SCEPTIC - Zapadnutá hviezda povstáva

SCEPTIC - Zapadnutá hviezda povstáva

SCEPTIC - Zapadnutá hviezda povstáva

SCEPTIC - Zapadnutá hviezda povstáva

Pri hrabaní sa na internete som natrafil na správu z tábora poľských SCEPTIC o tom, že momentálne pripravujú nový album s názvom „Internal Complexity“. Táto správa ma veľmi potešila, pretože ich tvorba je presne podľa môjho gusta. Čo ma ale neteší, je to, že SCEPTIC nie sú v našich končinách práve najznámejšou bandou. No a práve preto som sa rozhodol aspoň trochu tento stav zmeniť. Keďže by asi bolo zbytočné písať na každý album zvlášť recenziu, tak som sa rozhodol splodiť jeden článok, kde sa pokúsim priblížiť okrem ich tvorby aj históriu tejto bandy.

SCEPTICKapela vznikla v roku 1994 pod názvom TORMENTOR v zostave: Jacek Hiro - gitara, Darek Styczeń - gitara (THY DISEASE) Maciek Zięba – bicie. Okrem častých personálnych zmien, ktorých vypisovanie by bolo asi zbytočné, sa kapela asi po roku premenovala na SCEPTIC. V roku 1996 kapela nahráva prvé demo („Intro“, „Sceptic“, „Punished“, „Saddistic Aggression“ a „Only Lies“) a pomaly sa cez ďalšie personálne zmeny prepracovala k ďalšiemu demu s názvom „Beyond Reality“ („Die From Within“, „Interior of Life“, „Blind Existence“, „Co-Existence (today as Outworld)“, „Sceptic“, „Beyond Reality“ a „Imprisoned“), ktoré vyšlo v roku 1997.

Tieto dve demá im otvorili cestu k podpisu zmluvy s Mariuszom Kmiołekom a jeho Massive Management na tri albumy, čo vyústilo k vydaniu debutu „Blind Existence“. Album vyšlo v 1999 u Mystic Production.

SCEPTIC„Blind Existence“

Debut sa vcelku vydaril. Aj na dnešné pomery ide o nadpriemernú vec, škoda len nie práve najlepšieho zvuku. No myslím, že to je možné kapele prepáčiť, veď v ich prípade sa ešte len učili čo a ako. A učili sa veľmi dobre. Už na tomto albume presvedčili, že technický death metal vedia nielen hrať, ale ho aj rozvíjať. Ktokoľvek si „Blind Existence“ vypočuje, tak asi zaregistruje inšpiráciu takou metalovou veličinou ako je kapela DEATH. Z hudby SCEPTIC je tento chorobný závan viac ako citeľný. No musím zdôrazniť, že v žiadnom prípade nejde o bohapusté kopírovanie. Desať skladieb, ktoré obsahuje tento kotúčik, sa dalo v tom čase označiť za veľmi sľubnú produkciu a čas to nakoniec aj potvrdil.

Skladby: 1. „Die From Within“, 2. „Interior Of Life“, 3. „Blind Existence“, 4. „Outworld (Instrumentalny)“, 5. „Sceptic“, 6. „Senseless“, 7. „Painful Silence“, 8. „Sadistic Aggression“, 9. „Beyond Reality“, 10. „Imprisoned“

Zostava: Pawel Kolasa - basgitara, klávesy, Czesiek Semla - gitara, Marcin Urbas - vokál, Jacek Hiro - gitara, Kuba Kogut - bicie

Nahraté v Selani Studio, Január - Február 1999
Vydané: 1999 Mystic Production.

Po vydaní albumu okrem veľmi kladných recenzii došlo aj na klasické zmeny v zostave. Okrem iného Jacek Hiro vypomohol so sólami na albume kapely DIES IRAE, ktorú neskôr doplnil nastálo. Po mnohých problémoch v zostave, ktoré nakoniec ukončil svojim angažmá za mikrofónom v SCEPTIC Michal Skotniczny (CRIONICS), sa kapela prebojovala k stvoreniu nasledovníka „Blind Existence“. Album už vyšlo priamo u Empire Records, firmy Mariusza Kmiołeka, ktorý doteraz kapelu len manažoval.

