BRUTAL ASSAULT 2006 - první dojmy

BRUTAL ASSAULT 2006 - první dojmy

BRUTAL ASSAULT 2006 - první dojmy

BRUTAL ASSAULT 2006 - první dojmy

Jedenáctý a v mnoha ohledech i přelomový ročník festivalu Brutal Assault je za námi. Ještě než přistoupíme k jeho obšírnějšímu hodnocení, máme tady pro vás náš první a ryze návštěvnický pohled na jeho průběh. Co se nám tedy jako jedněm z mnoha jeho letošních návštěvníků líbilo a co nám naopak vadilo nejvíce?

THE OCEANDalas - Letošní kapely jsem si skutečně užil. Už v pátek jsem litoval tu spoustu lidí, kteří díky frontě u vstupu do areálu nestihli vystoupení výtečných němců THE OCEAN. Krom mladé krve, kterou včetně německého orchestru presentovali například holandští TEXTURES, finská bruska ROTTEN SOUND, francouzská naděje GOJIRA anebo italové EPHEL DUATH jsem si letos užil i vystopení mnoha veteránů. Ačkoliv set FEAR FACTORY měl k ideálu poměrně daleko, fakt, že jsem na jejich muzice vyrůstal všechny nedostatky přebil. Výteční byli i BORN FROM PAIN, SICK OF IT ALL, MORBID ANGEL, GOREFEST a pro mě překvapivě i thrashoví řezníci z DESTRUCTION. Nedostatky bych pak viděl hlavně v organizaci pramenící dle mého názoru z podcenění toho množství lidí, které minulý víkend zavítalo do východočeských Svojšic.

TOP:
TEXTURES
EPHEL DUATH
GOREFEST
SICK OF IT ALL
MORBID ANGEL
ROTTEN SOUND
THE OCEAN
... a další

ANTITOP:
nudní AMORPHIS
ORPHANED LAND
zvuk u DIMMU BORGIR
dlouhé fronty na všechno 

GOREFESTRudi - Fantastická muzika (hlavne v priebehu sobotného večera) dala zabudnúť na organizačné nedostatky, ktoré ťahali za nohu festival v jeho snahe vzlietnuť na európsku úroveň. Otrasný nápis „Svojšice“ nad pódiom a ožratý gitarista z LOCOMOTIVE otravujúci Barneyho počas setu NAPALM DEATH boli symptomatické pre celé organizačné zázemie Brutal Assaultu. Z veľkých kapiel sklamali iba AMORPHIS (komplexná katastrofa) a DIMMU BORGIR (blbý zvuk, ešte horšie svetlá).

TOP:
1. MORBID ANGEL
2. MAYHEM
3. GOREFEST
4. SICK OF IT ALL
5. BORN FROM PAIN

AMORPHISNoisy - Hodnocení organizace letošního Brutal Assaultu přejdu konstatováním, že šílená fronta u vstupu poněkud ochladila moji natěšenost, povedený set THE OCEAN jsem ale stihl (Danke Noisy, pozn.DKM). Nezklamali výteční GOJIRA, ale s ORPHANED LAND přišla první ukázka jistého fenoménu, který se stal z mého pohledu pro letošní Brutal Assault negativně typický. Prakticky kdykoli se z pódia ozval melodický vokál, vždy se jednalo o velmi slabý až tragický výkon, zahájili to zmínění ORPHANED LAND, nepřesvědčili FEAR FACTORY a korunu tomu v pátek nasadil nový vokalista AMORPHIS, který mě skutečně hodně zklamal. Pozitivně jsem vnímal větší podíl HC kapel na letošním festu, však jsem si na SICK OF IT ALL slušně zapařil (tímto zdravím redakčního kolegu, který to sledoval „z kraje kotle“). Sobota byla jednoznačným vrcholem, výborně šlapající GOREFEST, překvapivě skvěle fungující DESTRUCTION, kvalitní MORBID ANGEL a vyvrcholení v podobě perfektních EPHEL DUATH, které početné publikum vytrvalců až překvapivě ocenilo.

