UŽ JSME DOMA - 20 letů

UŽ JSME DOMA - 20 letů

UŽ JSME DOMA - 20 letů

UŽ JSME DOMA - 20 letů

UŽ JSME DOMAAk by som mal v imaginárnej ankete hlasovať o najvýznamnejšiu československú skupinu uplynulého štvrťstoročia, zrejme by moja voľba padla na UŽ JSME DOMA. Napriek tomu, že UJD nikdy neprenikli do rebríčkov a nemôžu sa pýšiť zástupom nasledovníkov. Miroslav Wanek a takmer dve desiatky hudobníkov, ktorí sa v kapele vystriedali, dosiahli inú, cennejšiu métu: sú jednou z mála domácich skupín, ktoré vo svete nemajú obdobu. Všetky prirovnania pokrivkávajú – konieckoncov koľkým našincom sa podarilo vydať dosky či opakovane koncertovať po celom svete, od USA po Japonsko a naspäť – a koľkí z tých úspešných sa nikdy nevzdali českého jazyka?

UŽ JSME DOMA(Dvoj-)DVD „20 letů“ završuje druhú dekádu existencie skupiny, od „pätnástinovej“ výberovky „Patnáct kapek vody“ bojujúcej s personálnymi problémami, bohužiaľ zanechávajúcimi stopy na kvalite produkcie. O to väčšim prekvapením je, že na pódiu sa počas narodeninového koncertu vystriedali takmer všetky zásadné postavy, ktoré skupinou prešli. Prvý blok patril totiž v ten večer v divadle Archa rekapitulácii: tvorilo ho jedno „medley“, zložené z bez prestávky odohratých najväčších hitov z prvých piatich dosiek UŽ JSME DOMA. Najvýraznejšou postavou tejto časti je Jindra Dolanský, ktorého odchod po vydaní dosky „Uši“ predznamenal trable s nahradením pre UJD typického saxofónu i turbulentné zmeny v zostave. Práve prítomnosť Dolanského je obrovskou devízou DVD a dodáva mu punc skutočne reprezentatívneho zhrnutia doterajšej kariéry ansámblu. Okrem Dolanského a Waneka sa vystriedajú hudobníci na všetkých postoch, nezriedka v kostýmoch spriahnutých s danou skladbou (Alice Flesarová-Kalousková ako „Tradiční kočka“, vynikajúci „Vodník“ Jindru Dolanského a pocta „maľujúcemu“ členovi skupiny, Martinovi Velíškovi v „Metafyzikovi“ patria k vrcholom). Záverečná zborová „Jó nebo nebo“ je bodkou za happeningom, nasledovaným „regulárnym“ koncertom súčasnej zostavy UŽ JSME DOMA.

Z pUŽ JSME DOMAunku vychádzajúca hudba UJD dávno prekročila hranice jedného žánru. I tak trochu prekvapí, že bubeník Tomáš Paleta hrá z nôt. Rytmicky komplikovaná (bez irónie by som UŽ JSME DOMA odporúčal všetkým obdivovateľom prog-, či dokonca „math“ metalu), no vždy účelná tvorba UŽ JSME DOMA má ďaleko od prvoplánovosti; jej aranžérsku pestrosť len podčiarkuje doprovod zmiešaného speváckeho zboru Mikrochor, ktorý supluje košatosť pôvodného obsadenia a zároveň pôsobí ako tmel skladieb, pochádzajúcich zo širokého priestoru dvoch desaťročí.

Treťou súčiastkou DVD je hodinový dokumentárny film „Puding“, nachádzajúci sa na druhom disku. Cenný pohľad na zákulisie UŽ JSME DOMA, rámcovaný komentárom Jiřího Lábusa, by si občas pýtal ponor do väčšej hĺbky – ale aj takto poslúži ako dostačujúca ilustrácia dopadu skupiny (nielen) na českú alternatívnu scénu.

DVD verzia „20 letů“ (už rok je na trhu oklieštené CD so záznamom druhej časti koncertu) na absolutórium nedosahuje len kvôli technickému spracovaniu, ktoré sa neobišlo bez nedostatkov. Z pohľadu fanúšika UŽ JSME DOMA ide však o neoceniteľné dielo, z pohľadu nezainteresovaného diváka o materiál, ktorého zhliadnutie nemusí ostať bez následkov. Pozitívnych.

 10

Thorn

Verdikt

Dôstojná rekapitulácia dvadsiatich rokov tvorby UŽ JSME DOMA.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

1. disk: Záznam koncertu
2. disk: "Puding" - Dokument

www.uzjsmedoma.com

Skladby

  1. Ámen
  2. Dítě
  3. Krešlak
  4. Uprostřed slov
  5. Soubor opatření
  6. Fíkus
  7. Tradiční kočka
  8. Jazz 1960
  9. Tangrešt
  10. Cajdák
  11. Belveder
  12. Jdi tam, nevím kam, přines to, nevím co
  13. Todobot
  14. Vodník
  15. Kouzelník
  16. Uši
  17. Ticho
  18. Pot
  19. Metafyzik
  20. Jó nebo nebo
  21. Maria Krone - Moteto - Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic
  22. Řeč
  23. Kovbojská
  24. Juleček
  25. Tání
  26. Tvář
  27. Jassica
  28. Lavina
  29. Mlha
  30. Strach
  31. Telefon
  32. Napůl
  33. Chvíle
  34. Hollywood
  35. Kůželína

Diskografie

Kry (2018)
Jeskyně (2010)
20 letů (2DVD) (2006)
20 letů (CD) (2005)
Rybí tuk (2003)
15 kapek vody (best of) (2000)
Vancouver 1997 Live (1999)
Uši (1999)
Jaro, peklo, podzim, zima (1996)
Pohádky ze Zapotřebí (1995)
Hollywood (1993)
Nemilovaný svět (1991)
Uprostřed slov (1990)