RUNNING WILD - Ready For Boarding

RUNNING WILD - Ready For Boarding

RUNNING WILD - Ready For Boarding

RUNNING WILD - Ready For Boarding

22. února 1988 vychází první a na dlouhou dobu pohříchu jediné živé album RUNNING WILD. Byla to určitě škoda, neboť vyjdeme-li z toho, že je kapela vydala teprve po třech studiových nahrávkách a srovnáme-li kupříkladu až neskutečný poměr studiových a živých alb u takových IRON MAIDEN, přijde člověku líto, že právě o takový zážitek nás Rolfova sebranka předlouho ošizovala, když materiálu ke zveřejnění byly doslova a do písmene mraky (namátkou můj osobní favorit „The Phantom Of Black Hand Hill“, ale o tom až později).

Ale berme to tak, že tehdy doba přála a tak se muselo kout, dokud bylo železo žhavé. Potěšujícím zjištěním na nahrávce byla absence jakékoliv vypočítavosti vydávající firmy a naopak s tím korespondující snaha kapely vyjít fanouškovi vstříc, když už do téhle desky musela vrazit stejný peníz jako do řadovky. Proto si hned v úvodu koncertu vychutnáme stylově novinkovou instrumentálku „Hymn Of Long John Silver“ se skvěle využitými plochami kláves a sólovou kytarou, a proto se i zhruba v půli celého záznamu doslechneme další zbrusu nové skladby „Purgatory“, tentokráte již i s kompletním zpěvem.

Vskutku si nevzpomínám na mnoho kapel, které by na svých živácích dělaly něco podobného, ale nešť. Ani dvě novinky by totiž nezachránily špatně zvládnuté živé hraní, ale i v tomto případě se RUNNING WILD pevně drží kormidla. S nováčky Stefanem Schwarzmannem za bicími (předvádí výborný výkon) a hlavně Jensem Beckerem u baskytary (myslím, že sestava RUNNING WILD v podobě Kasparek-Moti-Becker byla jednou z vůbec nejsilnějších) to snad ostatně ani jinak nešlo.

Zvuk byl na dobové poměry vskutku povedený, živě přehrávané skladby nepostrádaly obligátní rychlejší provedení (např. střednětempá „Raise Your Fist“, v originále čítající 5 a půl minuty, jich tady má rovných pět) a samozřejmě se to všechno neobešlo i bez malého, klasicky rock´n´rollového zašmodrchnutí, kterým je falešná Rolfova fistule v „Diabolic Force“, u níž se to ale vzhledem k opravdové výšce, nasaditelné snad jenom ve studiu, dá ještě omluvit. V neposlední řadě je také zajímavým okamžikem druhý hlas Jense Beckera v bridgei „Mordor“, když ze studia jsme byli zvyklí, že si to Rolf všechno nazpíval sám. Zkrátka a jednoduše, chcete-li definici pořádného živého alba, myslím, že tahle německá odpověď z roku 1987 je jednou z velmi pádných.

 6

Louis

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,7 / 10

Další informace

Stopáž: 43:59

www.running-wild.de

Sestava

Skladby

  1. Raise Your Fist
  2. Hymn Of Long John Silver
  3. Under Jolly Roger
  4. Genghis Khan
  5. Purgatory
  6. Mordor
  7. Diabolic Force
  8. Raw Ride
  9. Adrina (S.O.S.)
  10. Prisoner Of Our Time