TOP:
EPHEL DUATH
GOJIRA
GOREFEST
MORBID ANGEL
SICK OF IT ALL
ROTTEN SOUND
DESTRUCTION

ANTI TOP:
AMORPHIS
ORPHANED LAND
FEAR FACTORY

EPHEL DUATHRIP - První den byl ve znamení dvou výraznějších vrcholů. Tím prvním byli THE OCEAN, kteří byli bohužel poznamenáni nepříliš dobrým zvukem a druhým GOJIRA. Naopak nepříliš pochvalně se u mne zapsali svoji živou prezentací Izraelci ORPHANED LAND, do kterých jsem vkládal velkou naději. Mdlá instrumentace, kde byly slyšitelné nesehranosti, intonačně velmi „přibližný“ výkon Kobi Farhiho jasně akcentovaly fakt, že by se tito ethnometalisté měli ještě na nějakou dobu zavřít ve zkušebně a pilně cvičit, než se odváží na prkna festivalů. Opravdovou katastrofou pak byli FEAR FACTORY, které jako vždy naprosto zazdil Burton C. Bell v melodických polohách zpěvu. Druhý den mě oslovil skvělý set ROTTEN SOUND a šílených frantíků CARNIVAL IN COAL, samozřejmě potěšili lídři holandského metal-coru BORN FROM PAIN a živelní přímočaří NY coristi SICK OF IT ALL. Z počátku posledního dne jsme si vychutnal WASTEFORM, výrazněji zaujali NEGLECTED FIELDS, SKINLESS a osobně mne kladně překvapili klasici žánru GOREFEST, DESTRUCTION, MORBID ANGEL i NAPALM DEATH. Na konci všech 59 předkapel splnilo svůj účel – vyklidily pódium pro ty, kteří pro mne byli největším tahounem festivalu – EPHEL DUATH!

TOP:
EPHEL DUATH
CARNIVAL IN COAL
ROTTEN SOUND
THE OCEAN
SICK OF IT ALL

ANTITOP:
FEAR FACTORY
ORPHANED LAND
zvuk u některých skupin
fronty, hygiena a všudypřítomný "smell of piss" 

SKYFORGERThorn - Festival kontrastov, vo vojnových podmienkach prezentujúci prvú ligu súčasného extrémneho metalu, splnil očakávania. V dobrom: úspešne zachytil moderný trend prelínania metalu a HC (pôsobiví THE OCEAN, TEXTURES zápasiaci s časovým tlakom, nadšene prijatí SICK OF IT ALL), priniesol silný "stred tabuľky", ktorý si vyslúžil skvelú odozvu (neopozeraní SKYFORGER, exotickí ORPHANED LAND), potešil priaznivcov extrémov všetkého druhu (vynikajúci CARNIVAL IN COAL, EPHEL DUATH) a potešilo i zopár legiend (beštiálni MAYHEM, drviví MORBID ANGEL, profíci GOREFEST ci šialení NAPALM DEATH). A v zlom - dalo sa čakať, že mnoho z headlinerov svoju slávu už len samospádom udržuje - neinvenční a fádni DIMMU BORGIR, vyprchaní ROOT a ani FEAR FACTORY skrátka nepresvedčili.

TOP:
CARNIVAL IN COAL
MAYHEM
MORBID ANGEL
THE OCEAN
NEGLECTED FIELDS
NAPALM DEATH

MORBID ANGELStray - Jelikož jsem do Svojšic přicestoval až na poslední den festivalu, výhradně kvůli shlédnutí svých velkých oblíbenců DESTRUCTION a MORBID ANGEL, nezmíním se zde o organizační stránce ani jiných spíše sociálně orientovaných věcech. Snad jen, že obě mnou zmíněné kapely zahrály více než fantasticky. DESTRUCTION byli pro mne příjemnou nostalgickou vzpomínkou na školní léta a velkou éru thrash metalu a MORBID ANGEL ovládli areál nejprofesionálnějším výkonem. Jejich hodinová kakofonie bude pro mne zřejmě na dlouhá léta nejlepším metalovým koncertem. Jsem rád, že se David Vincent do kapely vrátil, jeho obrovské charisma a zdomácnělé frontmanství andělům v nedávné minulosti hodně chybělo. Navíc kytarové duo Azaghtoth – Rutan vytváří doslova ďábelskou chemickou reakci, při které člověk očekává už jen hromady slizu valících se ze strání dovnitř areálu. Z Vincenta jsem měl pocit (od chvíle co stanul na pódiu), že celý festival řídí. Za bonus považuji strhující koncert zkušených GOREFEST a kolosální popůlnoční tryznu MAYHEM. Skvělý festival se snovou aurou neskutečného zážitku.

TOP:
1. MORBID ANGEL
2. DESTRUCTION
3. GOREFEST
4. MAYHEM

ORPHANED LANDPavel - Letošní ročník skýtal slibnou paletu interpretů s poměrně širokým žánrovým rozpětím včetně několika kultovních jmen. Nicméně právě mnohá dnes již "velká" jména, jakožto lákadlo, se ve výsledku ukázala být spíše zklamáním. Za všechny mohu jmenovat např. ORPHANED LAND, jimž se ani náznakem nepodařilo zprostředkovat atmosféru studiových nahrávek či nemastný, neslaný set jinak prvotřídních AMORPHIS. Za nijak výrazně nadstandardní nepovažuji ani vystoupení DIMMU BORGIR. Velmi příjemně naopak překvapili GOJIRA a očekávání splnili také FEAR FACTORY. Vítaným zpestřením pak byli SKYFORGER, či zábavní recesisté CARNIVAL IN COAL, kteří výtečně narušili poněkud uniformní odpolední pateční program. Za vrcholy festivalu považuji vystoupení živelných TEXTURES (bohužel notně zkrácené), instrumentálně dokonalý set EPHEL DUATH či NEGLECTED FIELDS, působivou valivost GOREFEST a s menším časovým odstupem také zběsilou hodinku v podání obskurních MAYHEM.

