ENDSTAND - Burning Bridges

ENDSTAND - Burning Bridges

ENDSTAND - Burning Bridges

ENDSTAND - Burning Bridges

Tihle chlapíci se s tím taky moc nepářou. S patřičným nasazením a vervou podaný hardcore s výraznou příměsí punku dokáže být skvělou záležitostí a hlavně funkčním životabudičem. Toto je i případ finských ENDSTAND a jejich „spálených mostů“. Jedná se o jejich druhé album pod křídly českého vydavatele Day After records. Dle posledních informací ale zároveň zřejmě též o poslední, protože skupina podepsala smlouvu s německými Lifeforce records.

ENDSTANDO ostrosti hudebního projevu ENDSTAND jsem se na vlastní kůži přesvědčil teprve nedávno prostřednictvím jejich vystoupení s kanadskými BURIED INSIDE a kapela na mě udělala velmi dobrý dojem. Tahle pětice patří totiž k té vzácně skupině interpretů, kteří dokáží z prázdné studny nabírat plné hrsti životodárné tekutiny. Prázdnou studnou mám namysli, co se nových myšlenek týče, už značně vyčerpaný přímočarý staromilský hardcore vycházející z punkových kořenů. Životodárnou tekutinu pak představují skladby z „Burning Bridges“, které zdobí hlavně enormní hladina pozitivní energie a nasazení a nemálo skutečně povedených a oživujících nápadů. ENDSTAND přesně vědí, kdy zavelet ke strhujícímu a vysokorychlostnímu výpadu, kdy je potřeba si trošku vydechnout anebo vystřihnout nějakou tu nenápadnou a povedenou melodii. Díky tomu pak celá kolekce působí velmi kompaktním, svěžím a nenudícím dojmem. Charakterizovat bychom ji mohli jako směs velmi agresivních a přímočarých vypalovaček, které však dokáží nabídnout více než jen pouhou sázku na jistotu v podobě muziky pro rozdováděné fanoušky. Síla hudby ENDSTAND se samozřejmě naplno projevuje na koncertním pódiu, ale ani poslech studiové nahrávky nevyznívá v žádném případě do ztracena. Vše pak zastřešuje výborná produkce s patřičně brutálním zvukem kytar a do kytarové hradby citlivě vtěsnaným hlasem řvouna Jaaneho.

Už celkem chápu, proč jsou tihle Finové tak vyhledávanou koncertní atrakcí a v našich krajích tolik oblíbenou kapelou. Ve své tvorbě totiž umně spojují staré s novým, kde si pod pojmem staré lze představit léty prověřené a stále oblíbené hudební postupy v kombinaci s novým – moderním zvukovým kabátkem, a to vše krásně sladěno v režii vlastních nápadů a přístupu. Tak tohle určitě ANO!

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Nefalšovaný dřevní hardcore v podání ENDSTAND působí velmi svěžím a pozitivním dojmem. Správně nakopávající muzika!

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 31:30

Produkce: Anssi Kippo & ENDSTAND
Studio: Astia Studio

www.fireinsidemusic.com/endstand

Sestava

Skladby

  1. Never Good Enough
  2. Still The Same
  3. Remind Me
  4. Bridges Burned
  5. Who Do You Die For?
  6. Run Like Hell
  7. Without Wings
  8. Nothing Gold Can Stay
  9. Soul Too Cold
  10. Better Let Go

Diskografie

Burning Bridges (2004)
Hit And Run (12"/MCD) (2003)
Never Fall Into Silence (2002)
Split MCD With Kafka (2002)
Fire Inside (10"/CD) (2001)
Picture Disc (7") (2000)
To Whom It May Concern... (1999)
Split MCD With Aurinkokerho (1999)
S/T (MCD) (1998)
Split 7" With Outlast (1997)
Tolerance (7") (1997)
Fear Of Future (demo) (1996)