SATYRICON, KEEP OF KALESSIN, INSOMNIUM - Praha, Abaton - 8. října 2006

SATYRICON, KEEP OF KALESSIN, INSOMNIUM - Praha, Abaton - 8. října 2006

SATYRICON, KEEP OF KALESSIN, INSOMNIUM - Praha, Abaton - 8. října 2006

SATYRICON, KEEP OF KALESSIN, INSOMNIUM - Praha, Abaton - 8. října 2006

Metal opět začíná lákat čím dál více lidí. Pádným důkazem byl zcela zaplněný Abaton, o který se postarala trojice severských kapel na čele s norskými SATYRICON. Ne tedy, že by tohle jméno nebylo dostatečně zavedené, ale přiznejme si, že ještě před pár léty by přítomnost Satyra a spol. takovou vlnu diváckého zájmu nevzbudila. Nehodlám polemizovat o tom, zda-li je to způsobeno nespornými kvalitami aktuálního alba „Now, Diabolical“, či vzestupným zájmem o metalovou muziku, který můžeme pozorovat už několik posledních měsíců.

INSOMNIUMO to, abychom celý večer nebyli naladěni jen na blackovou vlnu se postarali finští INSOMNIUM, kteří však navzdory svému původu drhnou melodický death švédského střihu. Z mého pohledu se jednalo o ryze konvenční, standardní a nikterak originální záležitost. Zároveň je však potřeba dodat, že se to neposlouchalo úplně zle a nejeden melodický motiv působil příjemným dojmem. Kapela si hlavně užívala už v té době zaplněného sálu a jako zahřívací kolo byla finská čtveřice ideální.

KEEP OF KALESSINVystoupení norské black metalové úderky KEEP OF KALESSIN potvrdilo jeden smutný fakt, a sice že většinu black metalových koncertů, které jsem viděl, zabíjel nekvalitní zvuk. Nesporné přednosti výborného alba „Armada“ tak zůstaly skryty někde pod povrchem a těm, jenž desku dosud neslyšeli zbývaly v té zvukové kouli alespoň nejvíce slyšitelné (alespoň tedy na mém místě) Vylovy ultrarychlé bicí. Z mrazivých melodií a zničujících kytarových riffů tak nezůstalo bohužel zhola nic a je to určitě škoda, protože KEEP OF KALESSIN rozhodně patří k tomu lepšímu, nebo dokonce možná i k nejlepšímu, co současná severská black metalová scéna může nabídnout.

Zato SATYRICON si na zvuk rozhodně nemohli stěžovat. SATYRICONJejich vystoupení nejen díky němu patřilo k výborným a veskrze zábavným zážitkům, kvůli kterým se vyplatí podobné akce navštěvovat. Charismaticky působící frontman Satyr ihned po příchodu na pódium zahodil masku zlého muže, známou hlavně z fotografií kapely a neskrývaně si užíval nadšené reakce velice početného publika. To kromě pecek z aktuální desky dostalo i štědrou nadílku v podobě nejedné osvědčené hitovky ze starších alb SATYRICON, takže jejich set působil jako směsice black metalové ortodoxie a „černokněžnického“ rock’n’rollu, kterým se Norové presentují v současnosti. Několikrát dochází i na obligátní skandované „hej, hej, hej…“, k čemuž se jako nejideálnější ukázala prostá, leč velice chytlavá rytmika nových skladeb („K.I.N.G.“ budiž typickým příkladem). Kromě kvalitního zvuku a repertoáru SATYRICON k velmi příjemné atmosféře večera napomohl i fakt, že kapela své vystoupení nepojala v ryze chladném profesionálním duchu, ale naopak se na pódiu neskrývaně bavila. SATYRICONBavili se i fanoušci, kteří se pochopitelně nehodlali smířit s prvním, ba dokonce ani s druhým odchodem kapely z pódia, aby pak v závěrečném přídavku obdrželi „sladkou“ odměnu – skladbu „Mother North“ z alba „Nemesis Divina“ (1996).

