!T.O.O.H.! - Order And Punishment

!T.O.O.H.! - Order And Punishment

!T.O.O.H.! - Order And Punishment

!T.O.O.H.! - Order And Punishment

Nestává se zase příliš často, aby česká kapela vydávala pod křídly renomovaného zahraničního vydavatele. Jedná-li se o skupinu zpívající ve svém rodném jazyce, je o důvod ke zvýšené pozornosti navíc. Přestup východočechů !T.O.O.H.! k proslulému anglickému labelu Earache Records proběhl vcelku v tichosti a nenápadně a již několik měsíců vydaná deska „Order And Punishment“ na tom, co se týče věnované pozornosti v našich krajích, není o moc lépe. A to je nepochybně veliká škoda, protože Don Humanoid a spol. jsou momentálně ve výborné formě!

!T.O.O.H.!Každý, kdo zná tuto vykutálenou partičku pocházející z Libice nad Cidlinou, moc dobře ví, že jí není nic svaté a že se vyžívá v černém až morbidním humoru a všelijakých oplzlostech. Nutno však jedním dechem říci, že to dělá s naprostou grácií, nadhledem a nikterak samoúčelně se snahou pouze šokovat své okolí. Při čtení jejích textů se totiž mnohokráte skutečně dobře pobavíte a nejednu slovní formulaci plnou nechutností, která by vás za normálních okolností spíše znechutila, vnímáte v jiném a poněkud odlehčenějším světle. Tohle !T.O.O.H.! skutečně umí na výbornou a na tomto zároveň staví i svoji existenci. Booklet však obsahuje pouze české originály textů s anglickými vysvětlivkami jejich původu, takže zahraniční majitelé této nahrávky jsou tak ukráceni o nejednu slovní perlu pocházející z autorské dílny Humanoid/Schizoid.

Ovšem !T.O.O.H.! – to nejsou jen lyricko-epické srandičky, ale hlavně výtečná muzika balancující na hraně mezi našlapaným a nápaditým metalem a jeho parodií. !T.O.O.H.! jsou instrumentálně zdatní hudebníci a tyhle svoje přednosti umí prostřednictvím svých písní i náležitě demonstrovat. Jednotlivým skladbám dominují hlavně rychlá tempa, která diktují Schizoidovy klepačky. Jejich neodmyslitelnou součástí je pak propletenec místy velice úchylných (jak jinak) riffů, mohutného basového bublání a několika zdařilých kytarových sól. Jako celek pak hudba této čtveřice působí velmi kompaktním, originálním a energickým dojmem. Z každého tónu „Order And Punishment“ je slyšet, že skupině jde kromě srandiček i o kvalitní posluchačský zážitek, k čemuž kromě mnoha skutečně zadek nakopávajících momentů výrazně dopomáhá i povedený zvuk ze známého lipovského studia Šopa. Mám-li jejich tvorbu nějak žánrově zařadit, tak bych řekl, že osciluje mezi death metalem a tvrdším pojetím thrash metalu. Myslím si, že ani již několikrát v minulosti uvedený přívlastek „čeští MACABRE“ není úplně od věci.

„Order And Punishment“ je výborná deska představující její autory v prozatím nejlepším tvůrčím rozpoložení. Paradoxně nejvýraznějším handicapem, který brání její výraznější „popularizaci“ v našich zemích, je hlavně fakt, že vyšla u zahraničního vydavatele a tudíž má i vyšší prodejní cenu. Jinak však lze na adresu !T.O.O.H.! pouze uznale zvednout palec!

 10

Dalas

Verdikt

Úchyláci z Čech jsou zpět. Tentokráte s renomovaným vydavatelem za zády a silnější, než kdy předtím!

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
9,2 / 10

Další informace

Stopáž: 36:47

Produkce: Stanislav Valášek
Studio: Šopa, Lipov

www.tooh.wz.cz

Sestava

Skladby

  1. Al-Amin (Aneb Jak Vycákat Jelito)
  2. Analýza Záhnědy
  3. Konec Kontinentálního Kontejneru
  4. Hanička - Příběh Nebožačky
  5. Abu-Hassan
  6. Řád a Trest
  7. Ja Samaritán
  8. Padají, Pískají
  9. To Je Jízda, Božínku
  10. Kali

Diskografie

Order And Punishment (2005)
Pod vládou biče (2002)
Z vyšší vůle (2000)
Live in Prosek (1998)
Sen to není, nesmí (demo) (1997)
Vy kusy mrdacího masa (demo) (1995)