Redblack Fest - Praha, Rock Café - 13. října 2005

Redblack Fest - Praha, Rock Café - 13. října 2005

Redblack Fest - Praha, Rock Café - 13. října 2005

Redblack Fest - Praha, Rock Café - 13. října 2005

V čase podzimním připravilo brněnské vydavatelství Redblack krátkou sérii koncertů, kterými navazuje na jarní Redblack fest. Ve srovnání s nepoměrně masivnějším dvoudenním programem působila pražská zastávka umístěná do prostor klubu Rock Café díky menšímu počtu interpretů  takřka komorním dojmem, který byl umocněn již osvědčenou kvalitou přítomných interpretů. První ze dvou koncertů zahájili SAD HARMONY, DARK GAMBALLE a ENDLESS.

Jihomoravští SAD HARMONY se na hudební scéně pohybují již drahně let a jejich charakteristický projev spojující příjemnou rockovou melancholii s ozvěnami literárního romantismu některých Skunnyho textů je velmi snadno identifikovatelný. Vedle osvědčených skladeb z posledního řadového alba (např. „Engine Driver“, „Love Is A Bitch“) a intermezza v podobě „Pilgrims“ z debutu došlo také na představení několika nových písní, které jsou připraveny pro nadcházející nahrávku a jejichž nálady vykazovaly odklon k ještě více rozvláčným a provzdušněným rockovým vodám. SAD HARMONY představují výtečně sehranou skupinu, a tak ani nízký počet návštěvníků neubral nic na sebejistotě, či živelnosti projevu a současně příjemných melancholických náladách.

DARK GAMBALLE si v tomto období připomínají již patnáct let svého působení a v jejich vystoupení opět nechyběla špetka extravagance, sebejistý projev a především výtečně napsané skladby. Ačkoliv by se mohlo zdát, že hudební produkce kapely je vhodná spíše pro větší akce, opak je pravdou a plné nasazení nescházelo ani nyní. Zdá se, že aktuální poloha skupině velmi dobře padne a živé podání dodává jednotlivým skladbám ještě živelnější a výrazně taneční punc. Také DARK GAMBALLE  postavili svůj set zejména na skladbách z poslední desky „Superstar“ (např. „Oni“, „Strýček Sam“, „Baletky v hlavě“), ovšem podobně jako u kolegů SAD HARMONY byly představeny i skladby z nové tvorby, které jasné ukazují, že hudební stagnace je kapele cizí. Čitelný zvuk a a formální stránka produkce je u DARK GAMBALLE samozřejmým pravidlem a nejinak tomu bylo také v Rock Café.

Večer uzavřeli krátkým setem ostravští ENDLESS, kteří stejně jako ostatní seskupení ze stáje RedBlack zrají jako víno. Ani aktuální personální změny neubraly nic na tradiční intenzitě vystoupení a kapela také poprvé představila novou posilu na postu bubeníka. ENDLESS čerpali především z poslední řadové nahrávky „Perfect Message“, která představuje kapelu v hudebně spletitých, přesto o nic méně přitažlivých hudebních polohách, nicméně po skladbách „363 Days“, „No Cover“, „Deep Inside“ atd. se kapela blýskla také starší osvědčenou hitovkou „Sundown“, která opakovaně zazněla i v krátkém závěrečném přídavku. Podobně jako u obou předcházejících kolegů, ani  u ENDLESS nechyběla radost z hraní a plné nasazení.

V případě Redblack festu se jednalo o další příjemnou akci, která si drží již jasně daný standard kvality. Co poněkud zamrzí je tak pouze nízká návštěvnost či striktně daná doba ukončení hudební produkce, díky níž musely být sety jednotlivých zúčastněných interpretů notně ukráceny.

 5

Pavel

Další informace