THE MELVINS - (A) Senile Animal

THE MELVINS - (A) Senile Animal

THE MELVINS - (A) Senile Animal

THE MELVINS - (A) Senile Animal

Ak grunge definoval hudobnú tvár prvej polovice poslednej dekády dvadsiateho storočia, tak THE MELVINS definovali grunge. Tvár generácie, Kurt Cobain, sa nikdy nedožil štádia, v ktorom by bol, opitý slávou, presvedčený o vlastnom géniovi – takže mená ako PIXIES a práve THE MELVINS sa objavujú v každej biografii hnutia, ktoré symbolicky ukončil jediný výstrel z brokovnice. Cesty osudu sú však ešte kľukatejšie: práve podľa skladby od THE MELVINS sa nazvali japonskí BORIS, jedni z premiantov hudobného štýlu, ktorý dnes žne úspechy zasiate v svojej dobe nepochopeným Dylanom Carlsonom a jeho EARTH. Na ich debute „Extra-Capsular Extractions“ si zakričal sám Kurt Cobain a basgitaru držal v rukách Joe Preston z – THE MELVINS.

THE MELVINSTHE MELVINS preplávali celým turbulentným obdobím vyhýbajúc sa masovému úspechu (ak zaň nerátame párročné pôsobenie pod krídlami major labelu, práve v dobe kulminácie grungeovej vlny), o to kultovejší štatút si vybudovali. Meniaca sa zostava sa opiera celý čas o dva piliere, excentrického Rogera „King Buzzo“ Osborna (Cobainovi predstavil Dave Grohla) a nedoceneného bubeníka Dale Crovera (aby som dokončil sieť vzťahov, dodám, že v NIRVANE chvíľu bubnoval).

„(A) Senile Animal“ je piatou nahrávkou na vychýrenom Ipecac Recordings, vydavateľstve Mike Pattona . Prečo toľko rečí okolo? Popravde, na tomto CD sú zaujímavejšie nitky zaraďujúceho ho do kontextu. Duo King Buzzo-Dale Crover spojilo sily s dvojčlennou formáciou BIG BUSINESS (ich dosky nájdete v katalógu Hydra Head Records); jednoduchá operácia sčítania odhalí, že na „(A) Senile Animal“ búchajú štyri ruky do dvoch bicích. Inak na „(A) Senile Animal“ nájdeme v podstate typické valivé tempo, špinavé sludge riffy a Buzzov spev, miestami silový, miestami pripomínajúci iného, ešte slávnejšieho frontmanovho skoromenovca. Zdvojenie bicích je markantné len v zopár pasážach, jeho úloha spočíva viac-menej v zahustení (skvelého) zvuku a občasných sólo eskapádach – drvivý efekt, ktorý podobnými prostriedkami dosiahli KING CRIMSON na „Thrak“, sa nedostavil.

Priznávam, že v diskografii THE MELVINS mám medzery, no v porovnaní s dielami z polovice deväťdesiatych rokov neznie „(A) Senile Animal“ výrazne odlišne – problémom je snáď len nedostatok výraznejších melódií či hitov, povedzme na spôsob ironickej „Going Blind“ z „Houdini“. Žáner, v ktorom sa THE MELVINS pohybujú, sa bez nich úplne nezaobíde, zvlášť keď nemálo skladieb na nahrávke atakuje šesťminútovú hranicu. Pod graficky vydareným obalom (s tradične vymenenou prednou a zadnou stranou a tradične z dielne Buzzovej manželky Mackie) sa skrátka skrýva dielo skupiny, ktorá svoj historický part odohrala a dnes si môže dovoliť luxus vydáť album bez tlaku vedúceho ku krkolomným pokusom o originalitu alebo „prelomovosť“. 

Vďaka „hype“, ktorý obklopuje sludge/drone scénu sa na THE MELVINS dnes možno uprie o čosi viac očí: „(A) Senile Animal“ ten pohľad bez problémov ustojí.

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 5

Thorn

Verdikt

Klasická doska kultovej kapely.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Stopáž: 41:24

Produkce: THE MELVINS
Studio: West Beach Recorders, Hollywood California

www.melvins.com

Sestava

Skladby

  1. The Talking Horse
  2. Blood Witch
  3. Civilized Worm
  4. A History Of Drunks
  5. Rat Faced Granny
  6. The Hawk
  7. You've Never Been Right
  8. A History Of Bad Men
  9. The Mechanical Bride
  10. A Vast Filthy Prison

Diskografie

Nude With Boots (2008)
(A) Senile Animal (2006)
Houdini Live 2005: A Live History Of Gluttony And Lust (2006)
Pigs Of The Roman Empire (2004)
Hostile Ambient Takeover (2002)
The Colossus Of Destiny (2001)
Electroretard (2001)
Alive At The F*cker Club (2001)
The Crybaby (2000)
The Bootlicker (1999)
The Maggot (1999)
Honky (1997)
Stag (1996)
Stoner Witch (1994)
Prick (1994)
Your Choice Live Series (1994)
Houdini (1993)
Lysol (1992)
Melvins (1991)
Bullhead (1991)
Ozma (1989)
Gluey Portch Treatments (1987)
10 Songs (1986)