BLACK SABBATH - The Best Of

BLACK SABBATH - The Best Of

BLACK SABBATH - The Best Of

BLACK SABBATH - The Best Of

Hvězda BLACK SABBATH neslábne. Občas se zdá, jakoby se tak lehce zakomíhala na obloze, sem tam zabliká a občas zazáří nadějí že by snad…!! Ale to ne. Ještě ne. Ještě je asi moc brzo. Ale vyjet si na turné zapařit, to zase jo! To Sabbati rádi. A rádi to mají i fanoušci, jak jsme se mohli přesvědčit v pražské T-Mobile aréně na začátku léta. Problém je ovšem to, že kapela koncertuje se starým materiálem a že jaksi není nový, který by šel vydat na CD k podpoře turné. Řešení je šalamounské. Vydá se best of.

BLACK SABBATHVšemožných pofiderně oficiálních výběrů už byla ovšem na trhu spousta. Sáhlo se tedy k asi nejlepší možné variantě. Reedici pět let starého výběru familiárně pojmenovaného „The Best Of“. Ačkoli nemám podobné operace moc v lásce a dávám přednost uceleným diskografiím, musím uznat, že právě tenhle Sabbaťácký „The Best Of“ je opravdu čistokrevný příklad správného výběru, majícího smysl. Je tak výběrovatý, že výběrovatější už ani nemůže být. Pominu-li samotný notoricky známý obsah vycházející z principu výběru, nacházím zde jen samé klady. Kupříkladu moc hezky zpracovaný booklet s podrobně rozepsanou historií kapely a několika stylovými fotkami zůčastněných. Dalším nesporným faktem je i dvaatřicet skladeb v celkové délce skoro dvě a tři čtvrtě hodiny. Tedy žádných deset titěrných skladbiček tísnících se na ploše tři čtvrtě hodinky, ale dvě CD natřískané materiálem až do posledního pitu. Tak je to správně. Takhle si představuju pořádný výběr. Dalším důležitým faktorem je playlist, se kterým ale neměli tvůrci v případě BLACK SABBATH nejmenší práci. Vybrat z první etapy kapely s Ozzym skladby, které by ji špatně reprezentovali…to se prostě asi nedá. Vešly se takřka všechny hity. Ty, které se nevešly, nahradily kontrastní záležitosti typu „Planet Caravan“, což taky nebyla úplně špatná volba. Jediné co mi v tracklistu chybí je má oblíbená „A National Acrobat“ a léty provařený cajdáck „Changes“. Chápu, že na mé osobní favority nemusí být nikdo zvědavý, ale minimálně ta posledně jmenovaná by na „The Best Of“ být měla. Radost mi naopak udělala často opomíjená a proklínaná „Never Say Die!“ a ještě víc potěší Diovský monument „Heaven And Hell“. Trošku míň pak už „Turn Up The Night“ a úplně málo „Hard Road“ se zcela zbytečnou „The Dark / Zero The Hero“. Konec druhého CD bych zkrátka podstatně přeorganizoval. Ku prospěchu je i fakt, že nebyly použité původní verze skladeb, ale verze remasterované. Hlavně na prvním CD v kontextu nejstaršího materiálu  tenhle fakt příjemně ohřívá ušní lalůčky. Posluchač tedy nemusí mít špatné svědomí a bez sebemenších skrupulí si může matroš vohulit i na současných hi-end sestavách. Zážitek je to parádní.   

Těžko psát posudek na best of jako nějaké sáhodlouhé hodnotící monology. Pro lidi, kteří BLACK SABBATH neznají (ano, i s takovými jsem se setkal a právě tenhle výběr jim náramně bodnul), nebo si je chtějí jen tak někdy pustit bez toho, aby nakupovali deset CD původní diskografie, je to takřka ideální volba. Škoda jen, že podobně vyvedených výběrů je na hudební scéně docela málo. 

 155

Louža

Verdikt

Solidní výběr, který nepůsobí jako primární prostředek k vytřískávání peněz z nebohých fanoušků.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
9 / 10
Čtenáři
8,5 / 10

Další informace

Stopáž: 2:38:24

www.black-sabbath.com

Sestava

Skladby

  1. Black Sabbath
  2. The Wizard
  3. N.I.B.
  4. Evil Woman (Don't Play Games With Me)
  5. Wicked World
  6. War Pigs
  7. Paranoid
  8. Planet Caravan
  9. Iron Man
  10. Electric Funeral
  11. Fairies Wear Boots
  12. Sweet Leaf
  13. Embryo
  14. Children Of The Grave
  15. Lord Of This World
  16. Into The Void
  17. Tomorrow's Dream
  18. Supernaut
  19. Snowblind
  20. Sabbath Bloody Sabbath
  21. Killing Yourself To Live
  22. Spiral Architect
  23. Hole In The Sky
  24. Don't Start (Too Late)
  25. Symptom Of The Universe
  26. Am I Going Insane (Radio)
  27. Dirty Women
  28. Never Say Die
  29. Hard Road
  30. Heaven And Hell
  31. Turn Up The Night
  32. The Dark/Zero The Hero

Diskografie

13 (2013)
Live At Hammersmith Odeon (2007)
The Dio Years (Best Of) (2007)
Greatest Hits (1970-1978) (2006)
The Best Of (2005)
Black Box: The Complete Original (1970-1978) (2004)
Megalomania Architect (2004)
Symptom Of The Universe (Best Of) (2002)
Past Lives (Live) (2002)
Reunion (Live) (1998)
The Sabbath Stones (Best Of) (1996)
Forbidden (1995)
Cross Purposes Live (1995)
Cross Purposes (1994)
Dehumanizer (1992)
Tyr (1990)
Headless Cross (1989)
The Eternal Idol (1987)
Seventh Star (1986)
Born Again (1983)
Live Evil (1982)
Mob Rules (1981)
Heaven & Hell (1980)
Never Say Die! (1978)
Technical Ecstasy (1976)
We Sold Our Soul for Rock & Roll (Best Of) (1975)
Sabotage (1975)
Sabbath Bloody Sabbath (1973)
Volume 4 (1972)
Master of Reality (1971)
Paranoid (1970)
Black Sabbath (1970)

Jiné pohledy

Thorn
9 / 10

Tento výber vlastním už od jeho prvého vydania v roku 2000. Dramaturgicky vyvážená a čo do obsahu natrieskaná kolekcia skladieb je encyklopedicky vyčerpávajúcim zoznamom všetkého dôležitého, čo BLACK SABBATH v pôvodnej zostave zložili, od hrubých, temných proto-doomových začiatkov až po počiatok viac klasicky heavymetalovej éry. Rozumná investícia pre každého, kto rešpektuje BLACK SABBATH bez toho, aby cítil potrebu vlastniť jednotlivé radovky. ... [3. října 2005]