DARKMOOR - je-li ruka nastřelená, pak se penalta v žádném případě nepíská!

DARKMOOR - je-li ruka nastřelená, pak se penalta v žádném případě nepíská!

DARKMOOR - je-li ruka nastřelená, pak se penalta v žádném případě nepíská!

DARKMOOR - je-li ruka nastřelená, pak se penalta v žádném případě nepíská!

Rozhovory s redaktormi Metalopolisu medzi čitateľmi neustále naberajú na popularite, štatisticky si v našich rebríčkoch vedú dokonca lepšie, ako spovedanie väčšiny zahraničných hudobníkov. Kým zistíme, čím to je a prečo vás zaujímajú tvorcovia Metalopolisu viac ako vaši obľúbení muzikanti, ponúkame vám ďalšieho pána na holenie. Marek „Darkmoor“ Neckář je pravý pezzonovante Metalopolisu. Ak neviete, čo to krásne talianske slovo znamená, skúste si prečítať „Krstného otca“. Možno vám však bude stačiť tento rozhovor.

Darkmoor - mladý metalista (intimní místa decentně rozmlžena)Kedy a kde si sa narodil?

Pěkně hloupoučká otázka na začátek, pojďme dál...

 

Akú hudbu si počúval v priebehu tvojho, určite krásneho a harmonického, detstva?

Ano, krásné, harmonické. Od dětství jsem byl veden k lásce k hudbě, bohužel, cholerický otec a přísná učitelka, která pro pohlavek nezašla daleko, ze mne tuto lásku spolehlivě vymlátili...

 

Čo ťa priviedlo k počúvaniu rockovej hudby?

Kamarád, který měl staršího bratra zásobeného tunami nahrávek. S ním jsme jako mladí hošíci, základní školou povinní, navštěvovali černou burzu ve Slovanském domě a další. Ale líbila se mi nejenom hudba, nýbrž pochopitelně i možnost vzdoru a rebelství. Přijít do školy jako roztrhaný vagabund, navzdory radám rodinných příslušníků. Pro současné generace zkušenost naprosto nepřenosná.

 

Ktorých 5 albumov by si so sebou zobral, keby ťa (pozor, nasleduje šikovná obmena obligátneho opusteného ostrova) na mesiac nasťahovali do plzeňskej bytovky?

Do plzeňské bytovky bych si vzal hlavně špunty do uší, abych ráno nemusel poslouchat ty litanie a urážky do promiskuitů. Alba pak progresivní až na sousedovic půdu, myšleno samozřejmě počtem not - čili brutální pidklikanice - ať majitel, stižený duševním opušťákem, trpí!

 

Darkmoor - bez houslí není METALOd prvej polovice deväťdesiatych rokov si aktívnym muzikantom. Ako hodnotíš svoju doterajšiu kariéru? Bolo jej vrcholom turné s „kráľmi slovenského rocku“? Aké sú v tomto smere tvoje ďalšie sny a plány?

Kariéru? KOMU? Kde? „Mám Vineu rád, po něj si dám pre každý prípad eště mošt...“

 

Kedy si bol viac vzrušený – pred prvým koncertom, alebo pred prvý sexom?

Kliďas, tak mi říkají. V dětství jsem ale hrál na klavír, takže vím co je to tréma. Přehrávky a koncerty byly můj denní chléb a já trpěl jako zvíře. Až po přečtení Vinnetoua, scény kdy je přivázán k mučednickému kůlu a z jeho úst neprojde ani jedinné bolestné „Uff“, jsem si řekl, že budu jako náčelník Apačů. Od té doby mám nervy jako provazy.

 

Ktorý bol najbláznivejší zážitok, aký si na pódiu zažil?

