PAIN OF SALVATION - Remedy Lane

PAIN OF SALVATION - Remedy Lane

PAIN OF SALVATION - Remedy Lane

PAIN OF SALVATION - Remedy Lane

Před nedávnem jsem si v glose na novinku DREAM THEATER povzdychl, že ač je tato dosti kontroverzním dílkem a v řadách fanoušků jistě rozpoutá nejednu ostrou diskusi, stejně se k jejím kvalitám žádná skupina nepřiblíží ani na dostřel. A vida, neuteklo příliš času a čtvrtý zásek švédské progmetalové úderky PAIN OF SALVATION opět varuje, že bych si pro příště měl dávat lepší pozor na pusu a na neuvážené soudy.

Po skvostné předchůdkyni z dvoutisícího roku ("The Perfect Element"), která do světa jasně vykřičela, že v zemi Tří korunek vyrašila květina honosící se pláštěm orchidejím, plná bolesti i krásy instrumentálního čarování, bylo těžko očekávat stejně honosné pokračování. Leč stalo se a srdce z té nádhery plesá radostí. Ukažte mi někoho dalšího, kdo hraje způsobem podobným Bolesti milosrdné? Že si bere to nejlepší z DREAM THEATER, FATES WARNING a podobných partiček? Že klidně drze používá plochy ala PINK FLOYD? No a co, když to umí a výsledný koktejl je tak vzrušující? Navíc vše značkuje vlastním puncem, takže se určitě nespletete. Mít svůj ksicht je dneska umění, které penězi nevyvážíte.

Ubylo ostrých zkreslených pasáží a náklepových bicí, to je patrno okamžitě, z prvního poslechu. Ovšem nadále mají své pevné místo, nebojte vlka nic. Celou desku můžeme rozdělit zhruba do třech rovin (však také má tři části i textově) - a) ostré skladby, často s křičenými sbory a zpěvy, b) instrumentální malování, často bez zpěvu, klidné, až esotericky odpočinkové, c) balady, polobalady. Vše drží pevně pohromadě, funguje v rámci celku i samo o sobě. Mezi nejpovedenější věci patří bezesporu floydovským espritem vonící "Ending Theme" a "Undertow", řízná "Rope Ends", keltsky rozjuchaná "Chain Sling" (BLIND GUARDIAN by se mohli učit, jak skvěle jednoduše jde zaranžovat funkční kelťárnu), křehoučká "Second Love" nebo závěrečný monument "Beyond The Pale". Třeba i z pouhých dvou akordů lze udělat velké umění a právě v tom je zřejmě největší síla celé kolekce. Nic není přeplácané a přitom je stále co objevovat, každý další poslech vás nutí k opětovnému přehrání a hledání mistrných kudrlinek. Vyřknu možná kacířskou myšlenku, ale DREAM THEATER budou letos nejlépe až druzí…

Příznivci velkého muzicírování, ale i vy, kteří máte prostě jen rádi skvělé melodie a mrazivou atmosférou načichlá dílka, PAIN OF SALVATION na vás čekají. Možná budete spaseni, možná ne, každopádně prožijete více jak hodinovou jízdu králů!

 38

Darkmoor

Verdikt

Pokud si předchozí zápis PAIN OF SALVATION "The Perfect Element" zasloužil tak patnáct bodů z deseti, "Remedy Lane" za ním o mnoho nezaostává. Pravda, je trochu jemnější a klidnější, ovšem stále na dobrých třináct bodů! Koncentrovaná krása!

Hodnocení

Autor
10 / 10
Redakce
-
Čtenáři
9,3 / 10

Další informace

Stopáž: 68:06

Produkce: Daniel Gildenlöw and Anders „Theo“ Theander
Studio: Roasting House (Malmö, Švédsko)

www.painofsalvation.com

Sestava

Skladby

  1. Of Two Beginnings
  2. CHAPTER 1: Ending Theme
  3. Fandango
  4. Trace Of Blood
  5. This Heart Of Mine (I Pledge)
  6. CHAPTER 2:Undertow
  7. Rope Ends
  8. Chain Sling
  9. Dryad Of The Woods
  10. CHAPTER 3:Remedy Lane
  11. Waking Every God
  12. Second Love
  13. Beyond The Pale