BEYOND FEAR, VICIOUS RUMORS, COURAGEOUS - Viedeň, Planet Music – 2. novembra 2006

BEYOND FEAR, VICIOUS RUMORS, COURAGEOUS - Viedeň, Planet Music – 2. novembra 2006

BEYOND FEAR, VICIOUS RUMORS, COURAGEOUS - Viedeň, Planet Music – 2. novembra 2006

BEYOND FEAR, VICIOUS RUMORS, COURAGEOUS - Viedeň, Planet Music – 2. novembra 2006

Tim „Ripper“ Owens využil tvorivú pauzu svojej domovskej skupiny ICED EARTH na to, aby rozbehol svoju vlastnú kapelu. Hoci BEYOND FEAR majú na konte len jeden album, vydavateľstvo SPV pre nich v rámci propagácie pripravilo rovno headlinerské turné s príznačným názvom A Lesson In Metal Tour 2006. O tom, ako taká lekcia vyzerá, sa mohla presvedčiť približne stovka ľudí, ktorá vo štvrtok večer merala cestu do obľúbeného viedenského klubu.

BEYOND FEARKoncert otvorili pomerne neznámi COURAGEOUS z nemeckého Frankfurtu, ktorých kariéru naštartovala v roku 2000 výhra súťaže organizovanej časopisom Rock Hard o najlepšiu skupinu bez zmluvy. Zatiaľ čo v rodnom Nemecku sa už môžu pýšiť fanúšikovskou základňou, v Rakúsku vystupovali po prvýkrát. Odzrkadlilo sa to aj na vlažných reakciách hŕstky prítomných. Skupina by si rozhodne zaslúžila viac. Na pódiu dominoval charizmatický spevák Chris Staubach, ktorý ľavou zadnou zvládal frontmanské povinnosti. Nebol to len jeho spevácky výkon, ktorý pútal pozornosť, ale aj jeho jednoduchý, ale o to účelnejší imidž. Odetý do čierneho dlhého kabáta, s latexovými rukavicami s voľnými prstami, vybavený priezračnými šošovkami v očiam pôsobil, akoby práve prišiel zo záhrobia. Hudba COURAGEOUS sa nedá jednoznačne zaškatuľkovať, pohybuje sa na hranici power a thrashu a občas si požičia prvky aj z iných metalových štýlov. Skladby vkusne odrážajú prelínanie tradičného a moderného metalu, čo im dodáva rozmanitosť. Na záver odohrali cover verziu od BEATLES, „Yellow Submarine“, upravenú do veľmi originálnej podoby. COURAGEOUS nielenže pripravili pôdu pre svojich kolegov, ale postarali sa aj o nečakané, ale o to príjemnejšie prekvapenie večera.

BEYOND FEARPomerne krátka prestávka stačila na úpravu pódia, pričom na zvučení nástrojov sa okrem dvoch technikov podieľali aj niekoľkí členovia predkapely. VICIOUS RUMORS sú druhou kapelou, ktorá sprevádza BEYOND FEAR na ich európskom turné. Kapela má za sebou bohatú, niekoľkoročnú históriu a v tomto roku vydali jedenásty album v  poradí s názvom „Warball“. Napriek tomu, že patria k tomu najlepšiemu, čo ponúka US power metalová scéna, nikdy sa im nepodarilo skutočne preraziť do prvej ligy. Priznám sa, že aj ja som mala s touto skupinou do činenia prvýkrát až na tomto koncerte. Čo však bolo fajn, ľudí predsa len nakoniec pribudlo a vytvorili skvelú kulisu rovnajúcu sa minimálne do polovice plnému klubu. VICIOUS RUMORS nám od prvej skladby ponúkli svoj našľapaný a chytľavý power metal, ktorý okamžite nútil hýbať sa do rytmu. Avšak pri druhej alebo tretej skladbe sa u basgitaristu objavili technické problémy. Nútenú prestávku vyplnil najprv spevák James Rivera, neskôr roztlieskávaním a sólovaním Geoff Thorpe. Keďže problémy pretrvávali, bez akejkoľvek veľkého dohadovania sa prenechala kapela priestor bubeníkovi Larrymu, rodenému showmanovi, aby rozhecoval ľudí svojím bubeníckym sólom. Iná skupina by na takomto výpadku pohorela a už by nedokázala rozbehnúť koncert na plné obrátky. VICIOUS RUMORS však z tejto situácie vykľučkovali bez ujmy na zdraví. Zostava kapely sa neustále mení, takže po nahratí novinky „Warball“ už neostal zase kameň na kameni. Zatiaľ čo na albume figuroval na gitarovom poste Brad Gillis, známy spoluprácou s Ozzym Osbourneom, na koncertoch ho nahradil nenápadný mužík s ryšavými kučeravými vlasmi Thaen Rasmussen. Jednoznačne veľkou výhrou pre kapelu je James Rivera, vzrastom nevysoký, ale spevák so zlatom v hrdle. Z pôvodnej zostavy ostal vlastne už iba gitarista Geoff Thorpe, ktorý si hranie maximálne užíval a občas sa prihovoril aj fanúšikom. Zostavu okrem už spomínaného Larryho uzatvára basgitarista Stephen Goodwin, najväčší fešák v kapele, ktorý si je toho aj náležite vedomý. Na pódiu hádzal pózy jednu za druhou, ale našťastie nie na úkor basgitary. Hoci VICIOUS RUMORS predstavovali tiež len predkapelu, fanúšikovia ich nemohli nechať odísť bez prídavku. Vrátili sa teda ešte raz v plnej sile s jednou skladbou, na viac zrejme neostal čas. Škoda, že kapela si nevychutnala potlesk dlhšie, ale bez veľkého lúčenia sa pobrala hneď do zákulisia. Avšak, čo bolo milé, po koncerte ich bolo možné vidieť ako sa zabávajú medzi ľuďmi.

