DUSK - Contrary Beliefs

DUSK - Contrary Beliefs

DUSK - Contrary Beliefs

DUSK - Contrary Beliefs

Pakistánsky „Perdition City“. Paralely s jemným soundtrackom k ceste mestom z dielne ULVER sa samé natískajú pri každom posluchu „Contrary Beliefs“. Táto, z diskografie DUSK vybáčajúca nahrávka (na to, že ide o jednorazový experiment, upozorňujú aj webové stránky dnes už znovu klasicky metalovej skupiny) útočí podobnými zbraňami: „ľudskou“, teplou elektronikou, pokľudnou atmosférou, pomalým a vláčnym tempom.

Ak sa pri počúvaní „Perdition City“ vynárajú myšlienky na nočnú cestu daždivým európskym mestom, „Contrary Beliefs“ vás prenesú do tmavého Karáčí. Vplyvov miestnej kultúry sa do drážok cédéčka dostalo nemálo, ale akási „mestská nočná atmosféra“ ostáva spoločným menovateľom. Koniec koncov svet je stále menší a menší a mestá po celej zemeguli sú stále rovnakejšie a rovnakejšie. „Modern Day Tragedy“ či „Ladder Of Regret“ pripomenú Vangelisov soundtrack ku kultovému Blade Runner – teda ďalšie dielo operujúce s podobnými výrazovými prostriedkami (a rovnako plné dažďa v mestských kulisách). „The King Laughed Endlessly“ sú opäť do poslednej bodky ULVER tesne pred začiatkom „glitchového“ obdobia svojej kariéry.

DUSK

„Contrary Beliefs“, po hudobnej stránke kompletne dielo Ismaila Sumroo (duša DUSK, Babar Shaikh, sa stará tradične len o vokály a „idey“), našinca prekvapí hlavne svojou technickou kvalitou. Mnohovrstvová hudba netrpí žiadnymi známkami amatérizmu, po zvukovej stránke nemá ďaleko k dokonalosti (k nej jej chýba snáď len moment prekvapenia, výraznejší odtlačok individuality), to isté sa dá povedať o Babarovom silnom, hlbokom speve. Akékoľvek porovnanie s nielen kritikou prijatou „Jahiliou“ je zbytočné – okrem hlasu a krajiny pôvodu sa zmenilo všetko.

Ťažiskom (a zároveň vrcholom) dosky je deväťminútová „Strange Sleep Sequence“, deadcandanceovský mix všetkých vplyvov, ktoré sa na „Contrary Beliefs“ dajú vystopovať, od čakanej world music po kvalitnú, agresivity prostú elektroniku z ambientnej časti spektra hudby „made by mašinky“. Od vo vkusnom čiernobielom digipaku zabaleného CD nečakajte nič viac, než dychom exotiky šmrncnutú hudbu na kľudný, odpočinkový posluch – ale ani nič menej. Jedna z podarených položiek katalógu na podobné rarity sa čoraz viac špecializujúceho labelu Epidemie Records.

 8

Thorn

Verdikt

Pakistánsky "Perdition City".

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,2 / 10

Další informace

Stopáž: 42:48

Produkce: DUSK
Studio: Pyodefekt Laboratory, Karáčí, Pakistan

www.duskhorde.com

Sestava

Skladby

  1. I Shiver
  2. National Suicide Toll
  3. Modern Day Tragedy
  4. Karachi Circus
  5. The King Laughed Endlessly
  6. Dreams Alight
  7. Ladder Of Regret
  8. Gray District Morgue
  9. The Dead Visionary
  10. Strange Sleep Sequence
  11. Spine Of Man (Version 0.1)

Diskografie

Contrary Beliefs (2006)
Jahilia (2003)
Hearts Of Darkness, Anthology 95-02 (2002)
My Infinite Nature Alone (1999)
DiverifiedSymfonikArt (promo) (1998)
Where Dreams Bleed (promo) (1996)
Casketize (demo) (1995)