KATATONIA, NOVEMBRE - Jablonec nad Nisou, Eurocentrum - 4. května 2006

KATATONIA, NOVEMBRE - Jablonec nad Nisou, Eurocentrum - 4. května 2006

KATATONIA, NOVEMBRE - Jablonec nad Nisou, Eurocentrum - 4. května 2006

KATATONIA, NOVEMBRE - Jablonec nad Nisou, Eurocentrum - 4. května 2006

Švédští náladotvůrci KATATONIA se po roce a dvou měsících opět vratili do České republiky a tentokráte to na rozdíl od loňské Metalmanie bylo v rámci v rámci vlastního turné, propagujícího aktuální desku „The Great Cold Distance“. Jiné bylo i místo. Valašskou metropoli Zlín vystřídal severočeský Jablonec nad Nisou. Na konání koncertů podobného ražení poměrně netradiční místo se možná ukázalo být asi jako nejpádnější důvod poměrně komorní návštěvy.

NOVEMBREPřed o něco málo více než stovku diváků předstoupili jako první italští NOVEMBRE, které s hlavní akvizicí večera pojí pouto v podobě podobně posmutnělých nálad, kterými je tvorba obou kapel typická. Italové se rovněž řadí do tzv. post dooomové scény. Jejich desky jsem až do té aktuální, které nese název „Materia“, příliš nesledoval, ale živě mě NOVEMBRE o svých kvalitách dokázali přesvědčit už před třemi lety na festivalu Brutal Assault, což bylo zároveň i naposled, kdy u nás skupina vystupovala. Její set se samozřejmě opíral hlavně o kousky z nové desky. Krátce před devátou zazní první tóny úvodní skladby „Verne“, které zároveň nové album i otevírá. Nová tvorba NOVEMBRE se ještě více vzdaluje metalové minulosti kapely a můj soukromý názor je takový, že je dost ovlivněna například muzikou, jakou produkují jejich krajané KLIMT 1918. Zpočátku trošičku nevýrazný Carmelo Orlando se postupem času dostal do těch správných vokálních obrátek a ačkoliv barva jeho hlasu nemusí sedět každému, do muziky NOVEMBRE se jeho lehce monotónní posmutnělý vokál hodí náramně. Svůj prostor dostala i starší tvorba a hlavně skladby, ve kterých Carmelo používal i „metalovou“ vokální polohu působily přeci jen o něco živěji. To říkám i přesto, že se mi „Materia“ líbí se ze všech dosavadních desek NOVEMBRE asi nejvíce. Škoda jen těch zbytečných hecovaček publika a stadiónových projevů, které mi k této kapele příliš nesedí, ale uznávám, že je to věc názoru, což potvrdily i poměrně příznivé reakce publika.

KATATONIAKrátká pauza, příprava kulis v duchu artworku „The Great Cold Distance“. Po ní krátké intro a jde se na věc. Riffy úvodní „Leaders“ dávají jasně najevo, že na pódium nastupují jedni z lídrů post doomové melancholie – švédští veteráni KATATONIA. Bylo by nošením dříví do lesa říkat, že na kontě mají několik výborných desek, ale naproti tomu reference o živých vystoupeních této kapely nebyly příliš pozitivní. Ty se však naštěstí v Jablonci nepotvrdily. Přestože vokál Jonase Renkseho zpočátku nevynikal přílišnou jistotou, časem se to zlepšilo a například poměrně náročnou „Sweet Nurse“ odzpíval s naprostým přehledem. Tu a tam si však musel vypomoct vokály puštěnými z pásku, což však netřeba brát jako kritiku. Naléhavost emocí studiových nahrávek však jeho pěvecký projev nedosahoval. S nástupem hlavní hvězdy se řádně probudilo i publikum a dle reakcí pánů na pódiu se dalo vypozorovat, že jim ta malá návštěva příliš nevadí, když je dobrá atmosféra.

KATATONIAO tu se samozřejmě kromě diváků starali hlavně oni, k čemuž jim dopomáhal jejich bohatý písničkový rejstřík. Tento tvořily kromě písní z nové desky – zde musím uznat, že v živém provedení měly mnohem větší šťávu  tak i skladby hlavně ze dvou předchozích alb - „Viva Emptiness“ z roku 2003 a „Last Fair Deal Gone Down“ z roku 2001. Zaznívají tedy skladby jako „Soil´s Song“, „My Twin“, „Ghost Of The Sun“, „Sleeper“, lehce improvizovaná „Criminals“, „Tonight´s Music“ anebo již uvedená „Sweet Nurse“. Po jedné písni zazní i ze starších alb „Discouraged Ones“ (1998) a „Tonights´s Decision“ (1999) a v rámci přídavku absolvujeme návrat do doomových dob v podobě skladby z alba „Brave Murder Day“ (1996). KATATONIA strávila na pódiu téměř hodinu a půl a během této doby přítomné myslím dostatečně přesvědčili o tom, že nejsou pouze studiovou kapelou. Navíc je potěšitelné během krátké doby opět vidět, že i když v rámci scény „velké“ kapely u nás nehrají před zrovna plným hledištěm, nikterak se nehodlají na tento fakt vymlouvat a odvádějí plnohodnotné výkony. Navíc bylo zřejmé, že i tak si Švédové české publikum pochvalovali, což neopomněl jinak introvertně vystupující Jonas Renkse během uvádění jednotlivých skladeb připodotknout.