SCEPTIC„Pathetic Beings“

Práve tento album bol prvým od SCEPTIC, ktorý sa mi dostal do rúk. A musím sa priznať, že ma vtedy (2001) dostal. A dostal ma absolútne, doslova som sa vtedy do neho zažral a nechal sa opantať. Album začína krátkym introm s neskreslenou gitarou a už tento kratučký úsek presviedča o obrovskom zvukovom pokroku. Pokrok nie je len vo zvuku, nachádza sa aj v hudbe a aranžmánoch, na základe výmeny speváka aj v chropote. Je viac škrekľavejší, skoro by sa dalo povedať, že až blackmetalový. Hudobne je to už viac svojskejšie a viac-menej odpútané od inšpirácie sa kapelou DEATH, aj keď nie celkom. V každom prípade by som povedal, že ide o veľmi kvalitný album, ktorý sa dočkal aj veľmi priaznivých ohlasov v Poľsku a podľa mňa len potvrdzuje moje presvedčenie o veľmi kvalitnej poľskej scéne. Na albume sa nachádza aj podarený cover „Arctic Crypt“ od Američanov NOCTURNUS. Okrem tejto skladby stojí za vyzdvihnutie ešte klipovka „Pathetic Beings“, klip sa mimochodom nachádza aj na CD. Aj zbytok však stojí minimálne za vypočutie a ja nemôžem inak, než odporúčať. Agresívna, tvrdá doska, plná hudobného umenia, ktoré nenudí a na nič sa nehrá. Moderný technicky deathmetalový album, ktorý má čo povedať aj v dnešnej dobe a nie je zabudnutý v minulom tisícročí, ako väčšina súčasnej deathmetalovej produkcie.

Skladby: 1. „Intro“, 2. „Ancient Portal“, 3. „Pathetic Being“, 4. „Only Lies“, 5. „Ancestor Of All Powers“, 6. „Incapable Rules“, 7. „Lost Identify“, 8. „Arctic Crypt“, 9. „Particles Of Time“, 10. „Children´s Eyes“.

Zostava: Jacek Hiro - gitary, Michal Senajko - spev, Pawel Kolasa - basgitara, Maciek Ziêba - bicie, Czesiek Semla - gitary.

Nahraté v Selani Studio, Octóber 2000.
Vydané: 2001 Empire Records.

Kapela sa na základe tejto nahrávky dostáva na výslnie a jazdí z koncertu na koncert. Okrem iného sa im skoro podarilo predskakovať takým veličinám ako SLAYER a PANTERA, no tento koncert je tesne pred jeho konaním v Krakowe zrušený. Potom, v októbri 2002, absolvujú turné po Poľsku s MONSTROSITY (USA), VOMITORY (SWE), TRAUMA (PL), DISSENTER (PL), LOST SOUL (PL) a CONTEMPT (Slovensko). SCEPTIC znova zachvacujú personálne zmeny, dôjde k zmenám na všetkých postoch, jedinou osobou ktorá zotrváva od začiatku je Jacek Hiro. Dalo by sa povedať, že tento talentovaný muzikant si nezobral za vzor Chucka Chuldinera len po hudobnej stránke. Našťastie sa mu darí SCEPTIC držať stále pokope a ich výtvory stoja zato.

SCEPTIC„Unbeliever´s Script“

Zatiaľ posledný album tejto formácie vyšiel akosi v tichosti, možno som to len ja akosi nezaregistroval, ale prišiel som na to, keď už bol viac ako pol roka na pultoch. Ak boli predchádzajúce dve dosky výborné, tak pri tejto mi neostáva než skonštatovať, že SCEPTIC sú na vrchole. Na vrchole hudobne, na vrchole kompozične a na vrchole aj po náladotvornej stránke. Hneď prvé dve skladby sú jasnou ukážkou tohto vzostupu a ukazujú, že tento štýl sa stále nedostal do slepej uličky. Oproti predchodcom je „Unbeliever´s Script“ ešte o niečo málo rýchlejší a hlavne agresívnejší. Nový spevák sa ešte viac hodí k hudobnej tvári SCEPTIC, zvláda viacero polôh growlingu a nie je len doprovodom, ale takpovediac tvorcom atmosféry. Najlepšou ukážkou inštrumentálneho umenia nie je len inštrumentálka „Voices From The Past“, ale aj spievaná vec „Spiritually Tormented“. V týchto skladbách nájdete to najlepšie, čo zo seba SCEPTIC doteraz dostali. Perfektné bicie doprevádzané vražednými riffmi, krásna melodika a prekrásne sóla. SCETIC momentálne pre mňa stelesňuje zhmotnenie pojmu technický death metal.

Skladby: 1. „Unbeliever´s Script“, 2. „Illussion Possessor“, 3. „Controlled by Mind“, 4. „Soul Controllers“, 5. „Shapeless Entity“, 6. „Knowledge Gatherer“, 7. „Voices from the Past (Instrumental)“, 8. „Spiritually Tormented“, 9. „Waves of Destruction“.

Zostava: Grzegorz Feliks - basgitara, Marcin Urbas - spev, Jacek Hiro - gitary, Jakub Chmura - bicie.

Nahraté v Hertz Studio. Júl 2003
Vydané: 2003 Empire Records.

Ako sa bude vyvíjať SCEPTIC ďalej je otázkou pre samotných členov kapely, nechajme sa prekvapiť. Čoskoro sa snáď dočkáme sľubovaného štvrtého albumu tejto zaujímavej bandy. Teda ak sa im podarí zohnať basgitaristu... Možno sa im podarí týmto albumom prelomiť ľady a presadia sa aj medzinárodne. SCEPTIC by si to zaslúžili viac ako hocijaká iná poľská kapela.

 8

Koscj

Další informace

Diskografie

Unbeliever's Script (2003)
Pathetic Beings (2001)
Blind Existence (1999)