WETTON/DOWNES - Icon II - Rubicon

WETTON/DOWNES - Icon II - Rubicon

WETTON/DOWNES - Icon II - Rubicon

WETTON/DOWNES - Icon II - Rubicon

WETTON/DOWNESAko keby nestačilo, že sa v rámci osláv jubilea dala pre potreby svetového turné v kompletnej pôvodnej zostave dokopy superskupina a AOR inštitúcia ASIA, páni Wetton a Downes svojím fanúšikom prinášajú v podobe pokračovania albumu „Icon“ aj luxusný prídavok k tejto radostnej udalosti. Naozaj luxusný – „Icon II – Rubicon“ je „adult oriented rock“ jak stehno, famózne dielo skutočných majstrov svojho oboru.

Skúsení muzikanti a skladatelia, ktorí v minulosti pôsobili aj v takých slávnych formáciách ako KING CRIMSON alebo WETTON/DOWNESYES, to na svojom najnovšom spoločnom diele roztáčajú vskutku fantastickým spôsobom, s kompletnou paletou všetkých artrockových výrazových prostriedkov. A vo viacerých momentoch aj lovením v netradičných žánrových vodách. Pompézne, hymnické aranžmány („Reflections“, „Rubicon“, „The Glory Of Winning“) striedajú s klasickými rockovými vypaľovačkami, pri ktorých si decentne nazvučené gitary (na albume si zahral aj John Mitchell, známy z formácií ARENA a KINO) štrádujú po hustých klávesových kobercoch („Finger On The Trigger“, „The Die Is Cast“, „Whirlpool“). Práve klávesové linky pána Downesa a nádherne precítený vokál pána Wettona stoja po celý čas celkom pochopiteľne v popredí. Keď ich v dôležitých okamihoch citlivo dopĺňajú violončelo Hugha McDowella (ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA) a husle iba 15-ročného zázraku menom Katie Jacoby, o vrcholný zážitok z prekrásnej, inteligentnej rockovej hudby je razom postarané. Ani to však ešte nie je všetko.

WETTON/DOWNESSkutočným srdcom albumu „Icon II – Rubicon“ sú bezpochyby dva duety Johna Wettona s (ako vždy fantastickou) Anneke Van Giersbergen (THE GATHERING). Krásna Holanďanka tu dostala našťastie oveľa väčší priestor v porovnaní s jej hosťovaním u NAPALM DEATH – v skladbách „To Catch A Thief“ (nádherná, priam muzikálová záležitosť) a „Tears Of Joy“ (balada s ozvenami keltských vplyvov) hrá jej skvelý hlas rozhodujúcu úlohu. Aby tých žánrových presahov v podaní pánov z ASIA nebolo málo, pridávajú ešte roztopašnú, až do folku posadenú kompozíciu „Shannon“, v ktorej sa počas krásneho slnečného dňa prejdete anglickým vidiekom za cukrovou vatou na jarmočných kolotočoch. Áno, melódie na tejto doske sú riadne presladené, no v žiadnom prípade neskĺzajú do gýčovitých polôh, všetko je tu majstrovsky ukočírované.

V prípade značky Frontiers Records opäť raz rozkvitla ruža na smetisku. Po SEVENTH KEY a LAST TRIBE si pridávam do zoznamu absolútnych miláčikov aj projekt WETTON/DOWNES (a idem si pochopiteľne zohnať aj predchádzajúce diela tejto dvojice). Mimochodom, bude zaujímavé sledovať, či prípadný nový album z dielne ASIA prekoná parádu s názvom „Icon II – Rubicon“. Bol by som celkom prekvapený.

 3

Rudi

Verdikt

AOR jak stehno! Famózne dielo skutočných majstrov svojho oboru.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
6 / 10

Další informace

Stopáž: 50:29

Produkce: John Wetton & Geoffrey Downes

www.geoffdownes.com

Sestava

Skladby

  1. The Die Is Cast
  2. Finger On The Trigger
  3. Reflections (Of My Life)
  4. To Catch A Thief
  5. Tears Of Joy
  6. Shannon
  7. The Hanging Tree
  8. The Glory Of Winning
  9. Whirlpool
  10. Rubicon

Diskografie

Icon II - Rubicon (2006)
Icon (2005)
Wetton/Downes (2002)

Jiné pohledy

6 / 10
Nebudem zahovárať fakt, že by som sa k tomuto albumu pravdepodobne nikdy nevyjadroval, nebyť hosťovaniu Anneke van Giersbergen.

Tak teda: Kvôli štvrtej a piatej skladbe doporučujem všetkým fanúšikom THE GATHERING. Anneke nielenže dokazuje, že jej pristane zrejme akákoľvek poloha a podmaz, naplno tu ukazuje (a áno, teraz to možno bude až príliš subjektívne), že jej čarokrásny hlas je inštitúcia sama o sebe, ktorá aj na poli priemerného AOR vie samoúčelné emócie premeniť na farbami a hĺbkou pulzujúci zážitok.

Anneke 10/10
zbytok albumu 5/10
V-dur | 1. prosince 2006