NEGURĂ BUNGET - Om

NEGURĂ BUNGET - Om

NEGURĂ BUNGET - Om

NEGURĂ BUNGET - Om

Jedno nemožno NEGURĂ BUNGET uprieť: z prvého rumunského blackmetalového zoskupenia vôbec sa za pár rokov vyšvihli do európskej triedy, pod krídla malého, ale rešpektovaného labelu Code666. Istú, sčasti iracionálnu fascináciu zachmúrenými Temešvárčanmi priznáva aj autor recenzie: vynikajúca výtvarná stránka albumov, rozumná dávka žánrového klišé či akási aura exotiky spôsobili, že mám NEGURU jednoducho rád – i keď, popravde, ani adorovaný „’N Crugu Bradului“ žiadna sláva nie je. Vydarené EP „Inarborat Kosmos“ prehlušilo dojmy z nemastného-neslaného vystúpenia na desiatej edícii Brutal Assaultu, no i tak som bol rozhodnutý „Om“ nechať preplávať bez povšimnutia.

Spravil by som chybu: NEGURĂ BUNGET natočili jednu z najlepších blackmetalových dosiek posledného obdobia, doplnili ju o DVD a komplet zabalili do krásneho obalu, ktorými je Code666 konieckoncov preslávený.

NEGURA BUNGETŤažko zameniteľný, typický zvuk NEGURĂ BUNGET (koľko dnešných blackmetalových spolkov si s nikým nepomýlite?) predstavuje kontinuitu s ich predošlou tvorbou. Kým „’N Crugu Bradului“ bol tématickým albumom, krútiacim sa okolo štyroch ročných období, „Om“ je postavený na čísle o jednom väčšom. Koncept „Om“, odkrytý skupinou v rozhovore obsiahnutom na DVD, je inak pre poslucháča takmer nebadateľný, jeho prítomnosť naznačuje len zovretosť albumu, jeho hudobnej i výtvarnej stránky.

Po obligátnom, no pôsobivom intre nasleduje jadro albumu, takmer štvrťhodinová skladba „Ţesarul de lumini“. Ťažko povedať, prečo je tak dobrá: zrejme preto, že napriek tomu, že nevybočuje zo žánrových mantinelov, obsahuje dostatok neotrelých nápadov, nabalených na ústredný, bzučivý riff. Napriek tomu, že slovo „atmosféra“ (pričasto používané ako bianko ospravedlnenka na skladateľskú bezradnosť) nemám rád, musím priznať, že pri počúvaní „Ţesarul de lumini“ je jednoduché nechať sa uniesť a prelietať v mysli nad hustými tmavými karpatskými lesmi, presne tak, ako v klipoch na DVD časti „Om“. Zámer, ktorého realizácia funguje sama od seba.

Členovia NEGURĂ BUNGET sami priznávajú, že termín black metal ostane vždy prepojený s ich tvorbou, i keď sa jej snažia dodať nemenej hodnotnú myšlienkovú stránku či filozofický koncept. Imidž kapely je pritom oprostený od všetkých iritujúcich žánrových stereotypov, absentujú warpainty, pentagramy, antikresťanská či (prehnane) národná symbolika. I tak pôsobí NEGURĂ BUNGET v dobrom slova zmysle tradične a sympaticky staromilsky, akoby vychádzajúc priamo z koreňov, ktorých jednotlivé vplyvy sú jasne vystopovateľné i s odstupom času. Na výslednom dojme sa podieľa aj výhradné používanie rumunštiny, dodávajúce skladbám akýsi závoj tajomnej nepreniknuteľnosti a nepretrhnuteľného puta s miestom vzniku.

