VOIVOD - D-V-O-D-1

VOIVOD - D-V-O-D-1

VOIVOD - D-V-O-D-1

VOIVOD - D-V-O-D-1

Aj napriek tomu, že prvé DVD-čko z dielne VOIVOD vyšlo už v októbri 2005, dostal som sa k nemu až teraz (február 2006). „D-V-O-D-1” je nielen prvým DVD v histórii skupiny VOIVOD, ale je aj prvým z plánovanej trojice obrázkových diskov, ktoré majú mapovať celú históriu tejto kanadskej legendy, ktorá inšpirovala celé generácie svojich metalových následníkov. D-V-O-D-1 mapuje dianie okolo VOIVOD v rokoch 1983-1991.

VOIVODŽe pôjde o jasnú povinnosť pre fanúšika VOIVOD som vedel už dopredu a práve preto som si „D-V-O-D-1“ zohnal ihneď, ako sa objavilo v našich končinách. DVD je v klasickom plastovom obale, zdobené neodmysliteľnými grafikami z dielne bubeníka formácie Awaya. Na obale nájdete síce len stručné základné info, no viac ani netreba, pretože dôležité informácie sa vo zvukovej a vizuálnej forme, nachádzajú v drážkach kotúčika s červeno-čiernou potlačou. Po klasickom úvode, keď sa na nás vyvalí logo distribútora, nabehne jednoduché menu, kde si môžete zvoliť buď sledovanie celého DVD ako filmu, alebo jeho jednotlivých častí. Odporúčam prvú možnosť, DVD je zostrihané naozaj veľmi pútavo. Či už dôjde na klipy, záznam z koncertu alebo štúdia či iné zábery, stále je na čo pozerať a „D-V-O-D-1” je priam ukážkovým príkladom, ako má vyzerať DVD mapujúce históriu kapely. Vrcholom DVD, aspoň pre mňa, je sekcia s klipmi, ktorým priam neskutočne kraľuje ten ku skladbe „Astronomy Domine“, či už hudobnou, alebo obrazovou atmosférou. Pri tejto skladbe mi dokonca nevadí ani fakt, že nejde o pôvodnú skladbu VOIVOD. Niekomu možno na tomto DVD budú chýbať rozhovory s členmi kapely, no ja som spokojný, pretože podľa môjho názoru tieto vždy len brzdia spád samotného DVD. Ďalšou zaujímavosťou pre mňa boli ukážky z natáčania klipov „Psychic Vacuum“ a „Ravenous Medicine“. Hoci kapela v tých rokoch nebola ešte tak na výslní (doslovne tam neboli nikdy), ako však vidno, už vtedy spolupracovali s profesionálmi a podarilo sa im zachovať nesmierne vzácne a vzhľadom na dobu aj kvalitné obrazovo-zvukové záznamy. Depresívno futuristická atmfosféra, ktorá obklopuje túto bandu snáď od ich vzniku sa z tohto kotúčika priam až vylieva, no mne aj napriek tomu vydaním tohto DVD spôsobili nesmiernu radosť. V sekcii Extras sa nachádzajú Awayove grafické práce zo zmieneného obdobia, fotky a dve live demá. „Morgoth Invasion“ z roku 1984 a „Spectrum“ z roku 1987. V podstate ide o materiál, z ktorého väčšinu musí každý fanúšik poznať, no v takomto kabáte, s tou chutnou omáčkou dookola... je to lahôdka.

VOIVODPo zvukovej stránke mi neostáva nič iné ako chváliť, pretože aj napriek tomu, že ide o dvadsaťročný materiál, tak z neho tvorcovia vytiahli, čo sa dalo a ako k takému treba k nemu aj pristupovať. Pokiaľ ide o 5.1 surround sound, ktorý je uvedený na obale, vraj na DVD nie je, no nemám doma aparatúru, ktorá by ho zvládala a aj tak je to v prípade takto starého materiálu nepodstatné. Po obrazovej stránke taktiež nie je čo vyčítať a platí to isté, čo o zvuku.

Viac napísať by bolo, myslím, viac kontraproduktívne, ako užitočné, takže už končím a dodám len toľko: „D-V-O-D-1” zaujme v mojej zbierke jedno z najvýznamnejších miest. Bodovo hodnotiť nebudem, pretože ide o starý materiál, hoci len teraz vydaný. Už teraz sa teším na „D-V-O-D-2” a „D-V-O-D-3”, ktoré snáď uzrú svetlo sveta čoskoro.

 7

Koscj

Verdikt

Pre fanúšika VOIVOD jasná povinnosť, pre tých, čo túto kapelu nepoznajú, pripadne pre mladšie ročníky, odporúčam ako ukážku toho, kde a ako vznikal metal pred dvoma dekádami. A pre mnohé dnešné kapely odporúčam tento počin ako lekciu s názvom: Takto sa má robiť skutočná muzika, bez zbytočných snáh byť najrýchlejší a najtvrdší.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
9,1 / 10

Další informace

Stopáž: 80:00

Produkce: Eric Tomosunas

Obsah:

Videoklipy:

Voivod 1984
Ripping Headaches 1986
Ravenous Medicine 1987
Tribal Convictions 1988
Psychic Vacuum 1988
Astronomy Domine 1989

Live:

Montreal Spectrum 10/20/86
- Blower
Montreal Spectrum 8/20/88
- Tribal Convictions
- Ravenous Medicine
Montreal Musiqueplus 1989
- The Unknown Knows
- Inner Combustion/Missing Sequences/Nothing Face
Montreal Backstreet 5/24/91
- Inner Combustion
- Freedoom.

+ footage and extras

www.voivod.com