THE CARBURETORS - Loud Enough To Raise The Dead

THE CARBURETORS - Loud Enough To Raise The Dead

THE CARBURETORS - Loud Enough To Raise The Dead

THE CARBURETORS - Loud Enough To Raise The Dead

Nejhorší rock´n´rollová formace na světě. Kdyby někdo někdy užil tento přívlastek právě u těchto norských milovníků rychlých motorek a kožených bund, nebyl by daleko od pravdy. Nemám nic proti nadšeneckému přístupu hudebníků k určitému hudebnímu stylu, nemám nic proti úzkému pohledu samotných muzikantů na pojem rocková hudba. Vždyť nemusí být každý zrovna objevitelem a určité bezhlavé fandovství a nadšení kolikrát vyústilo i v zajímavé retro nahrávky. Mám však něco proti nedobře odvedené práci a té je u THE CARBURETORS jako zabitých mozkových buňek u vypitého osazenstva vyhlášeného motorkářského srazu.

THE CARBURETORSCelá kolekce na mě působí tak, jakoby chtěla kapela jen transparentně přednést – „My jsme rock´n´roll, tak si to pamatujte!“ – a něco základních motivů jednoduchého žánru zanotovala do veselého kroku, pranic se nestarajíc o kvalitu předvedené práce. Z pár taktů jsou pak neustálým opakováním vytvořeny jednoduché skladby a to skladby banální, kýčovité, bez špetky vnitřního pnutí, bez silných a vybočujících momentů. Skladby typu „Na ptáky jsme krátký“ od Janka Ledeckého, abych byl tedy konkrétní. A co má být? Mít koženou bundu, gatě a motorku - to je přeci rock´n´roll! A k tomu kníra a tmavý brejle, to je taky rock´n´roll. Takže o co jde? Vše základní tedy THE CARBURETORS splňují. Zatímco kytaristé předvádějí standardní výkony a i přesto, že nijak neohromují, jsou těmi, kdo kapelu drží. Zpěv Eddieho Guze je šedivý, nevýrazný, operující v malém rozsahu a navíc nikterak zajímavého zabarvení. Jen stěží se dá hovořit o kvalitě, natož o originalitě. Největším problémem je však bubeník Chris Nitro. Ten sice celou nahrávku udržuje přesný „bum-čvacht“ rytmus, ale u toho také zůstává. Album tak působí velmi, velmi děravým dojmem.

THE CARBURETORS jsou pro mne exemplárním případem, jak se jednoduchá hudba nemá dělat. A jak se dělat má? Zkuste ze současných kapel třeba YEAH YEAH YEAHS, THE HIVES, THE WHITE STRIPES, MANDO DIAO, DIVISION OF LAURA LEE nebo cokoliv dalšího s podobným nábojem, jen ne tyto MANOWAR rock´n´rollu (tím myslím přístupem, nikoliv výkony, THE CARBURETORS totiž na MANOWAR nemají ani z jedné čtvrtiny).

 12

Stray

Verdikt

Exemplární příklad toho, jak se nemá dělat jednoduchá rock´n´rollová hudba.

Hodnocení

Autor
2 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 34:50

Produkce: THE CARBURETORS

www.thecarburetors.com

Sestava

Skladby

  1. Baptism Of Fire
  2. Lawless Country
  3. Rock N´Roll Forever
  4. Crank It Up
  5. Fast Lane
  6. Whole Town Is Shakin´
  7. Throw Your Horns
  8. Rock N´Roll Is King
  9. Straight To Jail
  10. Waste My Time
  11. Hail The Lords Of Rock

Diskografie

Loud Enough To Raise The Dead (2006)
Pain Is Temporary, Glory Is Forever (2004)