Myslím, že zdaleka nebudu sám, když prohlásím, že koncert SATYRICON byl výborným a zároveň ideálním uvítáním podzimu, který již definitivně zavítal do našich krajů. Musím se opět vrátit ke své myšlence ze začátku tohoto reportu a vyjádřit spokojenost nad tím, že metalové akce se těší stoupající návštěvnosti, což pochopitelně kromě spokojenosti pořadatelů dokáže přispět i k výborné atmosféře koncertu. K přesně takové, jaká panovala v onu říjnovou neděli v Abatonu.

 16

Dalas

Další informace

Jiné pohledy

Tak i já přispěji trochou do pekelné mlýnice, protože koncert SATYRICON jsem si po tak výtečných albech jako "Volcano" nebo "Now Diabolical" prostě nemohl nechat ujít. Pražský Abaton je místem, které mi evokuje ideální prostor, jaký si zřejmě ve své fantazii představují američtí filmový tvůrci pro východoevropský noční rockový klub, který slouží na periférii Prahy pouze jako záminka ruské mafii pro zakrytí masivního praní tvrdých drog. Jedová chýše mohla být však tuto neděli ještě o nějaký kus větší. Zatímco první INSOMNIUM ve mně nezanechali prach žádný dojem a svůj průměrný melodický death odehráli, tak nějak aby se neřeklo, KEEP OF KALESSIN utočili ostrými a svou show z mého pohledu zvládli v mezích spokojenosti. Nečekal jsem nic, takže ani k zklamání nedošlo. Hlavní hvězdy večera SATYRICON jsou však jiná třída a zvláště jejich novější repertoár je jako dělaný pro živé performace. Úderný rock ´n´roll, černý jako uhlí z bezedných nalezišť slezského pohraničí vypaloval ohnivá stigmata do tváří návštěvníků vyprodaného koncertu. Jsem rád, že se SATYRICON v novější tvorbě vzdálili patetické, rychlé formě black metalu, jakou před mnoha lety sami reprezentovali a i dnes mnoho jiných reprezentuje. Strhující rocková show řízená mefistem Satyrem a jeho nohsledem Frostem tak postrádala snad jen nažhavené holky v klecích zavěšených nad pekelnou branou.
Stray | 11. října 2006

 

Do abatonské továrny jsem rozhodně odcházel v naději velmi nevšedního koncertního zážitku, přesto musím přiznat, že vystoupení norské legendy SATYRICON dokázalo má nemalá očekávání ještě o pořádný kus překonat. Předehry před hlavními hvězdami večera však svůj den rozhodně neměly. Jistě, INSOMNIUM „from fucking Finland“ předvedli standardní melodicko death metalovou performanci (jen škoda toho věčného, typicky finského trylkování), která rozhodně neurazí, leč v žádném případě ani neohromí. Následující kapela, tedy KEEP OF KALESSIN, byla mnohými pasována na černého koně tour, mě osobně však vůbec nepřesvědčila. Norové se nemohli pochlubit ani přízní zvukaře, jenž jim dopřál až přehnaně sytý soud, ve kterém složitější skladby z výborného alba „Armada“ prostě neměly šanci vyniknout. Velká škoda, neb na vystoupení KEEP OF KALESSIN jsem se opravdu těšil. Vše negativní je však zapomenuto hned s prvními tóny „The Pentagram Burns“. SATYRICON disponovali skvělým zvukem, ve kterém perfektně vynikly jak rock´n´rollové hitovky z novinky „Now, Diabolical“ („K.I.N.G.“, „That Darkness Shall Be Eternal“, titlesong…), tak staré blackové sypanice z alb předešlých, konkrétně třeba „Forhekset“ nebo „Supersonic Journey“. Samotný závěr pak patřil skladbě z těch nejvíce klasických, a sice kouzelné „Mother North“ z kultovního eposu „Nemesis Divina“. Skvělý, energií přetékající koncert, charismatická dvojice Satyr (mimochodem neustále obcující se svým rohatým mikrofonem) a Frost předvedla ve světle rozžatých svícnů set, na který se jen tak nezapomíná. Třeba mě osobně heslovitý refrén „Now, Diabolical“ rezonuje v hlavě ještě dnes, třetí den po abatonském defilé.
Reaper | 11. října 2006