AGATHODAIMON, SANATORIUM, ORKRIST, DEFLORACE, ABSTRACT - Banská Bystrica - 9. března 2002

AGATHODAIMON, SANATORIUM, ORKRIST, DEFLORACE, ABSTRACT - Banská Bystrica - 9. března 2002

Slovenský organizátor undergroundových podujatí veru nemá na ružiach ustlaté. Aj keď sa snaží ako sa len dá, osloví pár zvučných rockových či metalových „STARS“, utŕha si od huby a nakoniec naškriabe nejaké peniaze aj tak sú mu pod nohy hádzané ďalšie a ďalšie polená.Nie inak tomu bolo aj v túto sobotu. Už niekoľko týždňov avizovaný banskobystrický koncert kapiel zvučných mien ako: AETERNUS(Nor), AGATHODAIMON (Ger), HECATE ENTHRONED (UK), INFERNAL POETRY (Italy) sa od počiatku potýkal s nemalými problémami. Najprv zrušili účasť na turné AETERNUS kvôli vypršaniu zmluvy s nahrávacím labelom, firma World Progress Booking zabodovala svojou neserióznosťou, a napokon ,aby toho nebolo málo, sa HECATE ENTHRONED detinsky vyhovorili na to , že nemajú peniaze a nemajú sa ako dostať na prvý koncert šnúry. Hanba!!! Nakoniec celú situáciu zachraňovali nemecký AGATHODAIMON.

Diery po vypadnuvších zahraničných hviezdach, sa snažili organizátori zaplátať nádejami ČS undergroundu. A tak cca 300 čiernych duší malo krátko pred osemnástou hodinou možnosť privítať domácich bojovníkov ABSTRACT. Inštrumentálne vcelku zručný mládenci sa netaja svojím obdivom ku nekorunovaným kráľom čierneho kovu Emperor, čo jasne prezentovali v záverečnom coveri od práve spomenutej smečky. Škoda len tej absencie spevu. Mohlo to byť predsa o niečo pestrejšie.

Druhými trýzniteľmi ušných bubienkov boli u nás už dobre známi moraváci DEFLORACE. Svojou mixážou deathu a grindu doslova prevalcovali obecenstvo a headbengerom pod pódiom nedali ani na chvíľu vydýchnuť. Chlapáci vsadili na brutálnosť, zdrvujúcu rýchlosť a vďaka trom nástrojom aj na celkom čitateľný zvuk. Celé ťaženie zavŕšili prekopávkou “Kladivo na čarodějnice“ od kultových Torr.

ORKRIST z Bratislavy trochu ubrali z tempa koncertu, no na druhej strane ho aj príjemne spestrili dosť netradičným poňatím doom metalu s jemným vplyvom Nightwish. Avšak neprítomnosť basovej gitary, a taktiež nedostatočne hlasné klávesy oberali celé ich vystúpenie o potrebné grády. Klavesák, spevák a mozog kapely Crom sa musel v tomto prípade uspokojiť aspoň s dostatočne hlasným spevom. Speváčka Lýdia, ktorá obstaráva aj flautu, napriek ladným telesným krivkám pôsobila značne staticky. O to istejšia bola vo vokálnom prejave, ktorý je na ČS scénu na veľmi dobrej úrovni.

Žilinský SANATORIUM vrhli celé hudobne vrenie opäť do nadupaného brutal tempa. Deathová smršť a Belov vražedný chropák pre zmenu nenechali statickým ani jedného fandu daného žánru. Zložením vo mne evokujúc Krabathor, resp. Hypnos aj keď hudobne na trochu inej báze, ponúkli banskobystrickému obecenstvu prierez svojou doterajšou dvoj albumovou tvorbou , ale zabŕdli aj do materiálu na práve pripravovaný tretí počin, ktorý v ničom nezaostáva za svojimi predchodcami.

... a už sa čaká len na hviezdy večera. AGATHODAIMON nastúpili v plnej paráde a spustili hneď zostra. S bezchybným zvukom, naservírovali chutnú nádielku flákov zloženú z všetkých troch doteraz vydaných albumov “Blacken The Angel“ , “Higher Art Of Rebellion“ a minuloročnej novinky “Chapter III“. Ich tvorbu som do tej doby poznal len z výberových News CD nemeckého ROCK HARDU . Pôsobila ako príjemný, uhladený black s vkusnými melódiami. Čo bola v konečnom prevedení pravda. Hlavný krákorák Akaias a strunobijca Martin alias Sathonys boli jednoznačnými ťahúňmi celej show. Samozrejme nemôžme zabudnúť ani na ostatných členov vampírskeho ansámblu, ktorý parádne dotvárali celé vystúpenie. V závere to vrelo nie len pod pódiom, ale aj na ňom. Zvyšok koncertu odkrákal Akaias “hore bez“ a tak mali fanynky možnosť oceniť aj jeho bohaté tetovanie a vkusný piercing. AGATHODAIMON predviedol excelentný výkon , ktorý nenechal ani jednu dlhovlasú hlavu na pokoji.

 Přidejte svůj názor

Jeremy