Myslím si, že jsme zažili podařený a příjemný koncert, kterému chyběla jen větší divácká kulisa. Ta stávající byla podle mého názoru jen malou částí posluchačské základny, kterou u nás KATATONIA má. A já osobně si z něj kromě pozitivních dojmů navíc odnáším i poněkud příznivější pohled na desku „The Great Cold Distance“.

NOVEMBRE NOVEMBRE

KATATONIA KATATONIA

 34

Dalas

Další informace

Jiné pohledy

Netřeba asi dále polemizovat o vhodnosti umístění koncertu vzhledem k míře návštěvnosti. Co se však nakonec ukázalo jako nesporná výhoda, bylo zcela jistě komorní vyznění celého večera. Na italské snílky NOVEMBRE jsem se osobně velmi těšil, o to více však zamrzelo místy poněkud sporadické vyznění setu, na němž měla alespoň zpočátku podíl již zmíněná nízká návštěvnost, která jakoby se zdála brát hudebníkům energii a především nevýrazný, zkreslený zvuk. Právě díky němu ztrácely v některých okamžicích poměrně spletité a zajímavě strukturované skladby na intenzitě a ty skutečně vypjaté momenty zanikaly ve hlukové změti. Potěšilo však, že po krátkém a poněkud nejistém rozjezdu získala kapela opět pevnou půdu pod nohama a zbytek vystoupení odehrála s očividnou chutí a procítěností i přes zmíněný nepříliš povedený zvuk.

Vystoupení švédů pozvedlo laťku především po zvukové stránce a živá prezentace skladeb získala ve srovnání se studiovou podobou na výrazné sugestivitě a přesvědčivosti, zejména pak ve schopnosti reprodukovat ony typické pocity smutku, svíravého neklidu či pochmurnosti. I přes různé, spíše však negativní reference, mě nijak nezklamal projev frontmana Jonase Renkseho. Ačkoliv se neblížil "čistému" ideálnímu stavu prezentovanému na albech, svou úlohu plnil adekvátně a myslím, že celkový dojem nijak výrazně nesnížil.
Pavel | 5. května 2006

 

Můžeme spekulovat, zda byla volba Jablonce nad Nisou volbou šťastnou, co se návštěvnosti týče, mám jisté pochybnosti. Jinak však sál Eurocentra představuje velmi kultivovanou a moderní variantu koncertního prostoru, takže na metalovou hostinu bylo prostřeno v 1. cenové. Bohužel servírované chody mě nijak zvlášť nenadchly. Italové NOVEMBRE jsou cítit značnou energií a vnitřní silou, ale nevýrazný zvuk a ještě nevýraznější zpěv to po chvíli redukují do pouhých náznaků. Hlavní chod večera nevyznívá po předkrmu také nijak extra skvostně, byť se konzumuje celkem příjemně. Jenže KATATONIA je naživo silně limitována pěvcem Jonasem Renksem, který při nejlepší vůli nedokáže prodat emoce a melodie studiových nahrávek. První část setu spíše odrecituje, a tak zaujmou doprovodné vokály jednoho z kytaristů. V další části procitá břichatý tatík k přeci jen výraznějšímu výkonu, ale nemůžu si pomoci – je falešný a stále příliš nevýrazný. Instrumentálně to naproti tomu šlape báječně a v dostatečné distanci od repráků je zvuk výtečný a plastický. Přepkvapivě mnohem více než věci z posledních dvou řadovek mě braly starší pecky, třeba takový "Deadhouse" neměl chybu a i závěr ve znamení doomových časů "Brave Murder Day" dost potěšil. Nové písně bohužel ukazují, do jaké míry se v tvorbě KATATONIE opakují totožné postupy a nemohu si pomoci, chvílemi jsem se nudil. Naštěstí dezert v podobě přídavků vše zlé zahladil a ze sálu jsem odcházel s pocitem, že jsem viděl vystoupení dvou výborných kapel, kterým však naživo cosi podstatného chybí...
Marigold | 5. května 2006

 

Jablonec skutečně není zavedené koncertní město a skromná návštěva (tak sta platících?) tomuto faktu dala za pravdu. O úvodních NOVEMBRE říkal kolega Pavel že jsou dobří, čili nebylo důvodu mu věřit a skutečně, skupina ve svém U2 rockovém počínání příliš nepřesvědčila. Na vině byl nejen hodně zahuhlaný zvuk s utopeným zpěvem, ale i průhledné aranže a ani spousta nahraných dotáček (druhé hlasy, klávesy...) výsledku nepřidala. To zvuk pro KATATONII byl jiné kafe. Smrtící kytary, průrazné bicí a sem tam tón z hluby basového pole (baskytarista s image strayovsky pošahaného patkáče skutečně žádné zázraky nepředváděl). Nebýt často úplně zanikajícího zpěvu (i když, tady není nikdy jisté, zda nešlo tak trochu o záměr), byla by to zvuková lahůdka. Ale i přesto bylo znát, že tady už se děje něco víc, ožili i fanoušci a byť pouhá hrstka, poznalo se hned, že vědí na co přišli. Pravda mustr skladeb KATATONIE je v podstatě stále stejný, hrály se však hlavně hitovky a tak to až tolik nevadilo. Příjemný koncert...
Darkmoor | 5. května 2006