TESTIMONY - Of Life And Death

TESTIMONY - Of Life And Death

TESTIMONY - Of Life And Death

TESTIMONY - Of Life And Death

Pamätám si časy, keď TESTIMONY chodili hrať koncerty do Košíc tak často, ako sa len dalo. Táto dnes už legenda vždy prilákala na svoj koncert davy. Nezabudnuteľným zážitkom pre mňa ostane ich posledný koncert v Košiciach, ktorý sa uskutočnil v Átrium klube. A tak isto nezabudnem na „mini tour“, ktoré som s nimi a s MENTALLY PARASITES absolvoval v Čechách. Okrem toho, že TESTIMONY boli výborní muzikanti, tak to boli aj skvelí ľudia. CD, ktoré sa tu teraz pokúsim zrecenzovať, patrí ku klenotom mojej zbierky a podľa môjho názoru patrí aj k tomu najlepšiemu, čo vzniklo v našich zemepisných šírkach a dĺžkach.

„Of Life And Death” bol štvrtým a bohužiaľ aj posledným výtvorom skupiny, ktorej história siaha kdesi do roku 1990. Tento album sa stal dôstojnou bodkou za existenciou kapely hrajúcej hardcore. No nešlo o žiaden priamočiary hardcore, ktorý by mohol zapadnúť v záplave tvorby množstva kapiel, ktoré tento štýl produkujú a produkovali. TESTIMONY sa nikdy nebránili rôznym vplyvom, ktoré ich hudbu obohacovali. Z ich tvorby okrem neskutočnej energie vždy plynulo aj sociálne posolstvo. Texty boli o aktuálnych problémoch, a ako sa tak na to dnes pozerám, tak na ich aktuálnosti nič neubralo ani osem rokov uplynutých od vydania. Niektoré skladby sú spievané po anglicky, niektoré po slovensky, no nepôsobí to vôbec rozhárane. Proste je vidno, že vznikli prirodzeným spôsobom. Veď v „Of Joy From Non-existing Things“ si ani iný ako slovenský text neviem predstaviť.

„Skúste sa na chvíľu zastaviť, prestaňte myslieť na to, aby ste mali čo najviac vecí,
vraj pre vás nevyhnuteľných, prestaňte sa hnať za vecami neskutočnými.
Skúste sa započúvať do veci skutočných.
Skúste mať radosť zo slnečného dňa, započujte sa do ticha a nemyslíte chvíľu na nič.“

TESTIMONYAlebo taká „Let´s Go!“, ktorá je textovo v podstate len taká opilecká hulákačka by v angličtine určite nevyznela tak, ako v slovenčine. A naopak, v úvodnej skoro desaťminútovke „Root Of Violence“ si zasa neviem predstaviť slovenčinu. Táto skladba je svojou dĺžkou dosť neobvyklá, hlavne u hardcore skupín, no tento úvod do albumu je natoľko zaujímavý, že uplynie, ani nezbadáte ako. A tak je to s celým albumom, započúvate sa, vžijete sa do hudby a na konci zistite, že už ubehlo toľko času... No aj napriek tomu nemáte dosť a musíte si to pustiť znova. Excelentný metalový hardcore vám nedá vydýchnuť, a ak sa pri počúvaní tohto albumu nerozhýbete, tak o vás môžem s kľudným svedomím vyhlásiť, že ste postihnutí hluchotou. Tvrdé hardcorové riffy doprevádzané škriekavou gitarou a výbornou basou. A nad tým všetkým kraľujú dokonale zapadajúce vokály. Hlavným vokalistom bol Trotel, ale zdarne mu sekundovali ďalší dvaja členovia TESTIMONY. Okrem klasického proklamovaného revu, sa na tomto CD dočkáte aj melodického spevu a zborov, naozaj vkusne zakomponovaných do hudby.

