AHAB - The Call Of The Wretched Sea

AHAB - The Call Of The Wretched Sea

AHAB - The Call Of The Wretched Sea

AHAB - The Call Of The Wretched Sea

Nemecké doom metalové príšery AHAB to s tou svojou posadnutosťou príbehom Hermana Melvilla mierne preháňajú. Dosahuje takmer podobné rozmery ako túžba kapitána rovnakého mena zabiť bieleho veľrybieho krásavca Moby Dicka. Nestačilo im minuloročné épéčko „The Oath“ (vydané špeciálne pri príležitosti fajnšmekerského festivalu Doom Shall Rise), starý známy literárny príbeh zhudobnili na ploche viac ako hodinového debutového albumu „The Call Of The Wretched Sea“. Keďže sa v AHAB nerealizujú žiadni začiatočníci, ale členovia pomerne známych a zabehaných formácií MIDNATTSOL a ENDZEIT, ide o zhudobnenie na primeranej kvalitatívnej úrovni. Prekvapujúco nielen po stránke produkcie a zvuku, ale aj nápadov a ich inštrumentálnej podoby.

AHAB„German Funeral Doom“ je nálepka, ktorou sa táto kapela honosí a treba jedným dychom dodať, že právom – ide o priliehavé a presné označenie. Ak si však myslíte, že nemecká kapela v tomto obore jednoducho nemôže byť zaujímavá, ste na omyle. AHAB hrajú rovnako pútavo a inšpiratívne ako ktorákoľvek vychytená doomová prašina napríklad zo stajne britských Rise Above Records. Sú proste rovnakou výnimkou potvrdzujúcou pravidlo ako ich krajania THE OCEAN na poli brutálneho emo-hc-metalu. AHAB na svojom debute nikoho nešetria, s ničím sa nemaznajú. Väčšina skladieb presahuje dĺžku desiatich minút, v priebehu ktorých vás čakajú riadne drsné hlukové masáže. Základom všetkého je masívna vlna hutného zvuku valiaca sa v ultra pomalom tempe bicích, vyšperkovaná minimalistickými gitarovými vyhrávkami a klávesovými plochami dokresľujúcimi patričnú „morskú“ atmosféru. Nie je núdza o vskutku impozantné melódie, miestami dokonca ani o zmenu tempa – samozrejme v primeraných medziach, zo slimačieho na korytnačie. Brutálnym záhrobným vokálom sú však deklarované texty o úplne inom zvieratku. Moby Dick a lov na neho sú hlavnou témou nielen podareného obalu. Kapela si dokonca od Melvilla požičala slová k poslednej skladbe „Ahab´s Oath“.

Je to muzika, na ktorú musíte mať čas a najmä tú správnu náladu. Jesenné či zimné večery, teplo domova, dobrá kniha (nemusí to byť hneď „Moby Dick“) v jednej ruke, čaj v druhej a k tomu zvuková koláž od majstrov AHAB. Úplne ideálna kombinácia. Ešte lepšia by možno bola naživo v klube – predkapela AHAB, hlavné hviezdy THE OCEAN. To by bol koncert! Mám veľmi rád obe posádky týchto skvelých nemeckých námorníkov.

 12

Rudi

Verdikt

Moby Dick a jeho zvuková podoba. Temná, so zaujímavou atmosférou, vo veľmi pomalom tempe. Jednoducho doomová.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Stopáž: 67:21

Produkce: Stephan Adolph, Chris R. Hector, Daniel Droste
Studio: Sound Art Design - Stephan Adolph

www.ahab-doom.de

Sestava

Skladby

  1. Below The Sun
  2. The Pacific
  3. Old Thunder
  4. Of The Monstrous Pictures Of Whales
  5. The Sermon
  6. The Hunt
  7. Ahab´s Oath

Diskografie

The Divinity Of Oceans (2009)
The Call Of The Wretched Sea (2006)
The Oath (EP) (2005)