ALEŠ BRICHTA - American Bull

ALEŠ BRICHTA - American Bull

ALEŠ BRICHTA - American Bull

ALEŠ BRICHTA - American Bull

Nevím jak jste nahlíželi na Brichtovy sólo plány v roce 1994, tedy v době kdy poprvé spatřila světlo světa prvotina "Růže pro Algernon", ale já v nich žádnou katastrofu nehledal. Pravda, po poslechu nijaké bujaré veselí nenásledovalo, ovšem spousta rockových (potažmo metalových) fanoušků si k ní cestu našla, o čemž svědčilo i časté přehrávání v hospodách na tehdy tolik populárních jukeboxech.

Desek časem přibývalo aniž bych je nějak zevrubněji sledoval. Přesto se, na různých akcích spojených převážně s konzumací alkoholu, téměř vždy našla osoba (převážně) ženského pohlaví, která nějakou tu Brichtovu nahrávku dotlačila. Jasně z nich vyplývalo, že přibývá coververzí, úměrně tomu ubývá vlastních nápadů a s postupnou ztrátou zpěvákova hlasového rozsahu i chytlavých melodií. Čistý direkt na peněženky v podobě best of alba nutno zřejmě přičíst na vrub vydávající firmě, ovšem nové ztvárnění "Dívky s perlami ve vlasech" za přispění smyčcového kvartetu jistě ne. Hodně nešťastná verze, která původnímu, skvěle uchopenému coveru z debutu nesahala ani po kotníky. Schválně, kterou z nich uslyšíte v rádiu? Můžete vzít jed, že o tu smyčcovou ani nezakopnete!

Co říci k novince? Mírné zděšení vyvolaly už proslovy páně kapelníka, že tato deska je přímo mířená na nezletilá děvčátka a ženy v domácnosti, které hudbu poslouchají u žehlení, případně jako podklad nějaké té veselé televizní taškařice latinskoamerické provenience. Pokud by vás, stejně jako moji maličkost, zajímalo proč, tak odpověď je jednoduchá - nemají přístup k počítači, čili CD si nevypalují, nýbrž kupují. Hm, jistě zajímavá a také dosti zcestná teorie. Po poslechu ovšem nutno přitakat, tak nudné, nezáživné, až vycpávkové písně jsme od Brichty skutečně ještě neslyšeli. Všechny sice pochází z domácí dílny, ale na žádného mesiáše ne a ne narazit. Snad ještě "Nekonečná" Rauera se Šafránkem, Jandova "Spravedlnost bývá slepá", Vlčova "To chce klid" nebo Machova "Rozlehlá" (i když ten pokus o rapování je hodně úsměvný) ujdou. Úvodní "Americkej bejk" disponuje docela příjemnou melodií, její problém však spočívá v tom, že téměř totožný refrén najdete i u dávného hitu "Výlet do bájí". Děs a bídu takových "Heavens door", "Sny jsou copánky pocitů" nebo "Najdi si jiný lásky" snad raději ani nerozmazávat. Texty? Poslouží pár ukázeček: „žij si, pij si čaj, mávám ti, good bye“ nebo „práce je ti odporná, a mě tak baví, když tě pomlouvám, jsi můra, v tvý hlavě prázdna fůra“ (obé v "Najdi si jiný lásky"). Nestačí? Tak co říkáte na tohle: „víš ty jsi pompézní, neříkám obézní, možná jen malinko víc rozlehlá“ či „sachr dort a Mozartovy koule a ty baštíš až máš za ušima boule, vždyť ty vitamíny z cukrárny jsou zdravý a hlad je hlad a tebe to moc baví“ v "Rozlehlé". Teď už myslím stačí bohatě, že? Opravdu, taková snůška banalit a frází se jen tak neslyší. Hospodyňky mohou jásat, že jim žádný skrytý význam neunikne. Co si ale s celým unylým americkým snem počne rocker (byť tolerantní) nechci raději domýšlet.

Závěrem mi dovolte jednu parafrázi:
„…horkej vzduch zašeptá
až v dálce odzvoní půl
že jsi největší bejk
že jsi American BULL...SHIT!“
S prominutím…

 11

Darkmoor

Verdikt

Otřešné - nic jiného nelze napsat. Kdo jste ještě nepochopili, Aleš Brichta chytil šanci stát se úspěšným obchodníkem s hudbou pevně za pačesy!

Hodnocení

Autor
2 / 10
Redakce
-
Čtenáři
2,8 / 10

Další informace

Stopáž: 43:12

www.brichta.cz

Skladby

  1. American Bull
  2. Heavens door
  3. Sny jsou copánky pocitů
  4. Dálky
  5. Najdi si jiný lásky
  6. Nekonečná
  7. Bezcennej
  8. Spravedlnost bývá slepá
  9. Anebo snad ráno
  10. To chce klid
  11. Rozlehlá

Diskografie

American Bull (2001)
Dívka s perlami ve vlasech (best of) (2000)
Hledač pokladů (1998)
Ráno ve dveřích Armády spásy (1996)
Růže pro Algernon (1994)