GRAVE - Enraptured

GRAVE - Enraptured

GRAVE - Enraptured

GRAVE - Enraptured

GRAVE si nemohli pro vydání svého prvního DVD zvolit příhodnější dobu. Momentálně se těší vřelé náklonnosti tvůrčích múz a bez nejmenších diskusí prožívají jeden z vrcholů své předlouhé kariéry. A přitom to na nějakou extra zajímavou konstelaci hvězd vůbec nevypadalo, vždyť unavené návratové dílko „Back From The Grave“ rozhodně nepřesvědčilo a spíše než nadšené ohlasy v řadách fanoušků vyvolalo obavy o další osud živoucí legendy švédského extrému. Tyto časy jsou však již dávno zapomenuty, další dvojice trumfových es (a zejména pak to loňské v podobě vytříbeného pamlsku „As Rapture Comes“) totiž navrátila partu okolo pana Lindgrena, chodící to kroniky severského chrastění, tam, kam patřila odjakživa, tedy na samotný deathmetalový piedestal.

Před koncertem pozvala posádka místní verze Metal Hammeru GRAVE k menšímu výslechu, zúčastnil se vyzáblý leader Ola a kytarista Jonas, čili persóny, které jsou pevně spjaty s prvními okamžiky existence kapely. Ač čelili poměrně nudným otázkám v podání odtažitého tazatele, dokázali se s nepříznivou situací vyrovnat a poskytnout vcelku zajímavé a mnohdy i zábavně podané odpovědi. I tak rozhovor nejlépe poslouží především začínajícím posluchačům, kteří o trnité cestě GRAVE z nejhlubšího podpalubí gotlandského městečka Visby rovnou mezi stylotvornou elitu zatím mnoho nevědí. Pod jinými bonusovými položkami se skrývá sympatická foto galerie, dále pak mechem obrostlý videoklip „Soulless“, toho času ještě s Jörgenem Sandströmem u mikrofonu a konečně i dva live fragmenty z festivalového klání  „Party San 04“.

GRAVE

Znovu nabytý statut žánrových leaderů GRAVE jednoznačně potvrdili i v nacpaném klubu Stodoła ve Varšavě. Důstojná rekapitulace kariéry proběhla za asistence šestnácti erbovních skladeb, z nichž každá bez výjimky představuje čistou esenci pravého skandinávského old school. V rámci vysoce reprezentativního playlistu defilují v plné parádě jak úryvky z prvních kapitol švédského slabikáře, tak i post-comebacková produkce, přičemž obě složky spolu výtečně koexistují. Samozřejmě dojde na povinný historický triumvirát ve jménu „And Here I Die“, „You´ll Never See…“ a pozici závěrečné skladby setu okupující „Into The Grave“. Z aktuální tvorby Stockholmští vystřihnou třeba „Rise“, „Burn“ a co se nejnovějšího alba týče, mojí favorizovanou rychlovku „By Demons Bred“ (jen škoda, že Pelle Ekegren v tomto případě svoji artilerii trochu pošetřil). Pokud sledujete dění v GRAVE trochu detailněji, jistě vám neuniklo, že Pelle minulý rok pověsil činely na hřebík a své místo přenechal neméně zkušenému Ronniemu Bergerståhlovi, jenž kdysi okupoval stoličku za bicími soupravami AMARAN, CENTINEX nebo JULIE LAUGHS NOMORE. Sám jsem zvědav, jak se nový člen s nelehkou úlohou popasuje, hádám totiž, že nahradit persónu mající lví podíl na výkonnostním vzestupu GRAVE nebude zrovna jednoduché. Zanechme však zbytečných spekulací a vraťme se raději do útrob vroucí Stodoły, konkrétně pak k osobě pana Lindgrena, toho večera tahajícího za velkou většinu dostupných nitek. Charismatický majitel učebnicově seštelovaných hlasivek potvrzuje i na živo skvělou formu a stejně jako na „As Rapture Comes“ předvádí impresivní a po všech stránkách dotažené představení.

Celé DVD „Enraptured“ je vyvedeno přesně v souladu s filosofií švédského kvarteta. V jednoduchosti je síla. Není třeba pompézních pyroefektů, není třeba oslnivého světelného parku ni jiných doprovodných cingrlátek, za GRAVE mluví pouze to nejdůležitější, totiž hudba samotná. Vězte, že tento rok budete mít dostatek příležitostí pokyvovat hlavou na znamení souhlasu, neb Seveřané se u nás zastaví hned dvakrát, poprvé v rámci tour po boku IMMOLATION a dále pak jako jedna z hvězd tradičního festivalu Obscene Extreme. Být vámi, rozhodně neváhám, protože kdoví kolik šancí zhlédnout živoucí legendu švédského death metalu budeme ještě mít?

GRAVE (logo)

 9

Reaper

Verdikt

Znovunabytý statut žánrových leaderů GRAVE jednoznačně potvrzují i v rámci „Enraptured“. Aktuální DVD představuje velmi reprezentativní počin, důstojným způsobem rekapitulujíce kariéru jedné z nejdůležitějších extrémních kapel, která kdy ve Švédsku působila. Dvojnásob pak potěší, že kamery zastihly severské klasiky ve skvělé formě, snad na samotném vrcholu jejich tvůrčích sil.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 110 min

bonusy:
1) Interview With Lindgren & Torndal
2) Photo Gallery
3) Biography
4) Discography
5) Desktop Images
6) Weblinks
7) Videoclips ("Soulless", "Into The Grave", "Rise")

DVD Characteristics:
Dolby Digital 5.1 Surround Sound

Recorded at Stodoła Club, Warsaw, August 24th, 2006
Executive Producer: Tommy Dziubińsky for Metal Mind Productions

www.grave.se

Sestava

Skladby

  1. Intro
  2. Deformed
  3. Burn
  4. You'll Never See…
  5. Turning Black
  6. Christi(ns)anity
  7. Breeder
  8. Bullets Are Mine
  9. Unholy Terror
  10. Extremely Rotten Flesh
  11. Rise
  12. Soulless
  13. By Demons Bred
  14. And Here I Die
  15. Heretic
  16. Outro
  17. Reborn Miscarriage
  18. Into The Grave

Diskografie

Burial Ground (2010)
Exhumed - A Grave Collection (compilation) (2008)
Dominion VIII (2008)
Enraptured (DVD) (2006)
As Rapture Comes (2006)
Fiendish Regression (2004)
Back From The Grave (2002)
Extremely Rotten Live (live album) (1997)
Hating Life (1996)
Soulless (1994)
..And Here I Die… Satisfied (EP) (1993)
You'll Never See... (1992)
Into The Grave (1991)
Tremendous Pain (single) (1991)
GRAVE / DEVIATED INSTINCT / DEVOLUTION (split) (1991)
Promo 1989 (promo) (1989)
Anatomia Corporis Humani (demo) (1989)
Sexual Mutilation (demo) (1989)
Sick Disgust Eternal (demo) (1988)