GAIA MESIAH - Ocean

GAIA MESIAH - Ocean

GAIA MESIAH - Ocean

GAIA MESIAH - Ocean

V roku 2005 prenikol trend vmiešavania (niekdajšieho) undergroundu do mainstreamu výrazne aj do domácich končín. Na vlne, ktorá sa vo svete drží už pár rokov, sa okrem „modelového prípadu“ SUNSHINE zviezli CLOU, KHOIBA, ale aj „takmer ženské“ kvarteto GAIA MESIAH. Čoraz intenzívnejšia festivalová sezóna poskytuje šancu čoraz širšiemu spektru formácií a mnohé z nich rýchlo prídu na to, ako ju (aj keď často nevedomky) využiť.

GAIA MESIAHPráve GAIA MESIAH predchádza povesť koncertnej kapely. Bohužiaľ hneď prvý dojem z debutového albumu je miernym sklamaním; očakávaná guľa hudobnej energie je zbrzdená konzervatívnym a sterilným nazvučením a produkciou (v réžii Srba Djordje Erića), ktoré hlavne gitarám uberajú na ostrosti. „Ocean“ je však o to hlbší a mnohovrstevný, čo okrem (pozitívnej) pestrosti ústi v nevyrovnanosť. Crossoverový základ nie nepodobný RAGE AGAINST THE MACHINE (tam, kde sa pritvrdí) či RED HOT CHILLI PEPPERS (tam, kde sa derie do popredia hravá rytmika) sa mixuje s funky, „klasickým“ či indie rockom, grunge a ozvenami (nu)metalových postupov – front(wo)man(ka) Marka okrem „nasratého“ spevu dokáže z hrdla dostať obstojný growling. GAIA MESIAH (už) znie „svetovo“, bohužiaľ (stále) aj zameniteľne. Na ploche jednej skladby sa často vystriedajú skvelé nápady s postupmi vyvolávajúce istý pocit déjà vu. Dravá „Mañana“, akustický úlet „Blueberry Day“ a rozhojdané reggae „Legulize Marihuana“ sú viac než nadštandardnými skladbami – vrchol albumu, eklektická „San Pedro“ je dokonca výborná. Napriek tomu som od GAIA MESIAH očakával viac... hlavne odvahy.

V podstate ma fakt, že aj domáce pobočky zahraničných mamutích labelov dávajú šancu miestnym kapelám teší; na druhej strane je jeho negatívnym dôsledkom to, že koncerny zvyknú ísť na istotu a finálny produkt si „postrážiť“. Vrchol ľadovca tzv. „alternatívnej“ scény tak preráža do povedomia nebývalo širokej masy fanúšikov, bohužiaľ len málokedy žáner obohacuje miestnymi špecialitami, schopnými na oplátku vyvolať záujem v zahraničí. Ako to už totiž býva, tie najlepšie nápady sa rodia mimo reflektorov hlavných scén. Ako z toho vychádzajú GAIA MESIAH? Doma majú našliapnuté, exportným artiklom však ešte nie sú.

 86

Thorn

Verdikt

Jeden z najočakávanejších domácich debutov mohol dopadnúť lepšie, ale i oveľa horšie...

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-
Čtenáři
4,2 / 10

Další informace

Stopáž: 43:20

Produkce: Djordje 'George' Erić
Studio: Svárov

www.gaiamesiah.com

Sestava

Skladby

  1. Ocean
  2. Journey To Ixtlan
  3. Black Bridge
  4. Mañana
  5. Blueberry Day
  6. Apocalypse 5
  7. Legulize Marihuana
  8. Tasty
  9. Gaia Mesiah
  10. San Pedro
  11. Reservation
  12. Canoe

Diskografie

Ocean (2005)
Gaia Mesiah (demo) (2003)