Zvukovo je album na výbornej úrovni, pod čo sa podpísala návšteva skupiny v Ostravskom štúdiu Barbarella. Som presvedčený, že zo žiadneho slovenského štúdia by sa nepodarilo dostať ani len po päty siahajúci zvuk (bohužiaľ je to tak dodnes). Z nahrávky je počuť všetko, čo má byť počuť a v takých pomeroch, že žiaden nástroj nezabíja ten druhý. Nejaké detaily by sa možno tejto nahrávke dali vytknúť, no v konečnom dôsledku to vôbec nie je dôležité. A čo povedať na samotnú prácu muzikantov? Po muzikantskej stránke priam vyniká bubeník, je to počuť aj z tohto CD, ale najlepšie je vidieť ho naživo. Ten pohľad stojí za to... Ak by ste chceli tohto šialenca vidieť, tak momentálne pôsobí v grindovej kapele ŠVABLAST a v DAVOVEJ PSYCHÓZE. Aj ostatní muzikanti sa po rozpade rozpŕchli do iných kapiel. Cibiho súputnikom v zmienených kapelách je basák Hulo. Gitarista Trotel si založil RAJNEESH, táto kapela produkuje rockovú hudbu ovplyvnenú východnými (indickými) prímesami. A druhý gitarista Lochy sa upísal bandám ako ATRIA, SEVENTY SEVEN, PLUS MÍNUS. Niečo sa síce šepká o znovuobnovení TESTIMONY, no ja už dnes verím len tomu, čo na vlastne očí uvidím. Na CD sa nachádza aj šesť bonusov v podobe výberu z predchádzajúceho diela „The World Stops To Be The Seat Of Real Life“. Mne osobne urobili radosť výberom skladby „Skin“, ktorú TESTIMONY na každom koncerte „venovali“ vyholeným pánom s prázdnou hlavou. A ako tak sledujem aktuálne dianie na Slovensku, tak ani táto skladba nestratila nič na svojej aktuálnosti.

CD je momentálne absolútne nezohnateľnou záležitosťou, ak na to nenatrafíte niekde v bazári. Preto skupina voľne šíri mp3-jky. Celý tento kotúčik si je možné stiahnuť tu. Nebudem už viac filozofovať a túto recenziu ukončím citátom z textu skladby „But Reality Is Different“:

Whole existence is in your hands and that’s beautiful!

 29

Koscj

Verdikt

Excelentný metalový hardcore album od slovenskej legendy tohto štýlu. Ak sa pri počúvaní tohto albumu nerozhýbete, tak o vás môžem s kľudným svedomím vyhlásiť, že ste postihnutí hluchotou.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Stopáž: 68:47

Produkce: TESTIMONY
Studio: Barbarella

testimony.wz.cz

Sestava

Skladby

  1. Root Of Violence
  2. Of Life And Death
  3. Life Without Any Programs
  4. Of Joy From Non-Existing Things
  5. Follow The Sense Of This
  6. But Reality Is Different
  7. You're To Blame
  8. Checkmate
  9. Breakthrough Situation
  10. Let's Go!
  11. Coded Upbringing (bonus)
  12. Lost In The Sea Of Bullshits (bonus)
  13. Skin (bonus)
  14. Rieka (bonus)
  15. Koniec týraniu (bonus)
  16. Puzzle (bonus)

Diskografie

Of Life And Death (1997)
The World Stops To Be The Seat Of Real Life (1995)
Satisfaction Warranted (1993)
Spiritual World (1992)

Jiné pohledy

Nedá mi to.. Staré časy, garáže v prístave, legendárne bratislavské ksichty, totálne amatérske koncerty. My sme vtedy boli sopláci, akýkoľvek kontakt so "starou gardou" vzbudzoval rešpekt. Smiešne.. Každé mesto má svoje legendy, Bratislava mala TESTIMONY. Napriek tomu, že neboli iba "lokálkou" a poznali ich široko-ďaleko, nemôžem si pomôcť, navždy ich budem mať spätých so starou Bratislavou. TESTIMONY majú navyše tú krásnu výhodu, že keď sa k nim človek po rokoch vráti, neusmieva sa nad svojim vtedajším vkusom. Zostali kvalitní dodnes.. Takmer nadčasoví.

Ospravedlňujem sa, že sa príliš nevenujem hudbe na tomto albume. V recenzii máte link, sťahujte a počúvajte. To je všetko.

Alebo niečo snáď predsa. Kto sa opovažuje tvrdiť, že na slovenské kapely treba iný meter (skoro som napísal "metal"), nech si láskavo zapchá ústa týmto CD. Blbosť! Boli časy, kedy kapely nemali ani desatinu možností, čo majú dnes. A ako krásne to šlo!
V-dur | 27. července 2006