DRAGONLORD - Black Wings Of Destiny

DRAGONLORD - Black Wings Of Destiny

DRAGONLORD - Black Wings Of Destiny

DRAGONLORD - Black Wings Of Destiny

DRAGONLORD sa už len svojím názvom pasujú viac do role vládcov klišé, než drakov. Nuž čo, priaznivci Erica Petersona presláveného v TESTAMENT to iste odpustia. A vôbec, v poslednom čase buď len mám len ja šťastie na kapely, ktoré musia oplývať známymi menami, alebo to bude nejaká iná koincidencia. A tak si v súvislosti s albumom pripomenieme aj NEVERMORE či SADUS.

Vo výsledku „hviezdna“ zostava ašpiruje na prieskum temnejších zákutí hudby a vydáva sa do ideovo vyprahnutých polí blackmetalu. Ako všetci vieme, na púšti sa len zťažka niečo nové urodí, a tak sa žiadny hudobný prielom na „čiernych krídlach osudu“ konať nebude. Čo sa konať bude, je melodický black s klávesami v intenciách tradicionalizmu tvorby povedzme DIMMU BORGIR alebo ešte bližšie k starším OLD MANS CHILD. Šablóna je tak jednoznačne daná a ja už mám pocit, že som všetko podstatné napísal. Ale predsalen nanosím ešte trocha piesku do inkriminovanej potemnelej púšte.

DRAGONLORD - logoOd nevyhnutného intra budú DRAGONLORD atakovať vaše sluchy pomocou tradične nadávkovaného množstva blackmetalovo/thrashových a heavymetalových riffov, zodpovedajúceho agresívneho vokálu, klepačiek a veledôležitého „symfonického“ elementu v podobe všadeprítomných kláves a melodických spevov. Lenže ako som naznačil v intre tejto recenzie, tak „Black Wings Of Destiny“ nebol nahrávaný partičkou polodementných pseudosatanistov, ale ľudmi, ktorí v hudbe už niečo preskákali, a tak to vôbec neznie blbo. Mozaika spomínaných štýlov do seba zapadá presne, je dostatočne pestrá, aj keď nezobrazuje žiadny úchvatný motív. Nikoho to asi k zemi nezrazí, ale v konečnom dôsledku sa jedná o jeden z tých lepších návratov do druhej polovice 90-tych rokov minulého storočia. Aj napriek množstvu klišé a schématizmu sa nájdu časti, ktoré odsýpajú veľmi svižne a prekvapia zaujímavým citom pre melódie a variabilitu. Pri dôslednejšom posluchu sa tak nenápadne vynárajú zaujímavé gitarové a klávesové postupy alebo časté rytmické breaky, ktoré ťahajú skladby z priepasti podpriemeru. Vydarili sa aj covery, ale opäť sa nejedná o záležitosti, ktoré by zabíjali. Predpoklad skôr rýchleho opočúvania než trvácnosti bude v tomto prípade takisto viac než namieste.

Suma sumárum, na jednej strane podarený album mixujúci niekoľko štýlov s blackmetalovým nádychom, no na strane druhej táto kombinácia nie je ničím výnimočná. Počúva sa to vcelku dobre a zopár momentov aj prekvapí - ak vám stačí len to, tak môžete byť spokojní. Tiež, ak máte radi staršie albumy OLD MAN’S CHILD, toto CD môže byť zaujímavou variáciou na túto tému, inak z neho číha skôr sklamanie.

 1

Arrow

Verdikt

Pokus o blackovú mozaiku niekoľkých štýlov v podaní známych mien nedopadol najhoršie. Všetko síce krásne sedí a je svojím spôsobom pestré, no výsledný obraz ničím neohromí.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
5,4 / 10

Další informace

Stopáž: 44:13

www.enterthedragonlord.com/

Sestava

Skladby

  1. The Becoming Of
  2. Curse of Woe
  3. Revelations
  4. Until the End
  5. Sins of Allegiance
  6. Mark of Damnation
  7. Blood Voyeur
  8. Fallen
  9. Black Funeral
  10. Emerald

Diskografie

Black Wings Of Destiny (2005)
Rapture (2001)