RECOLLECTION 3 - Relapse Video Collection

RECOLLECTION 3 - Relapse Video Collection

RECOLLECTION 3 - Relapse Video Collection

RECOLLECTION 3 - Relapse Video Collection

Představovat blíže americké vydavatelství Relapse Records by bylo nošením dříví do lesa. Koneckonců jeho produkci věnujeme na našem serveru dostatečně veliký prostor. Původně ryze death metalový label se postupem času vypracoval v uznávanou značku, u které lze hledat nejednu zajímavou a nonkonformní hudební formaci. Aktivity Relapse Records už delší dobu zahrnují i tvorbu kvalitních a po všech stránkách profesionálně vyhlížejících videoklipů, jejichž pravidelná dávka, tentokráte s pořadovým číslem 3, už nějakou dobu okupuje můj DVD přehrávač.

MASTODONKolekci tvoří 16 klipů, jak už z názvu vyplývá, Relapse kapel. Z valné většiny se jedná o aktuální produkci vydavatelství. Jak už to chodí, některé klipy se povedly na výbornou, jiné byly vytvořeny spíše z formální povinnosti. Do první skupiny lze jednoznačně zařadit hlavně produkty největších prodejních taháků labelu, mezi které patří nepochybně THE DILLINGER ESCAPE PLAN, MASTODON anebo SUFFOCATION. Prvně jmenovaní přispěchali s videem k singlu „Panasonic Youth“, jemuž se v létě 2004 dokonce podařilo po nějakou dobu umístit v oficiálním americkém žebříčku. Dnes už bývalá Relapse akvizice MASTODON nabízí skladbu „Iron Tusk“, jíž se dostalo velice slušivého obrazového ztvárnění. Stejně tak, byť v očividně méně profesionálním provedení, se zadařilo i legendárním SUFFOCATION. Sekané záběry na řádící kapelu, ve kterých dominují lítající copánky Terrance Hobbse, zkombinované s nehostinným prostředním opuštěné továrny fungují s hudbou této bandy velice spolehlivě. Další deathová veličina – NILE – však ve svém klipu „Execration Text“ (album „In Their Darkened Shrines“ (2002) ) příliš invence nepobrala. Záběry na kapelu a hlavně na prsty jezdící po hmatníku kytary věru příliš nezaujmou. Ostatní deathové sebranky (EXHUMED, ORIGIN a SKINLESS) pak nabízejí klasické koncertní klipy – rozdováděná kapela a ještě divočejší fandové v kotli.

ALCHEMISTJako absolutní úlet pak působí několikavteřinový lehce marylinomansonovský klip AGORAPHOBIC NOISEBLEED, ale každý, kdo tuto bandu zná, nemůže byt nikterak překvapen. Osobně jsem velice potěšen realizací videa k tak skvělé skladbě, jakou „Alpha Capella Nova Vega“ od australských ALCHEMIST bezesporu je. Navíc v rovněž velmi slušivém provedení. Vzpomínkovou záležitostí je pak kousek „Wrath“ švédských brusičů NASUM a hlavně pak téměř 10 let stará věc finských AMORPHIS, na které je ten pokročilý věk věru znát. Menší odbočkou z cesty vytyčené tvrdými kytarami a jejich agresivními tóny jsou opět další Australané TRIAL OF THE BOW, s decentně ambientním příspěvkem v podobě skladby „Inverloch“.

Dá se říct, že „Recollection 3“ je zdařilou kolekcí vypovídající o současné produkci svého vydavatele a hlavně ukazující na fakt, že svým kapelám dokáže zabezpečit i tvorbu velmi kvalitních klipů, což v těchto hudebních sférách není zas takovou samozřejmostí. Otázkou pak zůstává, zda-li fanoušek samotný bude ochoten do podobné záležitosti investovat. DVD se totiž prodává jako samostatný produkt a srovnám-li s ním třebas podobný počin labelu Victory records, který se nabízel jako bonus k CD titulům, tak jsem tak trošku na pochybách. Případný zájemce si ale o tomhle zcela určitě rozhodne sám. Já jen mohu zopakovat, že se jedná o kvalitní věc. Jak po stránce hudební, tak i po stránce obrazové.

DVD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 1

Dalas

Verdikt

Solidní obrazový a i zvukový přehled současné, ale částečně i starší nabídky amerického vydavatelství Relapse Records.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Skladby

  1. THE DILLINGER ESCAPE PLAN - Panasonic Youth
  2. NILE - Execration Text
  3. CEPHALIC CARNAGE - Dying Will Be The Death Of Me
  4. PIG DESTROYER - Gravedancer
  5. MASTODON - Iron Tusk (Director's Cut)
  6. SUFFOCATION - Surgery Of Impalement
  7. ALCHEMIST - Alpha Capella Nova Vega
  8. ZEKE - Dölphenwülf
  9. NASUM - Wrath
  10. TODAY IS THE DAY - Mother's Ruin
  11. EXHUMED - The Matter Of Splatter
  12. TRIAL OF THE BOW - Inverloch
  13. ORIGIN - Portal
  14. AMORPHIS - Against Widows
  15. AGORAPHOBIC NOISEBLEED - Mosquito Holding Human Cattle Prod
  16. SKINLESS - The Optimist