CEREBRAL TURBULENCY - Crash Test

CEREBRAL TURBULENCY - Crash Test

CEREBRAL TURBULENCY - Crash Test

CEREBRAL TURBULENCY - Crash Test

S téměř stoprocentní jistotou poslední album s vokalistou Robinem pro nás tento rok ukuchtili ostravští CEREBRAL TURBULENCY. Jeho odchodu (o jehož důvodech se dočtete na stránkách kapely) je škoda, protože směr, kterým se „cerebrálové“ hodlají ubírat, se jeví jako velice perspektivní. Stupínek po stupínku, čili od alba k albu kráčeli směrem k dnešnímu zvuku. Postupné shazování grindové škatulky nebylo činěno nikterak násilně, právě naopak, hudební metamorfóza byla pozvolná a přesně načasovaná. Nedá se říct, že by se Ostraváci nyní úplně vykašlali na své kořeny. Svoji drtící minulost nehodlají nijak popírat. Nyní však mnohem více než kdy předtím touží po rytmické pestrosti a modernímu zvuku. K tomuto účelu výborně poslouží již mnohokrát velmi dobře osvědčené zapojení „těch správných“ postupů z jiných žánrů. V tomto případě hovořím hlavně o hardcore. Dnes toliko moderní a hojně využívané prolínání metalových žánrů právě s hc našlo uplatnění i zde. Očekávání nějakého dalšího metalcoreového extraktu však nechte doma, CEREBRAL TURBULENCY více než módní metalové kapelky připomenou spíše klasiky NAPALM DEATH. A to jak svým nesmlouvavě extrémním přístupem, tak hlavně stavbou písní s důrazem na neustálé rytmické zvraty. To jsou atributy, na kterých kapela staví a které jí hlavně jdou k duhu. Oprávněnou námitku, že tohle všechno už to jednou bylo, lze bez problémů odpálkovat tvrzením, že „Crash Test“ (vskutku výstižný název) pozvedává nad úroveň průměru hlavně vysoká koncentrace zajímavých nápadů, pro tento typ hudební produkce roztažená na naprosto ideální ploše přesahující hodnotu 33 minut a solidní chlapácký řev vokalisty Robina, jenž dodává této extrémní mašinérii ten správný šmrnc. Rejstřík výrazových prostředků se neomezuje pouze na přímočarou brutalitu a místo toho občas nabídne i nějaké to příjemné osvěžení v podobě klávesového podkresu či občasného povolení uzdy hudební agresivity na úkor o něco málo jemnějších pasáží. Vše je však činěno promyšleně a s citem pro přesné načasování. CEREBRAL TURBULENCY tak přišli se svojí prozatím nejlepší a nejvyspělejší nahrávkou, která plně uspokojují extrémně metalové choutky.

PS: Nezapomeňte si užít i multimediální bonus obsahující několik fotografií, videoklip, obrázky ze studia a jeden live klip pořízený až v bosenském Sarajevu.

 4

Dalas

Verdikt

Prozatím nejlepší nahrávka CEREBRAL TURBULENCY. Extrémní hc/metalová jízda, která musí uspokojit každého po podobně agresivně znějících nahrávkách bažícího posluchače.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,5 / 10

Další informace

Stopáž: 33:33

Produkce: Mozdano Podtrhavanje & Pavel + Petr
Studio: SHAARK Bzenec

www.cerebral-turbulency.wz.cz

Sestava

Skladby

  1. Tearmeinto
  2. Evil Machinegun
  3. Strojovka
  4. Der Gehirnsturm
  5. Vašekino
  6. Ši Mešiše
  7. Fff Anilo Rak
  8. Lessor 1x, 2x, 3x More
  9. Copy Culture
  10. Total Agyzavar
  11. Final Ensemble
  12. Bajaja
  13. Lion Ferdi

Diskografie

Segregace k Nule (2008)
Crash Test (2006)
Germ Of Terror (2003)
Impenetrable (2001)
Forces Closing Down (1999)
As Gravy (1997)