCH ENEMY vůbec náhodou) a snahu přijít se svojskými recepty zatím redukuje na povinné minimum.

Závěrem bych mohl o THE ABSENCE napsat to samé, co před dvěma týdny o švédském komandu THE DUSKFALL. Ano, i „From Your Grave“ má reprezentativní zvuk, na debut až podezřele vyspělou instrumentaci a disponuje výbornou produkcí (na svědomí ji má Erik Rutan, který se po několika dřívějších nezdarech snad už definitivně vzpamatoval). Že je album předvídatelné až na půdu z obchodního hlediska přeci vůbec nevadí, vždyť současná popularita melodického thrash/death metalu dává záruku dostatečného množství koupěchtivých nadšenců.

Proklamovaná bitva mezi THE ABSENCE a gothenburskou scénou skončila předpokládaným výsledkem, tedy debaklem floridských nováčků. Rozhodně je však tímto verdiktem nezatracuji a společně s vámi jsem zvědav do jakých končin zabrousí na svém příštím tažení. Věřme, že to opět nebudou výhradně zrádné břehy Skandinávie, ke kterým se bez poškození dostane jen málokterá zahraniční bárka.

 3

Reaper

Verdikt

Nerovná bitva mezi THE ABSENCE a gothenburskou scénou skončila předpokládaným výsledkem, tedy debaklem floridských nováčků. Rozhodně je však tímto verdiktem nezatracuji a společně s vámi jsem zvědav do jakých končin zabrousí na svém příštím tažení. Věřme, že to opět nebudou výhradně zrádné břehy Skandinávie, ke kterým se bez poškození dostane jen málokterá zahraniční bárka.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,5 / 10

Další informace

Stopáž: 43:42

Produkce: Erik Rutan
Studio: Mana Recordings Studios

Kontakt: THE ABSENCE, P.O. Box 21238, St.Petersburg, FL, 33742-1238, USA

www.theabsence.com

Sestava

Skladby

  1. Intro
  2. A Breath Beneath
  3. Necropolis
  4. From Your Grave
  5. Heaven Ablaze
  6. Summoning The Darkness
  7. Shattered
  8. I, Deceiver
  9. My Ruin
  10. Seven Demons

Diskografie

Riders Of The Plague (2007)
From Your Grave (2005)
The Absence (EP) (2004)