BRUCE SPRINGSTEEN - We Shall Overcome: The Seeger Sessions

BRUCE SPRINGSTEEN - We Shall Overcome: The Seeger Sessions

BRUCE SPRINGSTEEN - We Shall Overcome: The Seeger Sessions

BRUCE SPRINGSTEEN - We Shall Overcome: The Seeger Sessions

Čeho se vlastně ještě můžeme nadít od legendárního amerického rockera a písničkáře Bruce Springsteena? Jeho kariéra je lemována úspěchy a jeho hudbou je lemovaný můj život. Od doby, kdy jsem poprvé slyšel „Born In The USA“ jakožto malé dítko, mám nakřáplý chlapácký hlas amerického synka opravdu tuze rád. O to víc mě mrzelo, že jeho tvorba a projev po pamětihodných událostech onoho tragického zářijového dne roku 2001 mě jaksi přestávaly bavit... Nevím, možná mi v tom chyběla opravdovost a upřímnost, se kterou bych se byl schopen ztotožnit...

Jenže všechno, co jsem dosud postrádal, je na „We Shall Overcome: The Seeger Sessions“. Historie tohoto alba je vypovídající. Všechno to začalo v roce 1997, když Bruce Springsteen přispěl coverem „We Shall Overcome“ na tribute album Peteru Seegerovi. Tento průkopník amerického folku a protest songu pak nasměroval kroky o mnoho mladšího písničkáře svojí tvorbou a přístupem k americkému tradicionálu... Album letos vydané je kolekcí tradičních folkových kousků, které Springsteen nahrál pod vlivem Seegerovy tvorby, živě, bez zkoušek, s partou muzikantů, kterou hledal výhradně pro „We Shall Overcome“. Jejich vzájemné jamování zrodilo takřka dokonalou ukázku radosti z muzicírování, čirou esenci písničkářské jednoduchosti, oděnou do dokonalého aranžerského hávu.

BRUCE SPRINGSTEEN

Hutný zvuk tradičních instrumentů jako je bendžo, trubka, harmonika, housle a podobně obaluje rytmicky velmi prosté, ale neskonale chytlavé lidovky, které jsou Springsteenovou interpretací vygradované a prohloubené na samé dno svých možností. Cit a vkus jsou na prvním místě, aranže jsou pestré, nikoli přeplácané, dechová sekce se stará o gradaci a hlasitost, smyčce jemně hladí, harmonika a bendžo přinášejí vůni dalekého západu a prach prérie. Hlas Bruce Springsteena celou nahrávku korunuje. Je cítit, že se starý rocker učil od pravých mistrů, dokáže nasadit stařecký chraplák pro zemité countryové písně („Jesse James“, „My Oklahoma Home“), dokáže pohladit dokonalou intonací v pomalejších folkárnách („Shenandoah“, „We Shall Overcome“), v divočejších pasážích vlívá dynamickým projevem horkou krev do žil písní takřka gospelově vygradovaných („Jacob´s Ladder“). Konfrontace často prostých melodických motivů lidovek a jejich rozvedení výtečnými muzikanty tvoří pravidelně tepající srdce desky. Radost poslouchat…

„We Shall Overcome: The Seeger Session“ je nahrávkou, která okamžitě chytne za srdce svojí opravdovostí a dokonalou písňovostí. Zároveň nepustí, protože díky interpretaci neztrácí grády ani přitažlivost. Je vskutku jedno, jestli máte rádi country a folk. Ačkoli to nejsou mé srdcové styly, tohle album je především o kouzlu písniček. A je-li to kouzlo podobně silné, na žánru věru nesejde.

 17

Marigold

Verdikt

Klasické písničkářství, folk a country v luxusních koních a fešáckém kovbojském klobouku. A v té nejlepší možné interpretaci. Bruce Springsteen dokazuje, že i folkové cover verze mohou být mistrovským dílem a může z nich vzniknout album strhující a návykové.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Old Dan Tucker
  2. Jesse James
  3. Mrs. McGrath
  4. O Mary, Don´t You Weep
  5. John Henry
  6. Erie Canal
  7. Jacob´s Ladder
  8. My Oklahoma Home
  9. Eyes On The Prize
  10. Shenandoah
  11. Pay Me My Money Down
  12. We Shall Overcome
  13. Froggie Went A-Courtin'

Diskografie

We Shall Overcome: The Seeger Sessions (2006)
The Rising (2002)
Live In New York City (2001)
18 Tracks (1999)
Tracks (1998)
The Ghost Of Tom Joad (1995)
Greatest Hits (1995)
Lucky Town (1992)
Human Touch (1992)
Tunnel Of Love (1987)
Live 1975/85 (1986)
Born In The U.S.A. (1984)
Nebraska (1982)
The River (1980)
Darkness On The Edge Of Town (1978)
Born To Run (1975)
The Wild, The Innocent and the E Street Shuffle (1974)
Greetings From Asbury Park, N.J. (1973)