TONE - Solidarity

TONE - Solidarity

TONE - Solidarity

TONE - Solidarity

Americká kapela (presnejšie skôr menší gitarový orchester) TONE vydáva nasledovníka svojich predchádzajúcich piatich počinov v stajni Neurot Recordings, známej ako domov žánrovo rôznorodých atypických experimentálnych zoskupení a projektov. Čisto inštrumentálna záležitosť zaujme už nezvyčajnou zostavou zahŕňajúcou piatich gitaristov, basáka a dvojicu bubeníkov, čo môže byť dobrým reklamným ťahom, lákajúcim zvedavcov, vyhľadávajúcich nové impulzy a zaujímavý prístup k hudobnej tvorbe. Za pozornosť stojí aj fakt, že ako producent dohliadal na TONE istý pán Robbins, ktorý sa blysol napríklad spoluprácou s nádejnými MURDER BY DEATH.

TONEPri pohľade na rozhodne nevšednú zostavu možno od produkcie TONE čakať naozaj všeličo – od poriadne hutnej gitarovej smršti po chaotickú zmes, kde jednotliví hráči nevedia zladiť svoju hru do súvislého celku. Na „Solidarity“ je našťastie evidentná snaha kapely o precíznosť a koncentrovaný výkon, ktorého výsledkom sú svojské kompozície s premyslenou stavbou a gradáciou od počiatočného, často veľmi jednoduchého motívu po záverečné finále so zapojením sa všetkých nástrojov. Možno pozorovať istú myšlienkovú spriaznenosť s tvorbou populárnych ISIS, alebo ich epickejšej rockovej obdoby RED SPAROWES, avšak so scénou, ktorú uvedené formácie zastupujú, majú pramálo spoločné. TONE sú v porovnaní s ISIS jemná rocková záležitosť a oproti RED SPAROWES z ich skladieb necítiť ťaživý atmosférický opar. Z ich prístupu počuť výsostnú koncentráciu na hudbu a tón, skôr štruktúru skladby, než konkrétne posolstvá a nálady. Skladby, hoci nevynikajú virtuozitou jednotlivých hráčov, nestrádajú na zaujímavosti, spáde a členitosti. Miestami mi dokonca vzdialene evokujú sprievodnú hudbu z akčných seriálov obdobia prelomu sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. Za najvydarenejšie považujem vrcholiace časti skladieb, kedy hlavne dokonale synchrónny nástup oboch bubeníkov dodáva hudbe potrebnú hĺbku a hutnosť (záver „Confidence And Progress“, „Sketch“ alebo doznievanie „Moonpony“), alebo keď pätica gitaristov, z ktorých každý hrá svoje, v zásade veľmi jednoduché motívy (líšiace sa vzájomne neraz možno o pár tónov), vo výslednom celku tvorí ťažko opísateľný, ale príjemný zložený zvuk („Texas“, „Towers“).

TONENezvyčajná zostava TONE, a z nej vyplývajúca produkcia, môže byť aj ich najväčšou slabosťou. Vo viacerých skladbách sa objavia hluché miesta, ktoré však majú svoje opodstatnenie v štruktúre skladby, čo ale vo podobe monotónnosti odrádza najmä pri prvých vypočutiach „Solidarity“ a zvádza k škatuľkovaniu na preceňovanú pseudoalternatívnu záležitosť. Na produkciu tohto typu treba mať vyslovene náladu, ja sa však ani po niekoľkých mesiacoch nedokážem zbaviť pocitu, že to s toľkými nástrojmi mohlo byť aj lepšie.

 2

Radicalcut

Verdikt

Nezvyčajná, ale prístupná inštrumentálna hudba a nenápadne experimentálny rock od kapely, ktorá však celkom nevyužíva svoj potenciál.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 53:42

Produkce: J.Robbins
Studio: Phase/Inner Ear

www.tone-dc.com

Sestava

Skladby

  1. Confidence And Progress
  2. The Unwilling
  3. Towers
  4. Sketch
  5. Evolution
  6. Moonpony
  7. Texas

Diskografie

Solidarity (2006)
Ambient Metals (2003)
Alhambra 7" vinyl (2001)
Structure (2000)
Sustain (1996)
Build EP (1994)