TROUBLE - Plastic Green Head

TROUBLE - Plastic Green Head

TROUBLE - Plastic Green Head

TROUBLE - Plastic Green Head

TROUBLETROUBLE sú kapelou, ktorá na začiatku osemdesiatych rokov výrazným spôsobom zasiahla do evolúcie žánrov ako doom metal či stoner rock. A nielen tých. Traduje sa historka o turné TROUBLE a METALLICA, na ktorom bol po jednom z koncertov pristihnutý James Hetfield, ako sa hrabe v aparáte pánov z TROUBLE, aby zistil, vďaka čomu majú taký kurevsky dobrý zvuk. Keď potom o niekoľko mesiacov neskôr počuli Wagner a Franklin metallikovskú novinku „Ride The Lightning“, mohli sa iba ak ironicky pousmiať.

Veru tak, najmä prvé dva albumy „Psalm 9“ a „The Skull“ písali históriu metalovej hudby. Zatiaľ posledným zásekom v diskografii TROUBLE je doska „Plastic Green Head“, ktorá síce vyšla pred desiatimi rokmi, no je stále taká zaujímavá a vzrušujúca, že moja voľba do nášho tématického seriálu Podzimní listí bola okamžite jasná.

Podobne ako ich mladší americkí kolegovia TYPE O NEGATIVE, aj TROUBLE uvádzajú ako hlavné zdroje svojej inšpirácie BEATLES a BLACK SABBATH. Ak by som mal v pátraní po koreňoch neopakovateľného štýlu TROUBLE pokračovať ešte hlbšie, vynoril by sa mi obraz Jima Morissona, ktorý sa dožil osemdesiatych rokov minulého storočia a šalie z NWOBHM.

TROUBLEŤažké metalové riffy vynárajúce sa z miestami riadne hustého psychedelického oparu – o tom vždy boli TROUBLE. Nie inak je tomu aj v prípade albumu „Plastic Green Head“. Vynikajúci gitarista a skladateľ Bruce Franklin si vybral najsilnejšie chvílky v skladbách „The Eye“ a „Opium-Eater“, kde jeho riffovanie nadobúda monumentálne, priam „iommiovské“ rozmery. Veľmi dobrým dramaturgickým ťahom je určite aj zaradenie dvoch coverov – „Porpoise Song“ od MONKEES a beatlesovky „Tomorrow Never Knows“. Najväčšou devízou TROUBLE však zostáva Eric Wagner so svojím fantastickým hlasom. Kým v pomalších kúskoch („Flowers“, „Another Day“) pôsobí pokojným, relaxujúcim dojmom chlapíka vychutnávajúceho si svoju čerstvo zabalenú, riadne tučnú cigaretku, v rýchlejších riffovačkách („Below Me“, „Long Shadows Fall“, „Plastic Green Head“) je jeho hlas ako rozzúrená motorová píla. Veľmi silný zážitok! Len v máloktorom speve sa takýmto nádherným spôsobom snúbia šesťdesiate roky detí kvetov s progresívným rockom siedmej dekády a nastupúcou britskou inváziou heavy metalu rokov osemdesiatych na čele s Halfordom či Dickinsonom.

TROUBLEPri počúvaní melancholického „Requiem“ si väčšina fanúšikov určite spomenie na Barryho Sterna, pôvodného bubeníka kapely, ktorý zomrel v apríli tohto roku. Ešte v marci sa TROUBLE nasťahovali do štúdia, aby po desiatich rokoch nahrali konečne nový album. Posledná správa na ich oficiálnej stránke je z konca júna, keď tvorba novinky ešte stále pokračovala. Snáď sa dočkáme. Pre skrátenie dlhej chvíle vám okrem kompletnej diskografie TROUBLE vrelo odporúčam aj projekty ako SUPERSHINE (Bruce Franklin a Jeff Olson spolu s Dougom Pinnickom z KING´S X) alebo LID (Eric Wagner s Dannym Cavanaghom z ANATHEMY).

 4

Rudi

Verdikt

Ikona doom metalu a stoner rocku v skvelej forme na svojom (dúfajme, že iba zatiaľ) poslednom albume. Vplyv omamných látok na presnosť a hutnosť metalových riffov v tomto prípade naskutku pozitívny!

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Stopáž: 51:37

Produkce: TROUBLE & Vince Wojno
Studio: Indigo Ranch - Malibu, CA & Fantasy Studios - Brkly., CA

www.newtrouble.com

Sestava

Skladby

  1. Plastic Green Head
  2. The Eye
  3. Flowers
  4. Porpoise Song
  5. Opium-Eater
  6. Hear The Earth
  7. Another Day
  8. Requiem
  9. Below Me
  10. Long Shadows Fall
  11. Tomorrow Never Knows

Diskografie

Plastic Green Head (1995)
Manic Frustration (1992)
Trouble (1990)
Run To The Light (1987)
The Skull (1985)
Psalm 9 (1984)