Jsem vyrovnaný mladý muž, čili nic bláznivého již dávno nevyvádím. Navíc po kapelách přežívajících v tom pravém českém UG™ děvčata nehází spodním prádlem. Kdyby alespoň blacková kapela, pak by bylo možno očekávat třebas použité věci k dámské (bůčkatá míša only) hygieně, ale s tímhle popíkem? Když zapátrám v paměti - přijde ti zborcení venkovního pódia (pod náhlým náporem větru) na kapelu právě se chystající hrát jako dostatečně šokující? Každopádně se to stalo a dokonce i proběhlo bulvárem...

 

Darkmoor - první HarleyV ktorej kapele (samozrejme okrem tvojej vlastnej) by si si rád zahral?

V oblíbených kapelách bych se svojí prostinkou hrou nestačil, no a redakčních hrajících kolegů bych se styděl zeptat, zda by byli ochotni dělit se se mnou o své zpěvačky.

 

Ako vyzerá tvoja zostava snov? (Povoľuje sa narcizmus a obsadenie samého seba na post gitaristu a speváka).

Zostava snow? Rozhodně Stray - baskylama, sólový zpěv (nenechte se mýlit, ten kluk to v sobě má); Milda - sólová lama (páč umí Metallicu), na beglajty Oldu Říhu. Kdo mi tam ještě chybí? Aha bicí, no ty můžeš hrát klidně i ty, aspoň tě někdo nechá vrznout, ne?

 

Patríš k takzvanej starej garde Metalopolisu, ako a kedy si sa zoznámil s Dalasom, Marigoldom, Immortalom a spol.?

S Marim mne seznámil báťuška Votan na nějakém koncertu. Dalas, Mort a ostatní naplaveniny se přifařili až později. A co ti budu povídat, poslední dobou to jde, co se týká personalistiky, s MP pěkně do kopru. Roztahují se nám tu pochybná individua z podivných končin naší krásné republiky a co nejhoršího... invaze z východu neustává! Navrhoval jsem vzít za čestného redaktora Dana Landu, ale se zlou jsem se potázal. Hlavně Louža nemůže Danielovi přijít ani na jméno.

 

Prečo sa oplatí písať pre Metalopolis?

To nevím, asi proto už skoro nic nepíšu?

 

Prečo sa oplatí navštevovať a čítať články na Metalopolise?

Samohana? Sebamrskáčstvo? Každopádně a pro jistotu, ty co nekoriguju, nečtu.

 

S ktorými tromi (snáď ich toľko máme) čitateľkami by si rád zašiel na kávu?

Máme tři čtenářky? Člověče, vidíš, to mi musely dobré tři čtenářky uniknout?

 

Darkmoor - metalový výpraskS ktorými tromi čitateľmi by si si rád pokecal pri pive?

Když by to moje pivo platili, tak v podstatě nejsem vybíravý. Ale rozhodně ne s Masťou, ten by mohl pokecat mne.

 

Ktorých troch redaktorov by si zobral so sebou ako VIP sprievod na japonské turné tvojej vysnenej kapely?

DROZDÍCI žádné VIP vyžírky nepotřebují. Všechno si vyžerou sami, rádi a ještě si půjdou 5x přidat!

 

Ktorých troch redaktorov by si poslal (ako bedňákov a občasné obete publika) na 18-mesačnú šnúru Sámera Issu po českých a slovenských gay-kluboch?

Tak pochopitelně Mildu, ten by mi za to ještě zaplatil, takže by se to rentovalo... koho dál? No, určitě Straye, ten musí být vždycky IN, tak ať si užije. No a když už jede Stray, tak jako třetího (sice nerad, ale jinak to nejde) musím poslat Noisyho, přece jenom, společná inteligence svazuje.

 

Lucka Vondráčková ti sľúbi, že zhodí z hlavy tie otrasné dredy a navyše strávi s tebou víkend na opustenej horskej chate (samozrejme bez snowboardov a podobných hovadín) pod podmienkou, že podpíšeš notársky overené prehlásenie, že Stray zo SCISSORHANDS je najlepší basgitarista na svete. Urobil by si to?

