GADGET, UPRISE - Nitra, naOZZaY - 10. septembra 2006

GADGET, UPRISE - Nitra, naOZZaY - 10. septembra 2006

GADGET, UPRISE - Nitra, naOZZaY - 10. septembra 2006

GADGET, UPRISE - Nitra, naOZZaY - 10. septembra 2006

Toto je grindcore, aký mám rád! Presne táto myšlienka mi jediná zostala v hlave po nemilosrdnom zvukovom čistení mozgov v podaní majstrov hluku z Česka a Švédska. Našinec si už pomaly snáď aj začne myslieť, že žije v civilizovanej krajine, kde sú kvalitné koncerty na dennom poriadku. To piatkové popoludnie si kľudne vykračujem ulicami môjho večne zaspatého rodného mesta, keď v tom mi do oka padne nenápadný plagát. GADGET v Nitre? Tí GADGET, ktorí v nezabudnuteľnom dvojbloku s výbornými TEXTURES vytriasli dušu z tela návštevníkom minuloročného Brutal Assaltu? Nepremýšľam ani sekundu... a idem!

UPRISENedeľa veru nie je najšťastnejší deň na usporiadanie koncertu. 32 platiacich divákov ide s najväčšou pravdepodobnosťou na konto práve tomuto faktu v kombinácii s nedostatkom času pre lepšiu propagáciu zo strany usporiadateľov – o celej šnúre sa rozhodlo doslova o päť minút dvanásť. V malom nitrianskom klube však dokáže aj takýto počet ľudí vytvoriť dobrú atmosféru – presne toho som bol svedkom pri prvej zastávke mini turné „Blast Over Europe“ grindovej dvojky UPRISE a GADGET. Začalo sa takmer na minútu presne, čo sa mi v naOZZaY naozaj stalo prvýkrát. Jeden z usporiadateľov zavelil „vypněte to, jdeme hrát“, DVD „Live In Memphis“ od JUDAS PRIEST na veľkej plachte a viacerých obrazovkách v klube splnilo úlohu zábavnej predkapely a na malom pódiu sa začali všetci čerti ženiť. UPRISE nie sú žiadni začiatočníci, čo bolo veru sakra počuť a vidieť! Kapela zložená z veteránov českej grindovej scény, ktorí si svoje odkrútili v známych spolkoch ako AHUMADO GRANUJO, INTERVALLE BIZZARE alebo ALIENATION MENTAL, produkuje rezko odsýpajúci grindcore sympatizujúci s technickou precíznosťou severskej školy, no na svoje si určite prídu aj priaznivci živelnosti veteránov ako NAPALM DEATH či TERRORIZER. Inštrumentálne kvalitne zvládnutý masaker s poslucháčsky príťažlivými aranžmánmi prechádzajúcimi zo zdrvujúcich sypačiek plynulo do stredného tempa a punkom nasiaknutých pasáží bol korunovaný výkonom frontmana Puttiho. Ten zo seba vydal na priestore dvoch metroch štvorcových snáď trikrát toľko energie ako Barney Greenway na veľkom pódiu tohtoročného Brutálu. V polovici krátkeho setu už lapal po dychu, nepomáhali ani povzbudzujúce výkriky „hobluj!“, ozývajúce sa z nadšeného publika. Napriek očividne zanedbanej kondičnej príprave pred náročným turné sa jeho práca s mikrofónom nedá hodnotiť inak, ako vyslovene pozitívne. UPRISE do nás naprali zásobník vlastných skladieb v závere ozdobený, ak ma uši neklamali, coverom „United Forces“ od S.O.D., pochvalu si zaslúžia aj za perfektné tričká, špeciálne vyrobené pri príležitosti šnúry s rešpektovanými švédskymi kolegami. Som hrdým majiteľom jedného z nich!

GADGETDuševne vyrovnaný jedinec vraj dokáže intenzívne prežívať radosť z konkrétnej udalosti maximálne po dobu deväťdesiatich minút. GADGET sú kvalitní psychológovia, túto hranicu prekročili v rámci celého dvojkoncertu maximálne o štvrťhodinku. Možno aj preto som si ten večer tak vychutnal – jednoducho skončil v pravú chvíľu. Keď sa švédske hviezdy vychyteného extrémneho labelu Relapse Records chystali na svoj set, stál som v priestore pred pódiom úplne sám. Bolo zážitkom sledovať precíznosť šéfa kapely, bicmena Williama Blackmona pri zvučení napohľad jednoduchej zostavy bicích, ktorá vďaka dominancii veľkých činelov pripomínala sadu Awaya z VOIVOD. Spevák Emil Englund (nielen menom, ale i výzorom najšvédskejší zo Švédov - švédskejší ako všetky mäsové guľky, ktoré som kedy zjedol v obchodnom dome IKEA) zvolal „Slovakia, we´re about to begin“, tridsať divákov pricupitalo a repete minuloročného Brutal Assaultu, tentokrát v komornejšej, priam obývačkovej atmosfére, sa mohlo začať. Nebudem to tajiť, v priebehu takmer celého koncertu som čumel na Blackmona. Čo ten chlap (spôsobne, vystreto sediaci a s úsmevom na tvári) stváral za bicími, bolo niečo nevídané, neslýchané. Rýchlosť, drive, presný a tvrdý úder - dobrý bubeník je v tomto hudobnom štýle trištvrtina kapely, priaznivci ROTTEN SOUND vedia, o čom hovorím. V prípade GADGET to platí taktiež viac ako stopercentne. Ak si k tomu pripočítate vynikajúci zvuk (ten nechýbal ani chalanom z UPRISE), máte postarané o zážitok, ktorý si pochvaľovali aj melodickému metalu holdujúci návštevníci nitrianskeho koncertu. Kým UPRISE potešili pestrejším, pocitovo farebnejším hudobným výrazom, GADGET pôsobili profesionálnejšie, zomknutejšie, tvrdšie – šliapali ako dobre namazaný stroj. Predstavili aktuálny album „The Funeral March“, prevetrali celú diskografiu a nezabudli ani na najstaršie kúsky zo svojich začiatkov. Trikrát museli pridávať, kým ich fanúšikovia konečne pustili z pódia.

Áno, grindcore stále žije, prekoná aj tragický koniec slávnych NASUM - tí blázni z proto-grindovej kapely CRETIN mali v rozhovore o stave scény pre nemecký Rock Hard pravdu. A v mnohom za to vďačí práve takým skvelým bandám, akou je aj GADGET. Už túto sobotu hrajú GADGET a UPRISE v Prahe. Nenechajte si ujsť tento výnimočný zážitok!

Fotografie: Tomáš Rašo, www.incipitum.sk

 1

Rudi

Další informace