EDGE OF SANITY - Nothing But Death Remains

EDGE OF SANITY - Nothing But Death Remains

EDGE OF SANITY - Nothing But Death Remains

EDGE OF SANITY - Nothing But Death Remains

Jistě jste si už stihli všimnout, že v našem death metalovém seriálu dáváme prostor i nahrávkám, které v rámci tvorby jejich interpretů nepatří zrovna k vrcholným dílům, ale důvod proč si je na našich stránkách připomínáme je velice prostý – nesou v sobě totiž nenapodobitelný rukopis doby svého vzniku. Právě ta mladická naivita, ještě nepříliš vypilovaná muzikantská zručnost a nefalšovaný zápal pro věc, s jakým se do tvorby těchto alb jednotlivé kapely pouštěly, je tím hlavním faktorem nutícím se k těmto z dnešního hlediska možná už jen úsměvným archiváliím vracet. Právě jedním z typických příkladů mých předchozích slov je i debutová nahrávka dnes již legendární švédské formace EDGE OF SANITY.

EDGE OF SANITYTu startuje, jak se na tehdejší správnou death metalovou fošnu slušelo, správně „temné“ intro, které však příliš nezdržuje a zanedlouho přenechává scénu ostrým kytarám a hrdelnímu chropotu Dana Swanö. „Nothing But Death Remains“ je typickým představitelném evropského death metalu počátku devadesátých let. Je albem rychlým, syrovým, nelítostně brutálním s patřičně strašidelnou atmosférou. Osmička kompozic už dnes uchvátí snad jen metalové začátečníky poslouchající vše, co se jim dostane k uším, přesto však, stejně tak jako v případě v rámci tohoto seriálu již dříve recenzovaných nahrávek, má v sobě nezaměnitelné charisma mladického nadšení a typický rukopis doby, kdy se tento žánr teprve nadechoval ke svému nejsilnějšímu úderu.

Přestože se toto album zvukově dá vcelku s úspěchem přirovnat k nedávno zde popisované prvotině německých ATROCITY, nejedná se o takové vysokorychlostní závody. EDGE OF SANITY sice stoprocentně spoléhají na dobové žánrové atributy v podobě rychlých sypaček a tvrdých kytarových riffů, nezapomínají však ani atmosféru, kterou dotvářejí četnými pomalými, až doomově zahnívajícími pasážemi, po nich však přichází další uragán v podobě dalšího brutálně rychlého výpadu. Velice sporadicky si kapela ve svém snažení vypomůže i nějakým tím samplem sloužícím k dokonání zlověstného dojmu, který má nahrávka vyvolávat.

„Nothing But Death Remains“ je standardním death metalovým albem z počátku poslední dekády dvacátého století. Dekády, v níž mimo jiné doznal tento metalový žánr svého největšího rozmachu, na čemž se svými dalšími díly nesmazatelně podílela i tato švédská úderka. Její prvotina byla jen předzvěstí velkých věcí, které měly následovat...

 9

Dalas

Verdikt

Další z dnes již archivních kousků. Materiál vhodný snad jen pro pamětníky doby svého vzniku. Prostě fosílie z death metalového pravěku.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
7,1 / 10

Další informace

Produkce: Boss & EDGE OF SANITY
Studio: Montezuma Studio, Stockholm (SWE) - leden 1991

Sestava

Skladby

  1. Tales...
  2. Human Aberration
  3. Maze Of Existence
  4. The Dead
  5. Decepted By The Cross
  6. Angel Of Distress
  7. Impulsive Necroplasma
  8. Immortal Souls

Diskografie

Crimson II (2003)
Evolution (1999)
Cryptic (1997)
Infernal (1997)
Crimson (1996)
Until Eternity Ends (MCD) (1994)
Purgatory Afterglow (1994)
The Spectral Sorrows (1993)
Unorthodox (1992)
Nothing But Death Remains (1991)