ELIZABETHTOWN

ELIZABETHTOWN

ELIZABETHTOWN

ELIZABETHTOWN

Jsou období, kdy se v programu kin hledá velmi obtížně a tehdy je pomalu lepší strávit večery jiným způsobem. Zrovna letošní zima je na nabídku filmů značně chabá a nechce-li člověk cestovat až na daleký Žižkov za nějakou klasikou a raději se z pohodlnosti vypraví do nedalekého multikina, musí ze svých nároků trochu slevit (čestná výjimka nechť náleží Timu Burtonovi). Pak už nezbývá než v nabídce přeskákat všechny King Kongy a Harry Pottery (ódy na tato díla zprostředkovává kolega Marigold), čím dál horší české komedie (chodí na ně vůbec ještě někdo?) a nakonec se pár zajímavějších titulů přeci jenom najde (alespoň dle reklamních anotací). Vedle psychologicky laděného snímku „Tajemný let“ s Jodie Foster, který svým pochybným vyvrcholením zkazil veškerou snahu výtečné herečky ve svém skoro „one-person“ dramatu, tu figuruje i film s nenápadným názvem „Elizabethtown“.

ELIZABETHTOWNHlavním (a možná i jediným) reklamním lákadlem tohoto filmu je herecké obsazení. V hlavních rolích zde spolu vystupuje Orlando Bloom a Kirsten Dunst a tím by už bylo definována i cílová skupina diváků (ano, skutečně počet lidí v sále nešel nad tucet). Ale mám-li se vyjádřit bez sarkasmů, tak i proti své vůli se musím na adresu Orlada Blooma vyjádřit velmi kladně. Jako elf mi byl dost proti mysli a ani jako Paris si reputaci nevylepšil. Změna přišla až v „Království nebeském“. Po shlédnutí „Elizabethtown“ si myslím, že jej i nadále budeme v kinech často vídat. A Kirsten Dunst, milenka pavoučího muže, je prostě kouzelná… vlastně jsem chtěl říci, že i ona svou roli hraje přesvědčivě. Mezi dalšími herci se ze známých tváří mihne ještě Alec Baldwin (pravda, bez titulků si nikdy nejsem jist, který s těch tří (nebo kolika) to vlastně je).

ELIZABETHTOWNPříběh je víceméně celý dílem režiséra Camerona Crowa (SinglesJerry Maguire, Vanilla Sky; Tom Cruise je již pro podobnou romanci poněkud starý, tak to Croweovi alespoň pomáhá financovat). Jistý Drew Baylor i přes nejlepší úmysly a velkou snahu způsobí velkou ztrátu pro megaobuvnickou firmu a je na hodinu vyhozen. V okamžiku, kdy už si pečlivě připravuje sebevraždu, zazvoní telefon a sestra mu oznámí úmrtí otce. Po cestě do jakéhosi zapadlého amerického městečka se seznámí s letuškou, která ho svou optimistickou povahou zaujme… Ne, zde skutečně není třeba pokračovat. „Elizabethtown“ se tak řadí mezi filmy, kdy při sledování si divák říká: „Na co jsem to vůbec šel!“. A nejhorší na tom všem je, že za pár okamžiků později se tentýž divák přistihne s pobaveným výrazem. Zápletka je už od začátku tak průhledná, že ani nijaké zvraty nelze očekávat. Nicméně „Elizabethtown“ je ten druh filmu, kde spíše než o děj jde o jednotlivé okamžiky. A nástroj autorův je vše přehánět, nebo alespoň nastolit absurdní obrazy, především ve vykreslení, maloměstského rodinného prostředí. Pěkně se zde režisérovi podařilo vystihnout náladu během loučení se s člověkem, který byl pro svůj smysl pro humor velmi oblíben, a tak i jeho pohřeb je spíše jako jedna veselá vzpomínka. Za zmínku stojí i zdařilý písničkový doprovod provázející nás dějem celého filmu. Ovšem největší slabinou snímku je chatrný scénář. Je zde jen několik zajímavých, zábavných okamžiků, které jsou procpány tunami vaty a balastu. Nejde ani tak o „beverlyhills“ rozhovory ústřední dvojice, ale o příliš zdlouhavé rodinné sešlosti (a že jich je, než se s nebožtíkem konečně rozloučí). Přes úsměvnost mnohých tragikomických situací (kdyby tak bylo v životě vše tak krásně černobílé jako v amerických filmech), je „Elizabethtown“ značně nudnou podívanou, především proto, že film postrádá dynamiku nebo ústřední myšlenku, kterou by sledoval. Jinými slovy, aby můj text na závěr nevyzněl úplně negativně, jde o hodně odpočinkovou podívanou, při níž se chvílemi pobavíte, ale můžete si kdykoliv na chvíli odběhnout, aniž by vám něco podstatného uniklo.

ELIZABETHTOWN

 6

Manatar

Verdikt

Nenáročná podívaná, která zaujme poměrně slušným množstvím úsměvných situací „skoro“ ze života na téma rodinná sešlost na pohřbu, ale bohužel film obsahuje i hodně hluchých míst a celistvost snímku se tak rozpadá. Dle mého soudu průměrný film, který pokud chcete vidět, bez obav si počkejte až bude v půjčovnách.

Hodnocení

Autor
5 / 10
Redakce
2 / 10

Další informace

Stopáž: 123 min.

ELIZABETHTOWN
[USA 2005]

Režie: Cameron Crowe
Scénář: Cameron Crowe
Kamera: John Toll
Hudba: Ryan Adams, Nancy Wilson
Hrají: Orlando Bloom, Kirsten Dunst, Susan Sarandon, Alec Baldwin, Bruce McGill, Judy Greer, Jessica Biel, Paul Schneider
Premiéra v ČR i SR: 29.prosince 2005

www.elizabethtown.com/home.html

Jiné pohledy

3 / 10
Tak toto ne, dámy a pánové, toto opravdu ne. Zbytečně ztracených 123 minut mého života. Hrnec plný laciného sentimentu a slaďoučkého cukrkandlu, který se snaží mít příchuť „hořkého story, ze života“. Tato příchuť je však natolik syntetická, že ji musí prohlédnout i zarputilá vyznavačka telenovel v důchodovém věku.
RIP | 20. února 2006

 

1 / 10
Táto snímka má mnohé naj.
Je v nej napríklad najdlhšia telefonická scéna v histórii kinematografie - v USA musia byť kurevsky lacní mobilní operátori.
Námet má na svedomí podľa všetkého najväčší amatér v Hollywoode. Aj začínajúci spisovateľ vie, že súcit sa dá vyvolať iba pri postave, o ktorej čitateľ (divák) niečo vie. V ELISABETHTOWN sme mali podstatnú časť deja smútiť za človekom, o ktorom sme v podstate vedeli iba to, že zomrel.
Zmeska mizerných hereckých výkonov (Orlando Bloom a jeho tohtoročná Zlatá malina), snahy o zachytenie atmosféry amerického vidieka a zvláštnych dejepisno-zemepisných zmätočností mala za následok najväčšiu nudu, akú som kedy v kine zažil. Nežartujem.
Rudi | 9. ledna 2006