BEYOND FEARPrekvapivý úkaz nastal počas koncertu BEYOND FEAR, keď sa dobrá polovica ľudí niekam vytratila a headlinerov si vychutnalo len maličké množstvo skalných. Hoci reklama na BEYOND FEAR bola postavená, ako inak, na frontmanovi Ripperovi, ako spevákovi ICED EARTH a ex-JUDAS PRIEST, predsa len ide o veľmi mladú skupinu, ktorú ešte mnohí ani nezaregistrovali. Tima Owensa som videla naživo s JUDAS PRIEST v časoch albumu „Jugulator“, takže som mala možnosť porovnávať. Neviem, aký bol Ripper vo svojej bývalej kapele WINTER’S BAYNE, ale post v BEYOND FEAR mu naozaj sedí. Nie je tu naňho vyvíjaný žiadny tlak, čo sa odráža na jeho výkone. Spieva úplne prirodzene, ešte aj halfordovské výšky ťahá bez najmenšieho zaváhania a námahy. Myslím, že až tu sa naplno prejavili jeho spevácke kvality. Vidieť ho naživo v takejto forme je skutočný zážitok Čo sa týka pohybu, patrí skôr k tým statickejším frontmanom. Počas gitarových sól sa prechádzal do kola ako agresívna šelma, alebo predvádzal boxovanie proti neviditeľnému súperovi. Až na jednu skladbu odohrali BEYOND FEAR celý album. Keďže s tým by na poriadny set nevystačili, vypomohli si coververziami od METALLICA (v „Master Of Puppets“ sa Ripper  k slovu nedostal), ICED EARTH („Red Baron“), JUDAS PRIEST, BLACK SABBATH a MOTÖRHEAD. V „Ace Of Spades“ prenechal Tim priestor gitaristovi Johnovi Comprixovi. Druhý gitarista Dwane na turné chýba, lebo je vraj príliš pohodlný a život na turnému mu veľmi nevoní.

Koncert prebehol v takmer rodinnej atmosfére, ešte aj dvaja ochrankári spokojne pokyvkávali hlavami do rytmu. Hudba mala na nich dokonca taký blahodárny účinok, že nás nechali fotiť o jednu skladbu dlhšie, ako býva zvykom. BEYOND FEAR sa tvárili po koncerte spokojne, aj napriek nízkej návštevnosti. Podobne ako ich kolegovia, aj oni sa rozpŕchli medzi fanúšikov. Neponáhľali sa, pretože na druhý deň mali deň voľna kvôli zrušenému koncertu v rakúskom meste Wörgl.

Playlist: „And... You Will Die“, „The Faith“, „Save Me“, „Your Time Has Come“, „Flight Of Icarus“, „The Human Race“, Medley, „My Last Words“, „Ace Of Spades“, „Words Of Wisdom“, I Don’t Need This“, „Black Sabbath“, „Coming At You“, „Telling Lies“, „Scream Machine“.

 3

Petra