CELEBRATUM - Instinct

CELEBRATUM - Instinct

CELEBRATUM - Instinct

CELEBRATUM - Instinct

666. variácia na tému nórsky black metal. Treba dodať niečo viac? Zvlášť, keď v promočlánku k tomuto CD nájdete slová „unholy“, „merciless“, „true“, „raw“, „misanthropic“, „hate“, „blasphemy“ či „darkness“. CELEBRATUM prišli v roku 2004 s materiálom, ktorý poteší iba nenapraviteľných fanúšikov čierneho kovu; žánrová norma je dozaista naplnená až-až. Ale načo to všetko, keď black metal patrí k štýlom, ktoré sú v čistej forme takmer uzavreté, s piliermi majsterštykov zreteľne trčiacimi zo spáleniska minulého storočia?

CELEBRATUMRovnako ako doom metal, aj black metal bol nútený redefinovať sám seba, aby prežil – ambiciózne, len zdanlivo „old school“ počiny formátu CELEBRATUM pôsobia ako funiaci dôchodca, ktorý dorazil na zastávku päť minút po tom, ako mu ušiel autobus. A vôbec, čím sa dá ešte zapísať do knihy histórie, do ktorej sa vlastnou krvou podpísali EMPEROR, DARKTHRONE, SATYRICON, MAYHEM či DHG, THORNS, ULVER alebo VED BUENS ENDE?

CELEBRATUM na ich vlastné nešťastie nie sú kvltom, biciu súpravu im netýra žiadna zo žijúcich legend, snažiť sa o škandály v umravnenom nórskom undergrounde už ide snáď len Gaahlovi z GORGOROTH. Dokonca ani atraktívne špinavý odér hnijúceho podzemia sa nad touto kapelou nevznáša... Je to trochu nefér, lebo „Instinct“ nie je mizerná doska. Je len zúfalo priemerná, do zblbnutia opakujúca tú istú schému strednotempého blackmetalu s obligátnymi „včelími“ gitarami. Nechýba síce snaha o nezvyklú melodickosť, folklórom inšpirované motívy, rádobyambientné pasáže či miestami skutočne invenčné gitarové kudrlinky, je to však málo. Necelú hodinu trvajúci album je utrpením vďaka svojej ubíjajúcej (hlavne rytmickej) monotónnosti – všetky vyššie spomenuté ozvláštnenia sú navyše natoľko poplatné pravidlám žánru, že vlastne ozvláštneniami prestávajú byť. Snaha o čistú a čitateľnú produkciu a zvuk ústi zase len do priemeru, do vaty, ktorú ťažko paušálne označiť za zlú, ale...

...chýba akýkoľvek dôvod, prečo si „Instinct“ vypočuť znova. Jednoducho dopláca na osud dosky, čo prišla v plnej zbroji na bitevné pole, na ktorom je dávno dobojované.

 Přidejte svůj názor

Thorn

Verdikt

Doska, čo prišla v plnej zbroji na bitevné pole, na ktorom je dávno dobojované.

Hodnocení

Autor
5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,3 / 10

Další informace

Stopáž: 57:29

CD obsahuje 2 videoklipy

www.celebratum.net

Sestava

Skladby

  1. Intro
  2. Death-gate
  3. Ecstasy Of Pain
  4. Revenge
  5. Riders Of Storm
  6. Act Of Insanity
  7. Mirror Of Suffocation
  8. Sweet Wine
  9. Time Dwell
  10. Pestilent Womb

Diskografie

Instinct (2005)
Mirrored Revelation (2001)
Spirits (demo) (2000)
Carpe Noctem (demo) (1999)