UCHÁZÍM - Geprüft vole

UCHÁZÍM - Geprüft vole

UCHÁZÍM - Geprüft vole

UCHÁZÍM - Geprüft vole

Veselte se přátelé, taškařice je tu. Chtělo by se zatleskat, hodně nahlas zatleskat, bohužel by to v tomto případě byl onen pověstný Krylův „potlesk k umlčení“. Nejraději bych se totiž vzdal psaní dalších řádek a zapomněl. Stejně zapomenu okamžitě, jak dokončím tuhle recenzi. Nic jiného mi nezbývá, jinak bych se jen týral, poslech alba prachatických UCHÁZÍM totiž pro mě znamená značně nepříjemný zážitek. O to nepříjemnější, že ho člověk nemůže odložit po prvním poslechu, ale poctivě ho strávit a snažit se chovat jako zodpovědný recenzent. Vědom si faktu, že za tyhle upřímné řádky sklidím úrodu nenávisti, nejraději bych je ani nepsal, jenže nejde jinak.

UCHÁZÍMUž název alba „Geprüft vole“ napovídá cosi o snaze o vtipnost a jakýsi nadhled. To, že skupina sama sebe škatulkuje jako alternative hardcore punk napovídá ještě více. Jedná se však o nápovědu veskrze zavádějící, první skladba „Tehdá u tý sochy“ sice ještě plně neprozrazuje následný větrník trapnosti, tváří se spíš jako nezahřátý fňukající motor, který na žhavé tůrování teprve čeká, jenže vstřikovací trysky hudebních nápadů jako by se každou minutou více a více ucpávaly. Ambice skupiny se nezdají velké, číší z toho snaha o tvrdší punk rockovou hudbu určenou jen pro pobavení. Koncertní provedení pravděpodobně může fungovat, co si s tím však počít při poslechu v klidu obývacího pokoje, kde nás do varu nedostává hejno piv a banda afektovaných a ukřičených fanoušků? Nejde pak totiž přeslechnout banálnost hudebních motivů, které by mohly sloužit tak maximálně jako záměrně protivný (a tím upoutávající) podmaz k reklamě na marihuanu. Asi bych se musel hodně zkouřit, abych se dokázal smát přízemním textům, které vyznívají jako nevydařená parodie na TŘI SESTRY. Samo za sebe mluví i to, že o albu „Geprüft vole“ v podstatě není co napsat, skladby totiž působí jako zhudebněné puberťácké říkanky. Však se k jakési „bonusové“ chvilce poezie skupina v závěru skutečně uchyluje. Snaha o vtip za každou cenu je však přinejmenším násilná, v horším případě přímo nechutná.

„Bylo by to dobrý
vidět všechno modrý
Bohužel však zrovna
baštím cizí hovna“

Pokud skupina sama sebe označuje jako alternativní, nezbývá než poznamenat, že jedinou alternativu vidím v tom, že punk rockově střiženým skladbám v trochu tvrdších HC aranžích chybí zajímavý hudební nápad, o melodickém prvku nejde mluvit vůbec. A když už se nějaký zajímavější náznak objeví, je zatlačen do stereotypu neustálým odrhovačkovým rytmem. Korunu všemu nasazuje vokál, který do zblbnutí opakuje jeden způsob toho nejbanálnějšího frázování. Snaha o oživení v podobě občasných vstupů ženského vokálu již jen zvýrazňuje skladatelskou nemohoucnost skupiny. Po poslechu alba nezůstává v paměti jediný zajímavý moment (snad s výjimkou příšerně interpretované pasáže založené na kradeném motivu ve skladbě „...si tě ochočí“), zbývá jen pocit úlevy, že už je konec toho protivného halekání.

 3

Noisy

Verdikt

Nepovedená taškařice.

Hodnocení

Autor
2 / 10
Redakce
4,5 / 10

Další informace

Stopáž: 30:07

Produkce: Luďa Špilauer a UCHÁZÍM
Studio: Trhové Sviny

www.uchazim.wz.cz

Sestava

  • Pöpö - kytara, vokál, klarinet
  • Paaya - kytara, vokál, efekty
  • Bodza - basová kytara, vokál, efekty
  • Willy - bicí

Skladby

  1. Tehdá u tý sochy
  2. Tupá hmoto
  3. Zařaď se a kuš
  4. Nahý vánoce
  5. Epos o bižuterii
  6. Světovej anglik
  7. Veď mě ve tmě
  8. Manuál
  9. ...si tě ochočí
  10. S optimismem v koncích
  11. Zmatky
  12. Neznám tě nebe
  13. Hořká poezie

Diskografie

Geprüft vole (2005)
Zpěvy Ippolitovy nebo vrať se tam a přines flašku (demo) (2003)
Pare utang (demo) (2000)
Včera dnes a ... (demo) (1996)

Jiné pohledy

4,5 / 10
Nebyl bych ani zdaleka tak přísný. UCHÁZÍM natočili album, které po instrumentální stránce balancuje na pomezí techničtěji pojatého punku a HC. Co vytváří velmi syrový a neumětelský odér je vokál, který se s typicky punkovou filosofií nedrží naprosto ničeho - melodií ani rytmů. U většiny kapel, které rostou na punkovém podhoubí se člověk setkává s vlezlou melodikou těžící ze dvou nebo tří akordů, čemuž se UCHÁZÍM v mnoha místech vyvarovali, možná proto, že na silné melodie prostě nemají čich. V částech skladeb, kde se však nesnaží o melodiku, se nacházejí místa, ve kterých je znát, že si kapela s aranží více porhála a nespokojila se rovnou několikaakordovou punkrockovou hoblařinou. Právě ty patří k té zajímavější stránce „Geprüft vole“, která kapele sluší asi nejlépe. Kdykoliv se na albu snaží o punkovější polohu přechází skladby v šedivou nezajímavou nudu. Zdaleka nezajímavější tvář, ale UCHÁZÍM předvádějí v posledním bonusovém úletu nazvaném „Hořká Poezie“, ve kterém jsou recitace protkány scénicko-ambientní masou, což je ale zjevně poloha, ve které si hoši rádi zablbnou ale rozhodně v ní nemíní setrvávat delší dobu.
RIP | 13. ledna 2007