LURKER OF CHALICE - Lurker Of Chalice

LURKER OF CHALICE - Lurker Of Chalice

LURKER OF CHALICE - Lurker Of Chalice

LURKER OF CHALICE - Lurker Of Chalice

Premýšľali ste niekedy o tom, čo je to, čo v hudbe skutočne milujete? Čo je skryté za stenou gitár, za maskami póz, za exaltovanými vokálmi? Kde sa nachádza tá esencia, ktorá dokáže zbúrať hranice žánrov? Možno je to v otázkach, ktoré sa obávate spýtať, možno sú to samotné odpovede na ne. Snáď sú to dusiace pocity, ktorým sa podvedome vyhýbate, aj keď ich kdesi hlboko cítite.

LURKER OF CHALICEAko to súvisí s LURKER OF CHALICE? Projekt Wresta, entity stojacej za ortodoxnejšou tvorbou LEVIATHAN, je na kosť ohlodaným, či, z iného pohľadu, s pedantnosťou chemika vydestilovaným extraktom undergroundovej blackmetalovej scény. Odkaz BURZUM a prastarej KATATONIE sa po vyše desiatich rokoch dočkal mimoriadne kvalitného posunu. Extrovertná, machistická agresia? Kdeže. Do vnútra izolovaného tvora, škárou medzi skalami pozorujúceho divný svet, je otočená tvorba zastrešená nepreložiteľným menom LURKER OF CHALICE. Dusivá koláž sa zmieta medzi sebazničujúcim extrémom a následným pocitom krehkého kľudu. Výrazové prostriedky čerpajú z podzemnej „obmedzenosti“ len tam, kde by priezračná čistota ublížila. Rozostrené bzučiace gitary v duchu súčasnej USBM módy dopĺňa akustická šesťstrunka, samply, civilný spev i pulzujúca neosobnosť elektronických bicích. „Piercing Where They Might“ je jediným čistokrvným, hypnotickým leviathanovským blackmetalom, i keď fragmenty čierneho furiosa dokoreňujú viacero skladieb. Debut LURKER OF CHALICE (dá sa veriť Wrestovi, že v talóne má ďalšie tri či štyri hotové albumy?) neskĺzava k bezradnosti blackmetalových „inovátorov“. Naopak, nie veľa nahrávok dokáže tak ľahko preklenúť zdanlivo neprekonateľný prúd bez toho, aby výlety na druhú stranu boli len opatrnými pokusmi nazrieť do zakázanej komnaty. Tak úspešne ako Wrestovi sa prelínanie s ambientom darí málokomu; kľudný stred albumu korunovaný desaťminútovou „This Blood Falls As Mortal (Part III)“ nech je dôkazom. Vezmite si „Minions“ – bolestivo nádherný doomový kúsok, na ktorého konci je zrazu ľahké zabudnúť, že počúvate metalovú nahrávku. Každá stopa je vlastným mikrokozmom, plynule sa meniacim, no zachovávajúcim si konzistentnosť. Až po (znovu) vynikajúcom melancholickom finále „Fastened To The Five Points“ sa brána zavrie; všetko bolo povedané.

V podstate sa pod hlavičkou LURKER OF CHALICE nachádza jednoduchá hudba. Egoistická a nedokonalá, no vďaka týmto dvom atribútom citeľne plynúca z vnútra jedinej osoby. Denník zvukov, pocitov, skíc i ucelených kompozícií. Chybou je počítať noty, stačí počúvať. A vnímať a uveriť.

V metropole hmly
Tesne za prahom
Ľudského života
Príroda vykastrovaná zázrakmi
Škrípajúc zubami bohov
A zlámaná vlna oviec hnusu
Jej vlákna pozbierané
Zožni tú žieravinu
Hladiac boky noci

 47

Thorn

Verdikt

V podstate sa pod hlavičkou LURKER OF CHALICE nachádza jednoduchá hudba. Egoistická a nedokonalá, no vďaka týmto dvom atribútom citeľne plynúca z vnútra jedinej osoby. Denník zvukov, pocitov, skíc i ucelených kompozícií. Chybou je počítať noty, stačí počúvať. A vnímať a uveriť.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Stopáž: 59:53

Sestava

  • Wrest - všetky nástroje

Skladby

  1. I
  2. Piercing Where They Might
  3. Spectre As Valkerie Is
  4. Minions
  5. Paramnesia
  6. Wail (LP bonus track)
  7. This Blood Falls As Mortal (Part III)
  8. Granite
  9. Vortex Chalice
  10. Fastened To The Five Points

Diskografie

Lurker Of Chalice (2005)

Jiné pohledy

7 / 10
Nevidím to tak pozitivně. Pokud jde o apokalyptický (post) black metal (vzývám Blackmoona, ať nám vymyslí novou škatulku!), chybí LURKER OF CHALICE síla a přesvědčivost žánrových špiček BLUT AUS NORD nebo XASTHUR. No a v těch ambientních plochách je deska možná o fous lepší než obdobné vysmívané pokusy norských blackers. Celkově nadprůměrná nahrávka disponující adekvátní atmosférou, které však k absolutní elitě cosi chybí.
Shnoff | 20. července 2006

 

8 / 10
Na jednoznačné odkazy a zopár prvoplánových barličiek dáva na self titled albume LURKER OF CHALICE spoľahlivo zabudnúť filter ambientných aranží a zaujímavá práca homogénnych zastrešujúcich minimalistických motívov. Skrz to sa prediera nesmierne zaujímavá hudba. Inšpirovaná užitočným, prekopávajúca strnulé. Nie je to black metal, aký väčšina z nás pozná. Napriek tomu album patrí na black metalovú scénu viac, než na akúkoľvek inú. Rušivým elementom zostávajú umelé bicie, ktoré inak nesmierne autentický zvuk degradujú a strhávajú na seba príliš veľa negatívnej pozornosti.

Ešte stále mám radšej európsky black metal. LURKER OF CHALICE však upútavajú svojim originálnym pohľadom na zkostnatelý štýl, dávajú mu zopár veľmi dôležitých infúzii a čo je najdôležitejšie, ukazujú jednu z možných ciest, ako von z bludiska.
V-dur | 13. července 2006