THE DRESDEN DOLLS - Paradise

THE DRESDEN DOLLS - Paradise

THE DRESDEN DOLLS - Paradise

THE DRESDEN DOLLS - Paradise

Ako fenomén sa „brechtovský punkový kabaret“ v podaní THE DRESDEN DOLLS snaží ukázať DVD, skutočne zoširoka zaznamenávajúce deň, ktorý vyvrcholil špeciálnym koncertom v bostonskom klube Paradise. Kým bežné DVD stavajú na zázname koncertu, často len „pro forma“ obloženom bonusmi, na „Paradise“ je čosi vyše hodiny trvajúci živý záznam len povestnou šľahačkou na torte.

THE DRESDEN DOLLSPredchádza mu dokument o bežnom dni „drážďanských bábik“, kapely, ktorú na výslnie katapultovala (dnes už) netypicky vlastná fanúšikovská základňa, komunita voľne sa združujúca sa do amatérsky umeleckého spolku The Brigade. Amanda Palmer a Brian Viglione stále jazdia otrieskaným Volvom a bývajú, cestujú či komunikujú ako bežní ľudia. Pôsobivo nakrútený hodinový snímok tak pôsobí ako autentická sonda do pozadia tvorby tejto dvojice, miesto naškrobených vyhlásení pôsobí ich presným opakom – civilne a skromne. THE DRESDEN DOLLS sledujeme doslova od postele až po výpadok prúdu, ktorý bostonský koncert oddialil a dal priestor street-artovým vystúpeniam už spomínaných postáv z okruhu priaznivcov kapely.

THE DRESDEN DOLLSSamotnú šou otvára štvrťhodina rozhovoru s Christopherom Lydonom – bostonskou žurnalistickou autoritou – a pokračovanie divadelných predstavení či performance inšpirovaných hudbou THE DRESDEN DOLLS. Po nich už nasleduje hlavný bod programu, kvalitne nazvučený, nasnímaný i odohratý živý set (rovnako ako celé DVD invenčne režírovaný Michaelom Popeom). Fascinujúca je hlavne premena Briana Viglioneho z mierne ostýchavého mladíka na nalíčeného bubeníka, v tranze búšiaceho do kotlov a neustále hecujúceho publikum v komornej sále. Už v civile excentrická Amanda Palmer je tak trochu prekvapivo bokom, aj keď sú prakticky všetky skladby „jej vlastné“.

THE DRESDEN DOLLSNegatívom THE DRESDEN DOLLS je ich „akademickosť“. Kým svojím spôsobom príbuzní PSÍ VOJÁCI sú o skutočných žiletkách v tele a podobné výrazové prostriedky používajúca Tori Amos si svoje peklo prežila (a do hudby pretavila) tiež, THE DRESDEN DOLLS sú akousi, síce vydarenou a efektnou, ale predsalen štylizovanou „cirkusovou“ zábavou pre zábavu. Práve preto playlist vrcholí coverom „War Pigs“ (BLACK SABBATH), do ktorého sa Brian položí s takou vervou, až sa v polovici skladby musí začínať odznova. Punkové momenty (nedá sa nespomenúť vyšinutý duet „Pierre“, pôvodne od Carole King) tvoria korenie celého záznamu, ktorý opomína asi najväčší hit dvojice, „Coin-Operated Boy“. Táto skutočne originálna skladba sa na DVD nachádza aspoň ako jeden z dvoch výtvarne dokonalých videoklipov a ako časť dvojskladbového bonusu z festivaku v dánskom Roskilde.

THE DRESDEN DOLLSNedá sa čudovať, že THE DRESDEN DOLLS sú zjavom, ktorý dávno prekonal hranice Bostonu – narastajúci mediálny ohlas aj zaslúžené predskakovanie NINE INCH NAILS sú v tomto prípade dôsledkom pretnutia kvality a umenia byť v správnej dobe na správnom mieste. Výrazná (a ťažko niekam posunuteľná) vizuálna štylizácia inšpirovaná predvojnovým svetom kabaretov však zrejme nebude poslucháčov baviť príliš dlho. Tu a teraz ale THE DRESDEN DOLLS stoja za pár minút pozornosti.

 

 1

Thorn

Verdikt

Vydarené DVD (nie len) vizuálne zaujímavého dua z Bostonu.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 157:13

DVD obsahuje:
* Dokument "A Life In The Day Of The Dresden Dolls"
* Program predchádzajúci koncertu v Rock Club Paradise
* Záznam koncertu v Rock Club Paradise v Bostone (5. 6. 2005)
* Záznam 2 skladieb z vystúpenia na festivale v Roskilde
* 2 klipy

www.dresdendolls.com

Sestava

Skladby

  1. Good Day
  2. Missed Me
  3. War Pigs
  4. Perfect Fit
  5. Christopher Lydon
  6. Bad Habit
  7. Half Jack
  8. Girl Anachronism
  9. Pierre
  10. Truce
  11. Coin-Operated Boy (naživo v Roskilde 2005)
  12. Girl Anachronism (naživo v Roskilde 2005)
  13. Coin-Operated Boy (klip)
  14. Girl Anachronism (klip)

Diskografie

Paradise (DVD) (2005)
The Dresden Dolls (2005)
A Is For Accident (2003)