UNDER EDEN - The Savage Circle

UNDER EDEN - The Savage Circle

UNDER EDEN - The Savage Circle

UNDER EDEN - The Savage Circle

Skutečně nechápu proč skoro každá přímočařejší „moderně znějící“ kapela zpoza velké louže bývá zpravidla označována jako metalcoreová. Výjimkou nejsou ani UNDER EDEN z Minnesoty, kteří (dle promo materiálů) mají disponovat produkcí ve stylu HATEBREED (!), ale ve skutečnosti jsou pouze jedním z mnoha průměrných imitátorů skandinávské melody thrash/death metalové scény. „The Savage Circle“ můžeme tedy bez větších problémů umístit někam po bok THE ABSENCE, EPOCH OF UNLIGHT nebo ranných AS I LAY DYING (speciálně mám na mysli album „Frail Words Collapse“).

UNDER EDEN

Stejně jako obě výše zmíněné kapely nedokázali ani UNDER EDEN dokonale vystihnout onu nezaměnitelnou atmosféru severských nahrávek. To třeba nedávno recenzovaní FRAGMENTS OF UNBECOMING z Německa se s tímto náročným úkolem dokázali popasovat o poznání lépe a jejich „Sterling Black Icon (Chapter III - Black But Shining)“ zní jako by vypadlo přímo z Los Angered, Fredmanu nebo jiných věhlasných švédských laboratoří. Ano, „The Savage Circle“ sice disponuje archaickým zvukem ve stylu black/death metalových kapel z poloviny devadesátek (zejména se mi do mysli vkrádají zapomenutí GATES OF ISHTAR), ale i přesto hned na první poslech seznáte, že rozhodně nemáte tu čest se skandinávskou kapelou. Cožpak o to, i tenhle nepodařený padělek se poslouchá vcelku dobře, zejména pak úvod v podobě „Six Feet Under Eden“ dokáže dokonale navnadit na další dějství, leč prvotní nadšení začne s dalšími kousky pomalu ale jistě vyprchávat. Vcelku akceptovatelný dojem sráží jednak hodně nevydařené pokusy o čistý vokál (především v refrénech „Veil Of Twilight“ a „Seventh Night“ to skutečně bolí) a v neposlední řadě i přehnaná ekvalizace bicích nástrojů při masteringu. Když už tedy UNDER EDEN chtějí víření paliček v podání Joshe Fetzeka pořádně zdůraznit, alespoň si měli pohlídat nazvučení rytmičáku a mistr sám pak dokonale uspořádat všechny své končetiny při některých sporných blastbeats.

Debutové album Američanů z UNDER EDEN je sice nevýrazným záznamem, ale rozhodně ne nějakým propadákem. Poměrně standardní práce, která neurazí, leč ani výrazně nenadchne. Inu, ukočírovat mix všech možných žánrů, v případě „The Savage Circle“ se konkrétně jedná o thrash a melody black/death, dnes umí celá řada kapel a mnohé z nich to zvládají s mnohem větší suverenitou než UNDER EDEN. Do příště bude nutné, aby minnesotská čtyřka podstatně zvýšila zatím minimální úroveň svých uměleckých ambicí, odpoutala se od svazujících skandinávských klišé a rázně vykročila svojí vlastní cestou. Momentálně si však jejich úspěchem moc jistý nejsem, vždyť konkurence na tomto poli je nesmírně vyrovnaná a jen málo vyvolených dokáže v jejích nepřehledných řadách opravdu vyniknout.

UNDER EDEN (logo)

 Přidejte svůj názor

Reaper

Verdikt

Debutové album Američanů z UNDER EDEN je sice nevýrazným záznamem, ale rozhodně ne nějakým propadákem. Poměrně standardní práce, která neurazí, leč ani výrazně nenadchne. Inu, ukočírovat mix všech možných žánrů, v případě „The Savage Circle“ se konkrétně jedná o thrash a melody black/death, dnes umí celá řada kapel a mnohé z nich to zvládají s mnohem větší suverenitou než UNDER EDEN.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 46:57

Produkce: UNDER EDEN
Studio: Triple 4 Studios (St. Paul)

www.under-eden.net

Sestava

Skladby

  1. Six Feet Under Eden
  2. Creation Defies Creator
  3. Zealot
  4. Behind Blind Eyes
  5. Veil of Twilight
  6. Bitter Revelation
  7. Seventh Night
  8. The Savage Circle
  9. Curse Made Flesh
  10. Most Low Gods

Diskografie

The Savage Circle (2005)
Songs From The Savage Circle (demo) (2003)