DIVE, H.A.T.E!, NASTY? - Plzeň, Divadlo Pod Lampou - 9. prosince 2006

DIVE, H.A.T.E!, NASTY? - Plzeň, Divadlo Pod Lampou - 9. prosince 2006

DIVE, H.A.T.E!, NASTY? - Plzeň, Divadlo Pod Lampou - 9. prosince 2006

DIVE, H.A.T.E!, NASTY? - Plzeň, Divadlo Pod Lampou - 9. prosince 2006

9. prosinec – významný to den pro českou hudební scénu. Víte proč? Jo, jasně, rozdávali se slavíci… To taky. Dobrá, tak já to tedy upřesním. Významný den pro českou crossoverovou scénu. Už vám svítá? Jo? No hurá! Ano, tuzemský lídr hard-crossoveru konečně vypustil do světa svého druhého potomka nazvaného „Song To Be Afraid Of“. Co tomu předcházelo? Jací byli hosté? Jak se potápníci vypořádali s vlastním křtem?

NASTY?Z hostů první na scénu nastoupili neuro-emo coristi NASTY?. Novinkou byla hned dvě uvolněná místa v sestavě – první byla absence druhé kytary, tou slyšitelnou a méně vizuální absencí byla nepřítomnost sampleru. Co zbude ze skupiny, která stavěla řadu skladeb na elektronických podkladech a hutném kytarovém dvojzápřahu? Žalostné torzo? Omyl! NASTY? jakoby chytili druhý dech, stali se živelnějšími a procítěnějšími, některé části mi velmi připomněly emo coreové klasiky ENGINE DOWN, zpěv se poněkud ztrácel v náladové mlze nebo se tříštil o kytarové hradby, ale i to dle mého přispělo k velmi pozitivnímu vjemu, který ve mně set chodováků zanechal.

H.A.T.E!Druzí na scéně se objevují vodňanští emo/screamaři H.A.T.E! v čele s neurotickým psychopatem P3trisem. Hudba stavějící na hutných emotivních plochách, které zahušťují dvě baskytary, rychle zaplavovala slušně zaplněný sál beznadějnými přílivovými vlnami. Hlavní atrakcí byl jako vždy afektovaný projev vokalisty, který patří k tomu nejšílenějšímu, co jsem na českých pódiích viděl. Jedním dechem je třeba dodat, že pódiové nasazení tohoto frontmana není nikterak křečovité a nepůsobí prvoplánově.
 
První liga českého crossoveru zahájila výkop v zápětí. Po videointru, ve kterém se DIVE rozloučili se starým a představili nový design webu, se rozpoutala lítá řež jak na podiu, tak pod ním. Pestrá změť střepin z emo core, jazzu i extrémního metalu se zaryla do zhuštěných prvních řad se stejnou lehkostí, s jakou je dokázala rozpogovat. Po páté skladbě DIVE mizí v kotli a přichází skupina DrIVE, která se představuje jako originální předchůdce z počátku 80. let, jejichž tvorbu přebrali a znásilnili právě DIVE. Nutno podotknout, že „originály“ kopírují image DIVE až na nejmenší detaily, jakými jsou piercing, oblečení nebo tetování. Po krátkém monologu zpěváka DrIVE, představení skupiny a vysvětlení situace DIVEkolem originálů skladeb se pouští do neuvěřitelného podniku – začínají hrát jeden ze svých původních hitů nazvaný „Slípky Krůty“, jehož falzifikát DIVE pojmenovali „Sleeping Beauty“. Musím říci, že tento výkon fragmentu recesistické formace ASSHOLE FUCKERS byl více než vydařeným kouskem, který bude těžko hledat konkurenci. Notně agro-beatové zabarvení skladby sklízí u bavícího se publika vavříny, a to už tu máme DIVE a kmotra Michala Nováka. Bez dlouhých cirátů se křtí, láhev sektu i CD putuje do obecenstva a DIVE pokračují v přerušeném setu, kterým válcují klub Pod Lampou peckami z nového alba i osvědčenými hity z Promo EP. Musím říci, že už jsem DIVE dlouho neviděl naživo v tak dobré formě a již teď mohu strčit libovolné chapadlo do ohně za tvrzení, že CD „Song To Be Afraid Of“ patří k tomu nejlepšímu, co se v naší kotlině za poslední rok urodilo.

foto: Morpheus (jarda.masek@seznam.cz)

 9

RIP
RIP

Další informace