HOKUM - No Escape

HOKUM - No Escape

HOKUM - No Escape

HOKUM - No Escape

Vždycky mě překvapí, když v takové zemi jako Německo, kde vychází pod hlavičkou různých vydavatelství taková hromada metalového balastu, že by se z ní daly opravit naše dálnice, musí kapela s vcelku solidním materiálem sáhnout po možnosti vydat si jej na vlastní náklad. Tohle samé platí i o čtveřici HOKUM, kteří po prvním loňském demu přicházejí s regulérním debutem pojmenovaným „No Escape“. V různých zahraničních webových magazínech sklidila nahrávka místy velmi příznivý ohlas, až mě to překvapuje, protože ač bych nerad popíral její některé kvality, zas o takový zázrak se z mého pohledu nejedná.

HOKUMJe pravda, že v dnešní době není vůbec lehké přijít v metalu s něčím neotřelým a zároveň kvalitním. HOKUM se rozhodli mixovat různé žánry, jako jsou death, thrash a částečně i heavy metal, což už samozřejmě před nimi udělali tu lépe, tu zase hůře mnozí ostatní. Z tohoto pohledu tedy „No Escape“ nijakou výraznou originalitou neoplývá. Podíváme-li se však na něj z trošku bližšího pohledu, přeci jen mu nemůžeme určité kouzlo odepřít. Nahrávka totiž na první poslech zní jako typická tvrdě metalová záležitost s deathovým vokálem, ale stopáž jednotlivých skladeb se výrazně protahuje hlavně díky přítomnosti mnoha heavy metalových, a řekněme i lehce epických elementů v podobě rozsáhlých melodických vyhrávek a kytarových sól. Ačkoliv tohle snažení kapely působí místy lehce násilně, nelze Němcům upřít snahu nestát na místě a nespoléhat na mnohokráte provařené postupy. Navíc jim ke cti poslouží i fakt, že posluchače nenudí, což je to nejhlavnější. Vše je navíc podpořeno velmi slušnou instrumentací, takže nemáte pocit, že posloucháte nějaké ucha hrající si na virtuózy.

„No Escape“ je určitě nahrávkou, po které by měl nějaký solidní label s jistotou sáhnout a vyhodit tak ze svého katalogu jednu z mnoha zbytečných a zoufalých kapel, kterými se metalová scéna jen hemží a které si užívají nezasloužené přízně hlavně ze strany vydavatelů. Když už neohromí svojí originalitou, tak fanoušky melodicky pojatého tvrdého metalu určitě nezklame. Navíc nikde není psáno, že v případě HOKUM nemůže být ještě líp. Spíše jsem o tom přesvědčený.

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Stylový metalový propletenec, který ač místy lehce evokuje kočičko-pejskovský dort, dokáže potěšit kvalitní instrumentací, povedenými motivy a melodiemi i slušnou produkcí.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 27:37

Produkce: Yogi Lang
Studio: Farmlands Studios Freising

Kontakt: c/o Jonas Fischer, Am Winfeld 3, D-85410 Inkofen, Germany

www.hokum.de

Sestava

Skladby

  1. Manticore
  2. Silent Assassin
  3. Face The End
  4. The God Within
  5. The Loving Father
  6. The Beloved Ones

Diskografie

No Escape (2006)
First Blood (demo) (2005)