BORN AGAIN - The Scars Of Wounded Silence

BORN AGAIN - The Scars Of Wounded Silence

BORN AGAIN - The Scars Of Wounded Silence

BORN AGAIN - The Scars Of Wounded Silence

Současná popularita metalcoru se samozřejmě nevyhýbá ani České republice a i v našich podmínkách se pohybuje značný počet kapel, které přijaly za svůj právě tento styl hudby. V našich domácích poměrech je to bohužel stále spíše čekání na nějaké zajímavé překvapení, které se ne a ne dostavit, neboť se povětšinou jedná maximálně tak o slušným standard (čest výjimkám jakými jsou například českobudějovičtí COLP), nikoli však o něco světové špičce skutečně konkurenceschopného. Nejinak je tomu i v případě jindřichohradeckých BORN AGAIN, kteří svoji hudbu charakterizují jako cosi na rozhraní melodického deathu a hardcoru. Ohání se přitom takovými jmény jako HEAVEN SHALL BURN nebo KATAKLYSM, což považuji za naprosto zbytečné, neboť podobnost se zmíněnými skupinami se na letošním promu „The Scars Of Wounded Silence“ hledá hodně těžko.

BORN AGAIN

Skladby se tváří jako hodně proměnlivé skládanky, využívají však povětšinou hlavně kombinování nijak překvapivých až ohraných riffů a postupů, zajímavosti se tedy dají hledat především v tom, jak jsou jednotlivé (často kontrastní) pasáže poskládány dohromady. Dá se říct, že aranžérská stránka je místy slušně vypiplaná a působí dojmem promyšlené prácičky. Přílišné kreativity se ale nedočkáme od bicích, ty většinou zůstávají ve standardních figurách a místy jsou snad až punkově přímočaré. V kytarové práci se dá asi nejvíce vysledovat metalcorový přístup, převážně neuspěchané postupy však balancují kdesi na rozmezí hardcoru a valivého deathu, melodické náznaky zůstávají někde na půl cesty a příliš se nerozvíjejí a často se bohužel ztrácejí sami v sobě díky kolovrátkovému opakování. Důsledkem je pak jaksi sterilní pocitová rovina hudby, kdy zůstává pouze u riffového kolotoče, který je nedostatečný pro rozvinutí jakékoli nálady. Výjimkou je snad jen „Looking For The Truth“, kde se jisté náznaky zajímavého vývoje skladby dají vysledovat. Jinak poněkud klišovité. Přesto má v sobě hudba BORN AGAIN značnou dávku pestrosti, neboť obsahuje slušný podíl tempových zvratů, škoda těch rytmických stereotypů, které onu pestrost mírně degradují. Silnou stránkou skupiny je vokál, který sice zůstává pouze v agresivní hardcorově řvané poloze (žádné melodické zpívání), ale je dostatečně razantní, přesvědčivý a působí vyzrálým dojmem. Zvukovou stránku hodnotit nebudu, je poplatná domácí demáčové úrovni, k prezentačnímu promo materiálu rozhodně dostatečné.

Pět skladeb obsažených na „The Scars Of Wounded Silence“ je málo na to udělat si komplexní pohled na tvorbu BORN AGAIN, přesto zmínka v promo letáčku, že se jedná o skladby mapující dva roky historie skupiny navádí k zamyšlení, jaký je asi kompoziční potenciál skupiny, když za takto relativně dlouhou dobu nastřádala „pouze“ průměrný materiál. Na druhé straně můžeme být rádi, že se v případě této pětice setkáváme alespoň s takto solidním průměrem, v lokálních českých poměrech to totiž není žádná samozřejmost.

 Přidejte svůj názor

Noisy

Verdikt

Kombinace hardcoru, deathu a nějaké té melodiky, prostě metalcore ve své klasické podobě. Zajímavé spíše celkovým skloubením jednotlivých prvků a pasáží, než nějakými zajímavými nápady. Slušný standard, rozhodně žádná ostuda.

Hodnocení

Autor
5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 21:46

www.bornagainmetalcore.com

Sestava

Skladby

  1. Mass Hysteria
  2. Scream For Life
  3. Looking For The Truth
  4. The Value Of Human Being
  5. The Cell

Diskografie

The Scars Of Wounded Silence (promo) (2005)