KOLLERBAND - Kollerband

KOLLERBAND - Kollerband

KOLLERBAND - Kollerband

KOLLERBAND - Kollerband

To, že „tudy cesta nevede“ si pri téme ochrán proti kopírovaniu začína uvedomovať čoraz viac major labelov. Kým v undergrounde sa elán przniť nahrávky nanešťastie rozmáha (na čiernej listine trónia mená Nuclear Blast, Listenable Records, ale i Relapse), veľké firmy pochopili, že fanúšika ku kúpe originálu nedonútia „ochrany“, ktoré prelomí prakticky každý, a ktoré navyše prinášajú kupcovi viac problémov ako osohu, ale „pridaná hodnota“ – luxusné balenia, nízka cena či dodatočný obsah.

KOLLERBANDNa ambiciózny projekt DualDiscu stavili šéfovia Sony BMG. Bokom necháme fakt, že prvou českou kombináciou CD a DVD na jednom, obojstrannom disku bola reedícia „Made In Valmez“ MŇÁGY A ŽĎORP, vtedy sa ich výmysel ešte nehonosil názvom s prívlastkom „™“. Pioniermi DualDiscu v Čechách tak bol zvolení KOLLERBAND; exkluzívnym balením bola poctená reedícia eponymného albumu, doplnená o jednu skladbu v unplugged verzii. Kým „svetové“ DualDiscy na DVD strane nesú zväčša len album v (teoreticky) lepšom zvuku, zopár promorozhovorov či klipov, KOLLERBAND prichádza za ľudovú cenu čosi vyše 300 Kč s plnohodnotným, takmer hodinu trvajúcim (a výborným!) živým záznamom a klipmi.

„Bočná“ kapela Davida Kollera je (po zásluhe) hviezdnou zostavou čítajúcou basgitaristu Martu Minárika (ex-LUCIE, NEUROPA), Tomáša Varteckého (KURTIZÁNY Z 25. AVENUE, životný a tvorivý partner Anny K., koncertný gitarista Daniela Landu a LUCIE), Oldu Krejčovsa (MONKEY BUSINESS) či Jana Křížka (WALK-CHOC-ICE, kapela Radima Hladíka). Napriek tomu, že KOLLERBAND nezaprie vďaka svojmu frontmanovi podobnosť s na tuzemské pomery megahviezdnou LUCIÍ, je evidentne Kollerovým úletom do trochu ťažšie stráviteľného a tvrdšieho, hutného, ale aranžérsky bohatého a prepracovaného rocku, nebojaceho sa improvizovať a v rámci istých mantinelov experimentovať. Autorsky sa na albume podieľali Vartecký, Koller, Krejčoves i Křížek, najväčší podiel však patrí prvým dvom menovaným. KOLLERBAND je zrejme cielený na odrastenejších fanúšikov LUCIE (jej „Šrouby“ sa nachádzajú na živom zázname), ale bolo by neférové hádzať ho do jedného vreca so sterilným popom – konieckoncov sám Koller sa nikdy nebránil projektom, ktorých úspech nebol ani zďaleka garantovaný (fiasko hviezdnej PUSY s Lenkou Dusilovou je toho najlepším dôkazom). „Durman“, „Hádky“ či „Slunovrat“, „Těžkej sen“ v dobrom slova zmysle vyčnievajú, aj keď na hit ašpirujú hlavne „Mám chuť lhát“ a hlavne naživo energiou napumpovaná „Milá“.

Toto vydanie je sympatickým prísľubom hneď na niekoľkých frontoch – zavedený label neváhal medzi svoje top priority zaradiť kapelu, ktorá v predajnosti neatakuje špičkové priečky (aj keď rozhodnutie „venovať“ DualDisc práve Kollerovi možno korešponduje s cielením projektu na „dospelejšieho“ kupca). Sľubné je však hlavne to, že cenová politika najväčších vydavateľov začína konečne myslieť na zákazníka. A aj keď ide vo svetle klesajúcich predajov o boj o holý život, je fajn, že niesť si z obchodu dve po okraj napchaté CD miesto jedného nepodarku a prázdnej peňaženky prestáva byť výnimkou.

 12

Thorn

Verdikt

Hodnotná reedícia nadpriemernej dosky, ktorá by mohla zaujať nielen fanúšikov LUCIE. 7.5/10 za štúdiovku, 8.5/10 za koncert a balenie. Verdikt je jasný.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Produkce: David Bianco
Studio: Studio B.B.II.

www.kollerband.cz

Sestava

Skladby

  1. Milá
  2. Jezdci
  3. Mám chuť lhát
  4. Lehká
  5. Hádky
  6. Těžkej sen
  7. Hledáme se
  8. Slunovrat
  9. Durman
  10. Valy
  11. Mám chuť lhát - unplugged
  12. DVD - live: Šatna (intro)
  13. DVD - live: Miláčku, love
  14. DVD - live: Jezdci
  15. DVD - live: Na mě zapomeň
  16. DVD - live: Na co při tom myslíš
  17. DVD - live: Mám chuť lhát
  18. DVD - live: Hádky
  19. DVD - live: Šrouby
  20. DVD - live: Majolenka
  21. DVD - live: Durman
  22. DVD - live: Milá
  23. DVD - live: Těžkej sen
  24. DVD - klip: Valy
  25. DVD - klip: Lehká
  26. DVD - klip: Miláčku, love

Diskografie

Kollerband (DualDisc) (2005)
Kollerband (studio+live album) (2004)