Jedným z mála záporov „Om“ je jeho dramaturgická nevyváženosť: po vynikajúcej prvej štvrtine albumu (hneď treťou skladbou je výborné zvoľnenie „Primul Om“, bezprostredne nasledovaná klipovkou „Cunoaşterea tăcută“) prichádza útlm v podobe až príliš neinvenčných čiernokovových nášupov, len zriedka ozvláštnených ľudovými nástrojmi a netradičnými intermezzami. Napriek tomu je „Om“ jeden z minima albumov, ktoré dokážu poskytnúť mimoriadnu kvalitu v tak vylúhovanom štýle, akým atmosférický blackmetal je – a dosahuje méty, o ktoré sa snažia mnohé ďalšie, pohanstvo, folklór a svoj pôvod milujúce kapely.

V dobe, keď sa ani niekdajší králi žánru nedokážu priblížiť k nimi samými vytýčenej latke, NEGURĂ BUNGET pôsobí ako zjavenie – svojské, originálne i bez použitia experimentov, prepracované a, predovšetkým, poskytujúce majiteľovi disku „kompletný“ zážitok.

 40

Thorn

Verdikt

NEGURĂ BUNGET natočili jednu z najlepších blackmetalových dosiek posledného obdobia, doplnili ju o DVD a komplet zabalili do krásneho obalu.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
6,5 / 10
Čtenáři
8,5 / 10

Další informace

Stopáž: 67:12

Produkce: NEGURĂ BUNGET
Studio: Negura Music Studio

Obsah DVD:
1. "Cunoaşterea tǎcutǎ" - klip
2. "Norilor" - klip
3. "Primul OM" - slideshow
4. "III" - live
5. "Vǎzduh" - klip
6. "Bruiestru" - live v Bukurešti, Studio Rock, máj 2003
7. "IIII" - live v Zella Menhis, Shadow From The East Tour, apríl 2004
8. "Wordless Knoledge" - live v Mníchove, OM Tour, november 2005
9. "Negura Bunget" - interview, február 2006

www.negurabunget.com

Sestava

Skladby

  1. Ceasuri rele (intro)
  2. Ţesarul de lumini
  3. Primul Om
  4. Cunoaşterea tăcută
  5. Înarborat
  6. Dedesuptul
  7. Norilor
  8. De piatră
  9. Cel din urmă vis
  10. Hora soarelui
  11. Al doilea Om (outro)

Diskografie

Om (2006)
Inarborat Kosmos (EP) (2005)
'N Crugu Bradului (2002)
Măiastru Sfetnic (2000)
Sala Molksa (EP) (1998)
From Transilvanian Forests (demo) (1995)
Zîrnindu-să (1995)

Jiné pohledy

8 / 10
Ve svém hodnocení se jednoznačně přikláním na Thornovu stranu, neb i v mých očích je „Om“ vysoce nadprůměrným dílem, a to nejen v rámci atmo black metalové produkce. Vedle dramaturgické nevyváženosti, na kterou však již bylo v hlavní recenzi poukázáno (přeci jen je škoda, že po kouzelné „Cunoaşterea tăcută“ už nenásleduje žádné podobné představení), se mi nezdají poněkud utopené vokály a místy až příliš násilné roubování folklorní složky na surový black metalový podklad. Jinak je ovšem implementace lidových instrumentů ohromným plusem, stejně tak jako využití rodného jazyka, velmi impresivní Rumunštiny, která sama o sobě propůjčuje tvorbě NEGURĂ BUNGET nádech jakési mystičnosti, záhadnosti. Nové dílko „Om“ dává s přehledem zapomenout na předchozí záznam „'N Crugu Bradului“ (2002) a stává se jasným vrcholem diskografie karpatských samorostů. Jeden z těch vůbec nejlepších žánrových výlisků letošní sezóny, bez přehánění.
Reaper | 18. prosince 2006

 

5 / 10
Celkově nezajímavá nahrávka. Ani jednotlivé elementy, jako je zvuk, instrumentace či snaha o navození jakéhosi atmosférična, u mě žádné nadšení nevyvolávají. Před deseti lety by tomu možná bylo jinak. Dokonce ani Rudi je nechce pouštět a to je co říct!
Shnoff | 17. prosince 2006