Lucka už dredy shodila, ne? A člověče, nějak už mne ta holka úplně přestala brát, v tom krátkým sestřihu, takže bych s notářskou pečetí mohl klidně podepsat pravdu? (pozor, neplést s Loužovou PRAVDOU, té bych se skutečně dotýkal jen velmi nerad...)

 

Darkmoor - nácvik do kotleKoľko euro by ti museli turisti na Karlovom moste nahádzať do klobúka, aby si mal pocit, že celodenné hranie tvojho „obľúbeného“ gitarového riffu zo skladby „True Belief“ od PARADISE LOST malo zmysel?

Tak riff je to skutečně povedený, bohužel ta kapela už ho od té doby cpe do všech dalších písniček. A „True Belief“ na španělku na Karláku? To by byl asi hodně dlouhý a zábavný den... a co by si o mně pomyslela žurnalistka Hrachovcová-Králová? A skřítek? A hlavně, co by mi na to řekl Vike? „Isáááááááááááááááááá...“

 

Počul som ťa rozprávať po slovensky a bol som nadšený. Ide ti to minimálne tak dobre, ako Marekovi Vašutovi! Najmä reprodukovanie skvelej scény z kultového filmu „Já to tedy beru, šéfe“, v ktorej Sobota a Nárožný headhuntujú žeriavničku v Poprade. Kde sa v tebe berie ten cit pre tento krásny, ľúbozvučný jazyk? Snáď to len nie je zase niečo v tvojom obľúbenom štýle „Poznej svýho nepřítele“?

Ano čobolská řeč - toť témě hodné diskuze. Slovenský jazyk je tak inspirativní... zvlášt u některých vydařených slovenských dívek v jistých vydařených situacích. A samozřejmě, byl jsem nadšený, že i tvoje přehlédnutelná „postavička“ se v podobně kvltovních záležitostech vyžívá a nutí moji duši lingvisty se před tebou bez zábran rozprostřít a létat. Jako bratři ztraceni v překladu (aby nám Milda nerozumněl).

 

Do konca roku nám ešte nejaký ten čas zostáva, predsa len sa však spýtam, albumy ktorých kapiel ťa zaujali natoľko, že ich môžeš čitateľom vrelo odporučiť?

PORNOCOWBOYS - Live zezplzně, FLUSSOR - Bukovyna v plamenech, TUBLATANKA - Tribute to Ján Palach (Som dieťa plamenov), KOMPRESOR - Jalovina ještě v mnohem větších plamenech a HYDRANTHOR - Masťa a po něm potopa. Jinak samozřejmě podporujte UG, mějte se metalově, držte se kovu a neposmívejte se hudebníkům, kteří to dělají ve svém volném čase...

 

Pár vrelých slov na záver...

Ženakotelníka... AVE, ST(r)AY METAL!

 

A záverom malý kvíz - na obrázku dole sú dvaja drozdí bratia, poznáte, ktorý z nich je za osemnásť a ktorý bez dvoch za dvadsať?

drozdí bratia

 98

Rudi

Jiné pohledy

Na jedné straně bych se na tomto místě velice rád distancoval od tohoto rozhovoru, který svojí náplní výrazně poškozuje reputaci našeho webu, jenž si svědomitou pílí našich redaktorů získal v českých metalových kruzích obrovskou úctu a oblibu. Ovšem na straně druhé ho lze považovat za to nejlepší, co v tomto pochybném seriálu redakčních rozhovorů, jehož jediným cílem je si dokazovat jak jsme dobří, rozhledění, nad věcí a jak nad nás není, abychom na to pak mohli balit holky, vzniklo. Řeknu to tedy za všechny naše nesmělé čtenáře, kteří se svůj názor stydí vyslovit v diskusi pod článkem:

Miluji redaktory MP, protože jsou tak skvělí, tak krásní, tak chytří, tak ....
Dalas | 15. října 2005