EPITAF - Piraňa

EPITAF - Piraňa

EPITAF - Piraňa

EPITAF - Piraňa

U většiny tuzemských skupin spadajících do kategorie hard´n´heavy často nechápu jednu věc – proč musí za každou cenu dávat okázale najevo svou příslušnost k tzv. „zábavovému stylu“ (poslední dobou se pro tento směr nejčastěji používá označení „agro“)? Chápu, že nejvíc posluchačů této odnože hudby a potencionálních návštěvníků koncertu je na venkově, ale i tak si myslím, že (pokud na to kapela po technické a tvůrčí stránce má) by se hudebníci měli pokusit o trochu vyzrálejší a „dospělejší“ hudbu. Je hodně heavymetalových skupin, které dokazují, že tento styl lze dělat inteligentně a neklišovitě.

EPITAFNovobydžovský spolek EPITAF nám na novinkovém CD „Piraňa“ ukazuje, že se jedná o typický případ výše zmíněného nešvaru. Opravdu nerozumím tomu, že se nepokusí složit víc podobných písní jako jsou  „Dobyvatelé nebes“ a „Zajatci času“ (sice to jsou obšlehlé speedové postupy s pečetí z Hamburku, ale jejich poslech je velice příjemný, to nemůžu popřít). Zbytek alba je bohužel tisíckrát vylouhovaná esence, kterou nám předkládají české metalové kapely již od dob, kdy frčely tygrované kalhoty a botasky s obřím jazykem. Zřejmě nejhorší ingrediencí tvorby EPITAF jsou texty, které mají tu škodolibou schopnost pohřbít i ne uplně nejhorší hudební nápad a solidní zpěvové linky – např. „Tajemství šéfa kuchyně“,  té je opravdu škoda. Samozřejmě nemohou chybět ani siláckoromantické balady („Když láska umírá“ a „Šeherezáda“), žertík v podobě politické agitky („Myslím to upřímně“) a v neposlední řadě také koncertní hity/vyřvávačky („Sex on-line“, „Piraňa“, „Vodník“  a „Prasopes“).

Čili podtrženo a sečteno – album obsahuje všechno, co by mělo oslovit agrometalovou veřejnost.
Možná mě opět bude někdo obviňovat z nenávisti k „poctivému heavymetalu“ a bude mi vyčítat, že to hudebníci dělají ve svém volném čase a že bych měl oceňovat snahu, ale věřte mi, že nemůžu dát vysokou známku. Proti kapele samotné vůbec nic nemám, podle fotek a toho, co jsem si o nich přečetl, mi připadají jako celkem sympatičtí a pohodoví lidé, ale mou povinností je být co nejvíc objektivní, a proto i podle toho hodnotím. Myslím, že konečné body plně odpovídají výše napsaným řádkům.

 2

Milda

Verdikt

Prototyp zábavové hard´n´heavy skupiny. Bohužel. Neškodilo by nabrat kurs poněkud vyzrálejším směrem.

Hodnocení

Autor
3 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 64:09

Produkce: Míla Sládek
Studio: Benas

www.epitaf.aktualne.cz

Sestava

Skladby

  1. Dobyvatelé nebes
  2. Sex on-line
  3. Piraňa
  4. Vodník
  5. Když láska umírá
  6. Tajemství šéfa kuchyně
  7. Ikarův pád
  8. Šeherezáda
  9. Zajatci času
  10. Prasopes
  11. Myslím to upřímně
  12. Hrnečku smaž

Diskografie

Piraňa (2005)
Horoskop (2003)
New (2001)
Bludička (2000)
Královna snů (1999)