SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY - Osamělí

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY - Osamělí

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY - Osamělí

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY - Osamělí

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, SSOGE, Sajlenti, jak chcete. Držitelé dvou žánrových Andělů, kteří nejpozději od přelomové desky „Themes“ sbírají v našich luzích a hájích pouze plusové body, až se nezainteresovanému člověku může zdát, že se stalo snad povinností každého tuzemského pisálka alespoň jednou v životě tuhle partičku pořádně podrbat za ušima. Přiznávám hned v úvodu, i přes spíše příznivý dojem z jejich dosavadní tvorby, vždycky mi ve výsledku cosi podstatného scházelo.

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGYJenomže „Osamělí“, samotnou kapelou v diskografii ocejchovaní jako počin neřadový, jsou jiné kafe. Pochopitelně zůstal nepříliš jistý zvuk, známý už z „Relic Dances“, tedy hodně nevýrazné bicí a naprskaná zkreslená kytara, vlastně i materiál jako takový doznal maximálně kosmetických změn, kouzelný proutek probuzení však rozhýbal jazyk. Kapela se totiž zkusila popasovat s mateřštinou, a aby toho nebylo málo, cvičně přihodila i něco polštiny. A světe, div se, písně jakoby rázem omyla živá voda, což je znát i z mnohem uvolněnějšího projevu zpěvačky Hanky Nogolové. Pravda, ještě ne úplně všude to má skupina pod kontrolou (kupříkladu polština v „Razem“ budí dojem úplně jiné řeči, pořád ale lepší, než trochu zbytečná anglická verze prodloužené „Look“), ale tam kde zaťala drápky pevně do dřeva (titulní osamělé truchlení nad náhrobními kameny, „Tańczyłabym“ jako ponuřejší sestřička polských BRATHANKI nebo proměnlivá „Tváří v tvář“) se to poslouchá jedna radost. Zvláštní zmínku si určitě zaslouží uchopení „Pohanské“ z autorské dílny producenta Tomáše Kočka, které sice jasně ukazuje, že „metalová“ kytara do ní byla přidána, jen aby se neřeklo, skladba samotná je však výtečná a kapele nadmíru sluší.

Takže ač neřadový, ukázal se letošní „slovanský“ pokus jako ten chrabrý princ Vilibald, čestný muž a šlechtic, který si bez bázně a hany proklestí cestu až ke spící krasavici a namísto drobných krádeží šperků se zajímá jen o její procitnutí. Sajlenti jsou totiž vzhůru, a ač „Osamělí“, jejich dnešní smutek a melancholie konečně nabírají potřebných hloubek. Alespoň tedy v uších recenzenta a pochopitelně bych se moc přimlouval, aby to tak zůstalo i pro příště.

P.S. CD s vkusným papírovým obalem obsahuje i velice podařený klip ke skladbě „I Would Dance“ a dva naprosto nezajímavé a nudné remixy písně „Lonely“, o jejichž jiné úloze, než natažení celkové stopáže o dalších deset minut, moc pochybuji. Každopádně si tyto dovolím ignorovat a do výsledného dojmu a hodnocení počítám jen s mrazivými pohyblivými obrázky.

 45

Darkmoor

Verdikt

Myslíte že k "folklóru" patří angličtina? Já si to nemyslím a SSOGE mi tímhle CD dávají za pravdu. Aneb "jak rozkvést do krásy", i takhle by se (přes slušnou stopáž ve své podstatě) EPčko "Osamělí" klidně mohlo jmenovat.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
8,3 / 10
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Stopáž: 51:27

Produkce: Tomáš Kočko
Studio: Šopa, LŠU Veselí n. M., Indies

www.ssoge.com

Sestava

Skladby

  1. Osamělí
  2. Tańczyłabym
  3. Pohanská
  4. Look
  5. Razem
  6. Tváří v tvář
  7. Lonely - Sayko remix
  8. Lonely - Elektrabel remix
  9. I Would Dance - videoklip

Diskografie

Smutnice (2018)
Návaz (2011)
Osamělí (2006)
Relic Dances (2004)
Themes (2000)
Behind The Shadows (1998)
Iron (1996)
...Amber Sea (demo) (1996)
Apotheosis (demo) (1995)

Jiné pohledy

8 / 10
"Relic Dances" je příkladem zrajícího alba. Ač vrásky na jeho sličné tváři vidím dodnes, přesto se do hlubin folklórních dumek stále vracím rád. I z toho důvodu mi ozva v podobě EP "Osamělí" připadá velice sympatická, do značné míry i proto, že se kapela odvážila využít slovanských textů. Čeština i polština korespondují s "relicdancovskými" skladbami náramně. Kvalitu polských textů posoudit nemohu, české jsou velice slušné. Ne velkolepé, ale rozhodně příjemné. Díky novému slovnímu doprovodu zní i skladby o chlup jinak, jakoby více folklórněji, lehčeji, sdílněji. To je oproti řadovce o malý kousek povyšuje. Naprosto vyjímečnou záležitostí je "Pohanská", skladba převzatá z alba "Poplór" producenta desky Tomáše Kočka. Podle mého je tohle cestička, kudy by se mohli Silenti i nadále ubírat. Směrem k větší propracovanosti, rafinovanější směsici folklóru a metalové výbušnosti. Naopak absolutně mě neoslovily dva závěrečné remixy... nicméně já remixy jako takové prostě nemusím. Malou kaňku na kráse vidím i v trochu přebytečné "Look", jenže i tu vypulíruje výtečný videoklip k "I Would Dance". Dobrá investice.
Marigold | 10. října 2006

 

8,5 / 10
"Osamělí" dáva odpovede na otázky, ktoré mi napadli po vypočutí "Relic Dances". SSOGE na ňom totiž priniesli fantastický a originálny materiál, ktorému však pri adekvátne prísnom hodnotení čosi chýbalo.

Čeština (resp. slovanský jazyk): Zvládnuť frázovanie pomalých skladieb je síce výzva, ktorú SSOGE zatiaľ nezvládli úplne na sto percent, napriek tomu však skladby podomácnením jazyka získali neuveriteľnú silu. Snáď to nebol iba jednorázový pokus.

Vyššia koncentrácia silných nápadov: Počuť tu to najsilnejšie z "Relic Dances". Napriek opakovaniu niektorých skladieb, "Osamělí" je EP iba po technickej stránke. Po hudobnej stránke ide o plnohodnotný, dostatočne obohacujúci materiál.

Jediným jeho nedostatkom zostávajú posledné dva remixy. Zaujímavé sú totiž len v kontexte samotných SSOGE. Na samostatnom "elektronickom" poli zrejme neobstoja, budú maximálne priemerné.

Vrchol albumu naopak prichádza pri "Pohanskej". Presne takto si predstavujem dokonalé splynutie Kočkovho folklóru s metalovou aurou partie okolo Radeka Hajdu. Naozaj dúfam, že sa ďalší album SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY ponesie presne v takomto duchu plného využitia potenciálu všetkých zainteresovaných. Držím palce a už teraz sa teším!
V-dur | 28. srpna 2006