TOP:
EPHEL DUATH
TEXTURES
CARNIVAL IN COAL
GOJIRA
GOREFEST

DIMMU BORGIRReaper - Z čistě hudebního hlediska nemohu jedenáctý ročník BRUTAL ASSAULTu hodnotit jinak než jako pozitivní. Z prvních dvou festivalových dnů vyzdvihuji velmi vysoko francouzské kouzelníky GOJIRA, švédské techniky VISCERAL BLEEDING a taktéž tuzemskou severským death metalem načichlou akvizici MORTIFILIA. To nejlepší však mělo přijít až v samotném závěru svojšické přehlídky. Nejprve (i navzdory nepřízni zvukaře) přesvědčili NEGLECTED FIELDS, po nich svojí show pobavili výteční SKINLESS i navrátilci GOREFEST a v závěru festivalu doslova a do písmene zazářili floridští veteráni MORBID ANGEL. Poslední dvě kapely snad ani nemohly být rozdílnější. Nesmírně intenzivní performance norské stálice MAYHEM ostře kontrastovala se setem více než nevyzpytatelných Taliánů EPHEL DUATH, kteří se spolu s CARNIVAL IN COAL nebo TEXTURES postarali o vítané oživení letošního BRUTAL ASSAULTu.

TOP:
1. MORBID ANGEL
2. GOJIRA
3. MAYHEM
4. NEGLECTED FIELDS
5. SKINLESS

FEAR FACTORYDarkmoor - Bohužel mne povinnosti z festivalového areálu vyhnaly už v pátek v podvečer, takže jsem ani zdaleka nestihl všechno, co bylo původně v plánu, ale pokud mám z toho přesto vybrat to nejlepší, pak musím rozhodně zmínit šnekožroutskou GOJIRU (když GODZILA musela zůstat zase doma) a páteční odpolední výplach ROTTEN SOUND. Menší zklamání mám naopak z FEAR FACTORY, tedy spíše jen z úděsného melodického vokálu pana Burtona, který sice má zvon ve jméně, ale jinak je falešný jak pořadatelské sliby ohledně dostatku a pestrosti občerstvení, a pak pochopitelně z agrárního bloku ORPHANED LAND. Etnické prvky omezené na pouštění playbacku, úděsná instrumentace a falešný zpěv. V nedaleké Bukovině by jim zadek natrhl i místní Flussor.

Arrow - Najväčšie sklamanie festivalu bola jeho organizácia. Čakať tri hodiny v nekonečnom rade s lístkom v ruke a následne v ďalších podobných radoch bola dosť výrazná skúška trpezlivosti. Napriek častokrát prebudenému zvuku som sa nakoniec dočkal zopár príjemných hudobných prekvapení. Vo štvrtok ním boli FEAR FACTORY a GOJIRA, ktorých z albumov nepoznám a melodický spev u FF mi až tak nevadil. MAYHEMV piatok to boli zas AMORPHIS, od ktorých som nečakal a ich albumy až na novinku nepoznám, takže som si ich set až na úvod celkom užil. To pravé však prišlo až v sobotu, najprv v podobe presvedčivého výkonu NEGLECTED FIELDS (škoda opäť prebudeného zvuku) a zaujímavých CARNIVAL IN COAL. Ďalej to pokračovalo deathovou mašinériou MORBID ANGEL, no a vrcholom festivalu boli pre mňa MAYHEM. Precízne vystúpenie s vynikajúcim výberom skladieb a neuveriteľným výkonom Hellhammera ma odrovnalo na dlhú dobu, pričom ho považujem za najlepšie živé prevedenie blacku, aké som mal možnosť zažiť. Čerešničkou na torte boli EPHEL DUATH. K miernym sklamaniam radím ORPHANED LAND, DIMMU BORGIR  a ROOT; rôzne kopírkové HC typu LOCOMOTIVE, neprehľadné deathy typu SKINLESS a smiešne blacky v podobe TROLLECH alebo TISÍC LET OD RÁJE pre mňa taktiež veľa neznamenali.

TOP:
1. MAYHEM
2. MORBID ANGEL
3. EPHEL DUATH
4. NEGLECTED FIELDS
5. GOJIRA

A jaké jsou vaše bezprostření dojmy z letošního ročníku? Co nejvíce potěšilo a co naopak zklamalo vás? Na vaše názory se těšíme v diskusi ...

 183

Další informace